https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/februar/overtro-prim.jpg
Træning og kost

Overtro: Derfor frygter vi stiger og sorte katte på vejen

1. februar 2014
af Anne Blume Futtrup, Psykologi
Foto: All Over
Sig 7-9-13 og put lykkemønten i lommen... Overtro er irrationel, men studier viser, at ritualer og fikse ideer faktisk har en funktion. I de rette doser giver overtroen tryghed og får os til at præstere mere og bedre.

Omkring en tredjedel af alle danskere er nervøse for, at alverdens ulykker vil ramme, hvis de går under en stige eller ser en sort kat løbe over vejen, mens de til gengæld forventer at blive tilsmilet af lykken, hvis de husker at udføre bestemte mere eller mindre gakkede ritualer.

Overtro er en samlebetegnelse for irrationel tro på sammenhænge, som ikke eksisterer. Overtroiske forestillinger har eksisteret så længe, nogen kan huske, og varierer alt efter hvor i verden, man befinder sig.

Ideen, om at sorte katte er lig med uheld, kan således spores tilbage til de gamle grækere, der mente, at kattene tilhørte mørkets magter, mens stiger har været i skammekrogen, siden Jesus blev korsfæstet, og en stige blev brugt, da han skulle hentes ned. Der findes absolut ingen beviser for, at stigens forbandelse bliver hævet, hvis man krydser sine fingre, indtil man har set tre hunde, ligesom det heller ikke giver rationel mening at spytte tre gange over venstre skulder, hvis en sort kat skulle krydse vejen. Men det ændrer ikke på, at mange af os bevidst eller ubevidst lader os styre af overtroen.

KENDT OVERTRO

* Det giver lykke at finde en firkløver.

* Det betyder ulykke at gå under en stige.

* Man må aldrig sidde 13 til bords - så vil en af gæsterne dø.

* Hvis man taber en bøtte salt, skal man smide noget salt tre gange over skulderen for at undgå ulykker.

* Et smadret spejl betyder syv års ulykke.

* En hestesko over døren giver held.

* Tallet 7 har altid været ensbetydende med held, mens 13 er det modsatte.

Tilfældigheder - nej tak!
Ifølge Jeff Rudski, professor på Muhlenberg College i Pennsylvania og ekspert i overtro, kan vi slet ikke gøre for, at vi lader tilsyneladende fjollede ritualer og myter styre os.
"Vi er overtroiske, fordi mennesket er indrettet til at finde sammenhænge. Vi har det ikke godt med tanken om, at ting er tilfældige, og vil gerne finde årsag og effekt. Nogle gange binder vi ting sammen, der slet ikke har noget med hinanden at gøre, men i virkeligheden er det nøjagtig den samme proces, som når vi finder ud af, at kanalen skifter, når vi trykker på en bestemt knap på fjernbetjeningen, siger han.

Mens kritikere advarer mod at lade tåbelige forestillinger begrænse vores liv, så mener fortalerne, at overtro kan være en god hjælp i dagligdagen.
"Undersøgelser viser, at man klarer sig bedre, hvis nogen ønsker held og lykke, inden man udfører en given opgave. Det samme gælder, hvis man har en bestemt rutine, man tror, bringer held. Man kan let komme til at tænke for meget inden en vigtig præstation, og ritualer kan virke beroligende.

Det kan godt være, der ikke er noget magisk ved at tage tre korte slurke vand af en bestemt flaske inden tenniskampen, men selve det at have et ritual kan give en positiv effekt. Derfor kan det nogle gange være en fordel at tro på noget, selvom det er irrationelt, forklarer Jeff Rudski.

LÆS OGSÅ: Hvad siger dit ansigt om dig?

Sport og spil
Det er langtfra tilfældigt, at det især er sportsfolk og spillere, der lader overtroen guide. Jo mere intenst og tidsafgrænset pres, man er under, des mere lader man sig styre af overtro.
"Atleter har alle mulige ritualer, de gennemfører i håbet om, at det vil hjælpe dem til et bedre resultat, og det samme har spillere, der for eksempel spytter i hånden, inden de ruller terningen. Ofte er det tilfældigt,
hvordan ritualerne opstår. Hvis en tennisspiller normalt har hvide strømper på og så pludselig spiller helt fantastisk en dag, han har grønne strømper på, laver han måske den kausale sammenhæng, at det er de grønne strømpers skyld, at han spillede godt. Derefter føler han sig ikke godt tilpas uden de grønne strømper, forklarer Duane McClearn, der har studeret overtro i mange år på Elon University i North Carolina.

"Overtro og ritualer kan hjælpe folk med at få fornemmelsen af, at de har tingene under kontrol, og være med til at reducere bekymring og nervøsitet. Hvis man tror, at man klarer sig bedre til eksamen, hvis man bruger en bestemt kuglepen, så giver det mere ro og selvtillid at skrive med den kuglepen. Hvis man til gengæld ikke kan finde den, kan det have den modsatte effekt, siger han og advarer mod, at man afstår fra at gå til jobinterview, fordi det tilfældigvis er planlagt til fredag den 13.


TEST DIG SELV: Hvordan opfatter andre dig?

Gud eller grønne sokker?
Mens de amerikanske professorer altså er enige om, at overtro brugt rigtigt og til en vis grænse er af det gode, så er præster og religiøse over hele verden af en helt anden opfattelse.
"Etablerede religioner tager afstand fra overtro, fordi det trækker folk væk fra den religiøse tro, siger Duane McClean, men tilføjer, at hans studier viser, at religiøse mennesker ikke er hverken mere eller mindre overtroiske end alle andre.

Til gengæld trives overtroen især i tider præget af usikkerhed og dramatiske begivenheder.
"Når folk føler, at de mister kontrol, søger de svar og sammenhænge, siger Duane McClean, der råder til, at man i videst mulig grad tænker rationelt over årsager og sammenhænge, men at man samtidig bruger små ritualer i det omfang, de hjælper med at give ro og sikkerhed, når vigtige opgaver skal løses.

Læs også