https://imgix.femina.dk/media/d09396442e4f48ee95804da9edc05f4c.jpg
Gravid

Pas på maven i solen

8. juli 2013
af Magasinet Mor
Det er ikke altid en udpræget fornøjelse at være gravid, når solen bager, og temperaturerne er høje. Derudover er der dit barn, du skal tænke på. For hvad kan den lille i maven egentlig tåle – og hvad er godt for dig selv? Få gode råd her

Sol og sommer er dejligt - og faktisk også sundt. Gennem solen får du masser af gode vitaminer, og den friske luft giver energi og løfter humøret. Der er heldigvis heller ikke noget i vejen for, at du nyder solen, mens du er gravid. Så længe du ikke overdriver - og i øvrigt husker at smøre dig godt ind i solcreme. Alligevel er det godt at vide, hvad solen og varmegraderne betyder for dit barn og for dig selv.

Må gravide spise sushi, solbade og dyrke sex? Få svaret her

Solens påvirkning på fosteret
Hverken sol eller varme skader dit foster. Er du i første trimester, skal du dog ikke ligge og stege i solen flere dage i træk. Overophedning kan betyde, at kroppen ikke optager nok folinsyre, og i de allerværste tilfælde kan det forårsage misdannelser. Men bare rolig - der skal meget til, og i andet og tredje trimester, er der ingen risiko for, at fosteret tager skade af solen og varmen. Måske oplever du, at din baby sparker mere i varmen. Det løser du ved at lægge et klæde over maven eller tage en bluse på, så falder den lille sandsynligvis til ro. Derudover skal du huske at drikke masser af vand og søge skygge, hvis du føler ubehag. Det er bedst både for dit kommende barn og dig selv.

Beskyt dig selv i solen
Selvom om solens stråler ikke skader, så lad være med at opholde dig for længe i direkte sol. Du risikerer både at blive overophedet og dehydreret. Brug dig selv og dit velbefindende som pejlemærke. Har du det for varmt, så søg ind i skyggen. Symptomerne på dehydrering og solstik er kvalme, hovedpine eller svimmelhed. Som du sikkert ved, er det også vigtigt, at du drikker masser af vand - gerne to til tre liter vand, og det gælder hvad enten du er i sol eller skygge. Er du i slutningen af din graviditet, kan du opleve, at dine fødder, fingre og dit hoved svulmer op jo varmere det er. Det skyldes væskeophobninger. Tag let tøj på, der ikke strammer, og hold mange pauser i løbet af dagen Smæk eventuelt benene , hop i en støttestrømpe og lav et par venepumpeøvelser. Det kan hjælpe.

Beskyt din hud
Når du er gravid, kan din hud være mere følsom over for sollys end ellers. Du bliver lettere solskoldet, og mange gravide får også pigmentforandringer på grund af ændringer i hormonbalancen.?Oftest forsvinder pletterne efter fødslen, men du kan forebygge dem med masser af solcreme og måske en lille solhat.

Læs også