Mange af os har haft brystkræft tæt inde på livet. Alligevel er vi ikke så gode til at tale om det ...
Elsk din krop

Brystkræft: Tal sammen

Mange danskere har brystkræft tæt inde på livet, og sygdommen fylder meget i vores tanker – men vi taler ikke om det. For selvom forskningen har bragt store fremskridt med sig, viser en ny undersøgelse, at vi er tilbageholdende med at tale om sygdommen.

66 % af danskerne har haft brystkræft inde på livet. Når hver niende kvinde - mor, datter, søster, veninde eller kollega - rammes, er der mange, som påvirkes. Selv blandt yngre danskere mellem 18-34 år kender 53 % nogen, der har eller har haft brystkræft. Det viser en ny analyse, som YouGov har gennemført for hudplejebrandet Derma. Vi er bare ikke så gode til at tale om det. Dét skal der laves om på, mener Derma, der har gennemført analysen i forbindelse med deres opbakning til årets Støt Brysterne-kampagne.

Fakta om brystkræft

De seneste år er antallet af brystkræfttilfælde steget med flere hundrede om året. Stigningen gennem de sidste par år skyldes det landsdækkende tilbud om mammografiscreening.

Sygdommen rammer oftest kvinder over 50 år. Hvert år dør omkring 1.200 kvinder af brystkræft. Flere end 58.200 kvinder lever med sygdommen (2012-tall).

Chancen for at overleve brystkræft i Danmark er steget støt gennem de seneste 30 år. Ifølge de seneste offentliggjorte tal er flere end 8 ud af 10 kvinder i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen.

Fremskridt, der er et resultat af forskning. I 1947 var femårsoverlevelsen 47%, i dag er femårsoverlevelsen for kvinder omkring 83%.

Årsagen til brystkræft er oftest ukendt, men en række faktorer øger risikoen for at udvikle brystkræft: arvelighed, kvindelige kønshormoner, alkohol, overvægt, hvornår man eventuelt føder, og hvornår man går i overgangsalder.


Brystkæft fylder, men talen forstummer


Derma er i år medsponsor på Støt Brysterne-kampagnen og ønsker at være med til at åbne for dialogen om brystkræft, der fylder meget i danskernes bevidsthed. Analysen viser, at hver tredje danske kvinde månedligt eller oftere tænker på risikoen for at få brystkræft. Og 18 % af de danske mænd tænker lige så ofte på risikoen for, at deres kone, kæreste, mor, datter eller veninder rammes af brystkræft.

"Vi vil gerne flage Kræftens Bekæmpelses 'Lad os kæmpe sammen'. Vores analyse viser, at mere end halvdelen af dem, der kender nogen, som har eller har haft brystkræft, slet ikke eller kun sjældent taler om sygdommen. Selv når brystkræft rammer i nærmeste familie, er der stadig 42 % af os, der ikke taler om sygdommen med de berørte. Det vil vi gerne være med til at ændre", lyder det fra Mette Bohnstedt, der er marketingchef hos Derma.

Mange overlever brystkræft


Analyse viser, at flertallet af danskerne anskuer diagnosen brystkræft som livstruende, men fakta er, at de store fremskridt inden for forskning og behandling har gjort, at brystkræft er en af de kræftformer, der har den største overlevelse. "Glædeligvis er diagnosticering og forskning kommet så langt, at mere end 8 kvinder ud af 10 bliver raske efter at have fået konstateret brystkræft. Derfor er der god grund til at tale sammen og hjælpe hinanden ved at fokusere og dele viden om fremskridtene, som blandt andet Støt Brysterne-kampagnen er med til", siger Mette Bohnstedt.


Køb, forkæl og støt brysterne

Derma har sammensat en økologisk, svane- og allergimærket Derma Eco Woman-forkælelsespakke med rensegel, ansigtscreme, bodylotion og renseservietter. Når du køber Dermas forkælelsespakke, går 50 kroner ubeskåret til Støt Brysterne. Pakken kan kun købes via webshoppen www.derma.dk frem til 30. november, hvor der også er fri fragt.


Undersøgelsen er foretaget i perioden 22. - 25. august 2014 af analyseinstituttet YouGov og er gennemført blandt 1109 danskere i alderen 18-74 år. Derudover er der er kørt en boost blandt 302 personer, hvor der er brystkræft i nærmeste familie.Få din energi tilbage

Online hjemmekursus fra Shoppen. Tjek det ud
HER!
Læs mere om: