https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/april/sensitivprim.jpg
Mental sundhed

Særligt sensitiv – sådan får du det bedste arbejdsliv

16. april 2014
af Anna Pia Holmgaard
foto : Shutterstock
Summer dit hoved efter en arbejdsdag i storkontoret? Vælger du en stille gåtur i stedet for en lattermild frokost i kantinen? Så er du måske særligt sensitiv – og på rette vej, fordi du tager hensyn til dit karaktertræk.

Man kunne godt sammenligne dem med orkideer, der ikke kan tåle den mindste gift i omgivelserne, før de bukker under. De virker derfor lidt sarte - men alle er enige om, at deres særpræg bør påskønnes. Lidt det samme gælder for sensitive mennesker. De har ifølge forfatter og coach Marie Schwennesen kompetencer, der gør dem ekstra følsomme over for miljøer, der ikke er optimale. De kan mærke den mindste misstemning i et kontor og reagerer på den med ubehag eller ligefrem stress, formentlig længe før kollegerne har mærket det.

> Test dig selv: Er du særligt sensitiv?

Særligt sensitive er en gevinst for fællesskabet

Det burde faktisk ses som en gevinst for fællesskabet, men det er også en udsat position, mener Marie Schwennesen. At være sensitiv og have et arbejde på en moderne arbejdsplads kræver derfor nogle forholdsregler, så man kan trives bedst muligt. Erkendelse hele vejen rundt er kodeordet.

- Jeg har oplevet mange sige, at det med at være sensitiv er noget pjat. Som om vi har patent på at lægge mærke til de ting, der fx ikke fungerer på et kontor eller ikke kunne arbejde ordentligt i et støjende storrumskontor. Hvorfor skal vi have særbehandling? Det kan jeg egentlig også godt forstå, men faktum er blot, at sensitive mennesker ikke bare trives bedre, hvis de følger nogle enkle råd i arbejdslivet. Det er simpelthen nødvendigt for dem for at kunne præstere, siger hun og påpeger tre hovedområder, der er basis for et godt arbejdsliv for sensitive mennesker: Relationer, meningen med jobbet og omgivelserne.

Det lyder bekendt - ikke kun for særligt sensitive mennesker?
- Ja. Men mange, der ikke er sensitive, vil nok mene, at hvis et job er meningsfuldt, så kan man klare det meste, endda halvdårlig stemning eller omgivelser. Men for sensitive mennesker er relationerne det allervigtigste. De to øvrige kan nemmere tilpasses efter omstændighederne, siger hun.

> Læs også: Anna er særligt sensitiv - kan ikke sove sammen med kæresten

De særligt sensitives kompetencer

Med et jobmarked, der prioriterer social udadvendthed, effektivitet, lange arbejdsdage og hurtige skift i tid, opgaver og netværk, kan det være lidt af en opgave at få et jobliv til at fungere godt. Det er en skam, me- ner Marie Schwennesen. Hun har blandt meget andet fundet inspiration hos amerikanske Barrie Jaeger, der har skrevet bogen Making Work Work for The Highly Sensitive Person.

- De stærke analytiske evner, følsomhed over for uhensigtsmæssige rutiner og ubalancer - evnen til at se nuancer, ingen andre får øje på og ikke mindst eftertænksomheden hos sensitive kunne med rette ses som et godt modspil til de mere klassiske dyder på en arbejdsplads. Der skal blot gives plads, mener hun. Og er der ikke allerede blik for, hvad sensitive personer kan tilføre arbejdspladsen, så må man selv tage ansvaret og gøre opmærksom på det.

Særligt sensitive har ofte behov for tid alene

Marie Schwennesen fremhæver også, at godt arbejdsmiljø ikke nødvendigvis betyder, at du hele tiden er sammen med nogen, måske tværtimod. Det kan sagtens være at arbejde alene, og så skabes relationen pr. mail, kaffemøder eller tlf. Husk at du har særlige behov - hvad der virker for andre, virker ikke nødvendigvis for dig. At andre måske siger til dig, at det må være 'ensomt', 'asocialt' eller 'uinspirerende' at arbejde for sig selv, er ikke dit problem. Du skal tage vare på dine behov for at få det bedste arbejdsliv som sensitiv, lyder rådet.

At ens arbejde er meningsfuldt er - naturligvis - også vigtigt for særligt sensitive mennesker.
- At have et kald lyder gammeldags, men det giver god mening for sensitive. Og hvis dit arbejdsliv er blevet monotont, og du føler, det dræner mere, end det giver dig, så er det på tide at tjekke, hvad det præcis er, der giver dig mening. Måske skal der kun ændres på få ting i dit nuværende job - måske skal du skifte. Et er sikkert, ved at ignorere din intuition og følelse af mening så bliver du langsomt, men sikkert udmattet, påpeger coachen. ?

Marie Ø. Schwennesen er coach og forfatter til e-bogen 3 faktorer, der afgør om sensitive trives i arbejdslivet. Hent den gratis på sensitivt-arbejdsliv.dk

Læs også