Drop slankekuren
Selvudvikling

Drop slankehysteriet – og bliv et gladere menneske

20. marts 2017
af Gitte Holm (redigeret af Nadia Laas Hansen)
Er lykken et liv som sylfide? Eller findes det gode liv også med deller? Vi kigger nærmere på, hvad slankekurene gør ved os og ser på, om der findes andre veje til at opnå kropslig lykke.

Er dit liv en konstant slankekur? "Synder" du med søde sager og slår dig selv i hovedet bagefter? Fylder tanken om mad og kalorieoptællingen stor del af din hverdag?

Har du tænkt på, at livet kunne se helt anderledes ud - at du kunne slippe alle dine tanker om mad og blive et lykkeligere menneske?

Læs også: Eksperten: Derfor opstår bodyshaming

Den perfekte krop og det perfekte liv

Det kan du nemlig. Du skal "bare" slippe kontrollen, mærke efter og blive lidt klogere på dig selv.

Det ER altså muligt at leve et liv uden slankehysteri og i harmoni med sin krop. Louise Stokholm, psykoterapeut og indehaver af Klinik for spiseforstyrrelser i Hellerup nord for København har mødt mange kvinder, der lever i en ond slankespiral med yoyovægt og dårlig samvittighed.

- Der er stort fokus på slankekure og kostreligioner i medierne, og det påvirker os selvfølgelig, at der findes et ideal, som vi måske føler, at vi skal leve op til. For nogle kvinder bliver det livets hovedfokus, fordi den perfekte krop også associeres med det perfekte liv, siger Louise Stokholm.

Slip dig selv fri

Nogle kvinder har været på slankekur i 10, 20 eller måske 30 år. For mange er der nok ikke sket det helt store, lige med undtagelse af den nagende, dårlige samvittighed, der er blevet reglen mere end undtagelsen.

- Mange kvinder er af den opfattelse, at når du først taber dig - så er lykken gjort. Men livet har jo stadig sine nuancer og udfordringer, uanset hvad du vejer. Mange sætter livet på standby, indtil de har nået målet, hvor de lover sig selv nyt tøj, en ferie og alt muligt andet lækkert. Det betyder, at du udsætter lykken. Tiden har det altså med at gå, når du er på slankekur - og lige pludselig har du således snydt dig selv for at nyde livet i en længere periode, siger Louise Stokholm.

Læs også: Ernæringsterapeuten: Få mere energi og føl dig bedre tilpas

Svært at slippe slankekuren

For mange mennesker er forestillingen om et liv uden at være på kur måske lige så skræmmende som tanken om et liv uden alkohol er for en alkoholiker. Det kan jo godt være, at Dukan-kuren ikke lige virkede, men den næste gør helt sikkert. Den rigtige kur er derude, tænker slankekursentusiasten måske. Men kan vi virkelig finde vejen til det slanke og lykkelige liv gennem en kur?

- For en person, der har været på kur en stor del af livet, kan det virke faretruende at lade være, fordi man har tilpasset sine tankemønstre til at tro, at kuren er normen, og vi har efterhånden fået indprentet, at det slanke liv sagtens kan nås gennem en eller anden form for quick-fix. Men det har jo ikke virket de andre 20 gange, du har prøvet, så selvfølgelig virker det heller ikke for dig denne gang. I stedet for at finde en opskrift på, hvordan vi så bør leve, handler det om at lære at tænke selv - og om at mærke efter, siger Louise Stokholm.

Men hvad gør vi så?

Mindfulness har været meget oppe i tiden, og det er måske slet ikke så tosset at sætte det i relation til madvaner og tankemønstre omkring mad.

- Det er ikke unormalt, at ens følelser styrer spisemønstret. Man kan bruge mad til at dulme og regulere følelser, til at fylde en pause ud, og så kan maden også bare gå hen og blive en vane. Vi skal først og fremmest lægge mærke til, hvornår og hvorfor vi spiser. Er vi sultne? Eller gør vi det pr. automatik - og i så fald bør vi tænke over, hvor denne automatik kommer fra, siger Louise Stokholm.

LÆS OGSÅ: 3 ting, du ubevidst gør, som holder dit selvværd nede

Kend dit spisemønster

Et spisemønster kan afsløre en masse og blive en form for budbringer. Er du ensom, ked af det, stresset, har selvkritiske tanker, dårlig samvittighed, eller føler du dig utryg? Så kan det være, du bør kigge indad og finde ud af, hvad der tynger dig.

"Start med at observere, hvordan du spiser - og hvordan du følelsesmæssigt har det, når du rækker ud efter chokoladen. Anerkend dine følelser og acceptér, at de er der. Se så nærmere på, hvad du kan gøre her og nu, som føles omsorgsfuldt eller trøstende - noget som kan stå i stedet for maden, men tænk også over, hvad det er, du kan gøre på længere sigt for at ændre på de følelser, der gør, at du spiser uhensigtsmæssigt. Det kan være terapi, der er vejen frem, men det kan også være, at der er nogle helt generelle strukturer i dit liv, som du kan ændre på," siger Louise Stokholm.

Om slankekure er noget, djævlen har skabt, eller om det kan være vejen frem for dig, som inderligt ønsker at tabe dig, må du selv vurdere. Men prøv at reflektere lidt over dine tidligere erfaringer med slankekure. Vakte det glæde eller frustration? Fik du opnået det, du ville? Hvis ikke, kan det være, du skulle prøve at give din krop en chance for at fortælle dig, hvad det er, den har brug for. Elsk det, du har, og slut fred med dellerne. Så ender du måske med at finde lykken uden at gå på kompromis med dig selv.

Eksperten

Louise Stokholm er psykoterapeut og indehaver af Klinik for spiseforstyrrelser i Hellerup, hvor hun primært hjælper mennesker med forskellige former for spiseforstyrrelser. Læs mere på www.Klinikforspiseforstyrrelser.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også