
Værd at vide om hjemmefødsel
12. oktober 2009Mellem 2011 og 2015 fordobledes antallet af hjemmefødsler her i Danmark, men det er stadig langt de fleste, der vælger sofaen fra - og hospitalet til.
VIDEO: Se en hjemmefødsel
- Der er mange grunde til, at det ikke bliver til noget med hjemmefødsler. Det kan være, at mændene er for nervøse, at kvinderne tror, det sviner for meget, og hvad med naboerne, hvis der er skrig og skrål? Usikkerhed betyder, at mange vælger det fra, siger jordemoder Karen Ingversen.
Hjemmefødsel: Skrækhistorier gør kvinder utrygge
Skrækhistorier om, hvad der kan gå galt, er dog den vigtigste grund til, at kvinder vælger hjemmefødsler fra. Men hvis noget ikke går som forventet, bliver en hjemmefødsel flyttet til mere officielle omgivelser, fortæller Hanne Willer, som er jordemoder.
- Hvis vi flytter en fødsel, foregår det stort set altid udramatisk i fars bil. En fødsel er jo et længere forløb, hvor vi observerer undervejs, og bliver det nødvendigt med hjælp, flytter vi i god tid, fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel vs. hospitalsfødsel - se videoerne
Succesoplevelse at føde hjemme
På nettet er der masser af beretninger om hjemmefødsler, og de fleste lyder rosenrøde. Det forklarer Hanne Willer med, at fødslen hjemme mere opfattes som ens egen. Og så er der ikke noget smertestillende at få, så den mærkes også som ens egen.
- På hospitalet er det nemmere at sige 'gør noget - jeg kan ikke selv'. Derhjemme er det tydeligt for den fødende, at 'det her er mit ansvar; der er ikke nogen andre, der kan gøre det for mig'. Derfor føles det som en succesoplevelse for mange, når de har klaret det, siger Hanne Willer.
Begge jordemødre mener, at flere kvinder ville føde hjemme, hvis de havde fået tilstrækkelig information om, at det overhovedet er en mulighed, og om, hvordan det foregår.
LÆS OGSÅ: Tegn på, at fødslen er igang
Tips til din hjemmefødsel
Fra jordemoderen
• Husk, at fødslen er midlet til målet: at få et sundt og rask barn. Fødslen er ikke målet i sig selv.
• I skal vare enige som forældre, så det bliver det rigtige valg for jer begge to.
• Overvej, om det skal vare hjemmefødsel for enhver pris - jeres omgivelser kan være så skeptiske, at det ikke er besværet værd.
• En hjemmefødsel må ikke være et fravalg af hospital - det skal vare et tilvalg af hjemmefødsel.
Fra faren
• Væbn dig med alle de gode argumenter. Du får især brug for dem over for andre mænd.
• Vær tryg og rolig. Jordemoderen er der alene for din kæreste - og for dig.
• Vær der for din kæreste eller hustru.
Fra moren
• Læs en masse om det, så du er godt forberedt.
• Sørg for at have købt mad og drikke.
• Pak en taske - hvis nu I skal flyttes til hospitalet.
Har du ret til at føde hjemme?
Alle har ret til at føde hjemme - men afhængig af hvor du bor, kan du risikere selv at skulle have pungen op af lommen. Hvis du gerne vil føde hjemme, skal du sige det på dit jordemodercenter. Her går du til kontrol hos forskellige jordemødre på samme måde som dem, der føder på sygehuset. Når fødslen går i gang, sender fødeafdelingen den vagthavende jordemoder ud til dig. Bor du i Region Sjælland, er hjemmefødsel med kendt jordemoder gratis. Det betyder, at du har den samme jordemoder gennem hele graviditeten og til fødslen. Se www.hjemmefoedsler.dk
Aalborg Sygehus og Hvidovre Hospital (for borgere i Københavns og Frederiksberg kommuner) har også gratis hjemmefødselsordninger, hvor du har to jordemødre gennem hele forløbet. Bor du et andet sted, kan du kontakte en privatpraktiserende hjemmefødselsjordemoder. Hun følger dig gennem hele graviditeten og er med til fødslen. Du skal selv betale jordemoderens løn, som ligger på 14-20.000 kroner for hele graviditets- og fødselsforløbet.
Hvem kan føde hjemme?
• Alle raske gravide med en normal graviditet
• Der har ét barn i maven.
• Der føder til terminen, det vil sige mellem 37. og 42. uge.
• Hvor barnet ligger med hovedet nedad.
• Hvor fosteret er skønnet mellem 2500 gram og 4500 gram.