Udbrændthed kvinde
Selvudvikling

9 tegn på, at du lider af udbrændthed

19. februar 2017
af Nadia Laas Hansen
Foto: Panthermedia
Læs tegnene på udbrændthed og find ud af, om du er i farezonen.

Manglende overskud, træthed og ineffektivitet er blot nogle af de signaler, der bør få dine advarselslamper til at blinke. Det kan nemlig være tegn på, at du lider af udbrændthed. På den farlige måde. 

Udbrændthed og depression forveksles ofte med hinanden, fordi de ligner hinanden ret meget. Men der er dog én væsentlig forskel; udbrændthed viser sig ofte i form af jobrelateret stress, mens depression er en generel nedtrykt sindstilstand.

Herunder nævner psychologytoday.com’s Paula Davis-Laack 9 advarselssignaler, som du bør være opmærksom på i forbindelse med udbrændthed. Hun arbejder til dagligt med stressrelaterede sygdomme og har patienter, som lider af netop udbrændthed.

Du lider måske af udbrændthed, hvis..

 

1. Enhver (lille) forhindring virker kæmpe stor og uoverskuelig at overkomme. Hvis du ikke kan skelne mellem små problemer og deciderede kriser, så er der noget helt galt. Små problemer bør ikke fremkalde store reaktioner.

 

2. Du er kronisk træt og altid i underskud af energi. Du er ikke bare søvnig en eller to dage efter arbejde. Du har simpelthen ikke overskud og føler dig totalt presset. HELE tiden!

 

3. Du oftere bliver syg. Hovedpine, mavepine, influenza – symptomerne er ligegyldige – det væsentlige her er, at du ikke har det godt.

 

 

4. Du ingen pauser har eller tid til afslapning. Det er blevet så populært at have travlt, at det næsten er forbudt at tage pauser på jobbet. Men det er en vigtig faktor, hvis du vil forebygge udbrændthed. Der findes to former for pauser; dem du tager i løbet af arbejdsdagen, og dem, hvor du giver dig selv lov til helt at koble af fra arbejdet længere tid ad gangen som fx en ferie. 

 

5. Du føler dig ineffektiv, selvom du har travlt.

 

6. Du føler, at du ikke er til stede i nuet.

 

LÆS OGSÅ: 8 tegn på, at du skal sige farvel til folk, der dræner dig

 

7. Du tænker; Kynisme er vejen frem. Hvor du før gjorde alt for at udføre dine arbejdsopgaver ordentligt og mere til, tænker du mere på at få opgaverne gennemført, så de kun lige akkurat består. Ingen grund til at gøre mere – folk er jo alligevel ligeglade.

 

8. Alt skal være perfekt, selvom du godt ved, at det ikke kan blive det.

 

9. Du føler, der bliver stillet for høje krav på jobbet i forhold til, hvad ressourcerne er til.

 

Hvis du kan genkende flere af disse følelser eller symptomer fra din hverdag, er det tegn på udbrændthed, og du bør være opmærksom på at foretage ændringer i den måde, du arbejder på. Snak også med din læge.