https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/binyrer-prim.jpg
Træning og kost

Ernæringsterapeut: Har dine binyrer brug for en pause?

21. marts 2014
af Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
foto: Privat og All Over
Har dine binyrer haft lidt for travlt de sidste par år? Eller måske det meste af livet? Så kan det være at de er ved at være trætte. At de kæmper med for få ressourcer til fortsat at give dig styrke og vitalitet!

Vores binyrer sidder som små hatte oven på vores nyrer. De producerer hormonet kortisol. Det er kendt som vores kamp-flugt hormon. Hormonet har vi brug for dagen igennem til at give os energi, regulere vores blodsukker, optimere vores koncentration m.m. Kortisol er som alle andre hormoner meget vigtigt for vores sundhed og velvære. Men det er problematisk, hvis det er for højt eller for lavt.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Når vi har stress eller vi har en sygdom, kortvarig eller langvarig, stiger vores kortisol-niveauer.
I menneskets oprindelse var stress ensbetydende med, at vi skulle præstere fysisk. Løbe stærkt for at kæmpe eller flygte. Det kræver, at der frigives sukker, aminosyrer og fedtsyrer til blodet, som transporterer det videre til musklerne.

Stress og langvarig sygdom belaster ekstra meget
Ved sygdom frigives også mere kortisol. Kortisol aktiveres altid, når immunsystemet aktiveres. Derfor medfører sygdom altid en stigning i kortisol. Ubalancer, maveproblemer, smerter og infektioner vil resultere i et højere kortisol.

Optræder belastningen kortvarigt, som fx ved en forkølelse, et sår, en deadline på jobbet eller lignende, så har vi god evne til at klare det ganske godt. Men hvis vi går med langvarige infektioner igen og igen, fx tilbagevendende bihulebetændelse eller hoste, fordøjelsesproblemer, eller utallige deadlines, fyringsrunder, familieproblemer mv. så er der et konstant og langvarigt pres på binyrerne, for at producere tilstrækkelige mængder kortisol. Kombineres det med utilstrækkelig kost (en alment sund kost kan godt mangle vigtige vitaminer og mineraler), så er der simpelthen ikke ressourcer til at oppebære en høj kortisolproduktion.

Symptomerne på trætte binyrer er:
• Et svækket immunforsvar
• Træthed
• Følelse af at være svækket
• Trang til salt mad
• Mister evnen til at håndtere stress
• Nedsat koncentration og overblik
• Let deprimeret
• Manglende sexlyst
• Svimmel når du rejser dig op
• PMS

Symptomerne kan selvfølgelig komme af andre grunde og det er ikke sikkert, at man har alle symptomer. Men i klinikken ser jeg mange mennesker med netop dette billede efter flere år med stress og ubalance/sygdom i kroppen.

Sådan hjælper du dine binyrer tilbage til produktivitet
Dine binyrer kan heldigvis hjælpes tilbage til optimal funktion igen. De har brug for at blive aflastet og næret. Først og fremmest er det en god ide at overveje hvilke mentale belastninger, du kan give slip på.
Men rent fysisk med krop og kost er der handleveje, som ofte er lettere end forandringer i job og relationer.

Maden
Kortisolniveauerne stiger, når vi spiser. Derfor er det vigtigt med regelmæssige måltider. 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser. Maden skal være så blodsukkerstabiliserende som muligt.
Det gør du ved at få rigeligt med grøntsager, lidt protein og sunde fedtstoffer. Det kan fx være en råkost af revet gulerod, rødbede, nødder og granatæblekerner. Eller bagte pastinakker og rødbeder. Hertil en grøn salat af spinatblade, blancheret broccoli, rødløg, avocado, blomkål, ærter, nødder og pesto. Hertil kan du spise stegt kylling, laks eller frikadeller.

Små mellemmåltider er vigtige, fordi vores kortisolniveauer stiger lidt, når vi spiser. Samtidig sikrer mellemmåltider et stabilt blodsukker og forebygger sukker- og kaffe-trang.

Tilskud
Binyrerne bruger vitaminer og mineraler. For at sikre nok vitaminer og mineraler er en god stærk multivitaminpille lavet af naturlige ingredienser vigtig at få hver dag. C vitamin er godt at tage i en periode, fordi binyrerne bruger store mængder. Vi bruger også C vitamin til vigtige afgiftningsprocesser.

Omega 3 fedtsyrer mangler de fleste mennesker, fordi vi ikke spiser det dagligt. Vi bruger det til at bygge vores celler sundt. Sunde celler er forudsætningen for al balance i kroppen. Derfor er det vigtigt med et tilskud.
Tilskud bruges særligt, når det er sygdom eller symptomer. Symptomer viser, at kroppen gennem længere tid ikke har fået alt det, den har brug for. Muligvis har du brug for en professionel vurdering af netop dine behov. Hvis det ikke er muligt, så begynd med multivitaminpillen.

Stimulanser
Kaffe, slik/sukker, alkohol og cigaretter er mennesker med trætte binyrer ofte afhængige af. Det skyldes at stimulanserne giver det kick, som den manglende kortisol ikke giver. Men stimulanser belaster binyrerne og hæmmer den naturlige produktion yderligere. Derfor er det vigtigt at begynde arbejdet med mængderne af stimulanser. Hente støtte i nok søvn og næring og regelmæssige måltider. Herved bliver det lettere at trappe ned og over en periode helt stoppe.

Søvn
Binyrerne elsker, når vi sover nok. Det gør din hjerne også. Så kan den meget lettere skelne mellem væsentligt og uvæsentligt. Binyrerne, der er blevet trætte, har brug for mindst 8 timers søvn. Hvis det er svært, fordi du er stresset, så sørg for at blive liggende og hvile. Træk vejret dybt ned i maven. Har du udtalte søvnproblemer, skal du overveje, om du skal have melatonin fra lægen.

Glæde
Positiv stimulans som latter og kærlighed til dét, du gør, og de mennesker, du er sammen med, har en positiv indflydelse på hormonerne og energien i vores krop. Derfor er der en vigtig balance mellem hvile og ro, uden at give slip på det som giver glæde.

Læs også