https://imgix.femina.dk/media/c991a10b9da445dbab35dca2f9058859.jpg
Gravid

Motion gavner både dig og dit barn

18. december 2008
af Gitte Roe Eriksen
Foto Istock, Getty, Colorbox Og Pixland
Husk at dyrke motion, når du bliver gravid. Det gavner, også selvom du ikke er vant til at lave noget, og selvom kvalmen forsøger at overmande dig.

Det er ikke nogen hemmelighed, at de mange ekstra kilo en graviditet giver, belaster både kroppens led og muskler - især i ben og ryg. Smerterne får nogle til at vælge motionen fra under graviditeten. Men det er at gøre sig selv en bjørnetjeneste, for motion gavner både dig og dit ufødte barn.

Kun positive ting ved motion
30 minutters daglig aktivitet kan have en positiv virkning på din energi i dagligdagen, sænke dit stressniveau og gøre din søvn bedre. Så hvis din graviditet forløber normalt, er der kun gode grunde til at dyrke motion.

"Det er bestemt ikke for sent at gå i gang med motion, når du først har opdaget, at du er gravid, siger Bente Klarlund Pedersen, der er overlæge på Rigshospitalet ved bl.a. Center for Muskelforskning, professor ved Københavns Universitet. Hun understreger dog, at det ikke må føles ubehageligt eller gøre ondt.

Læs også: 10 nemme øvelser, der gør din graviditet nemmere - se øvelserne på film

Visse sportsgrene skal undgås
Man skal styre uden om boldspil som håndbold, volleyball og basketball, boksning mod en partner (det er ok at slå løs på en boksepude), skøjteløb, slalomski, ridning og redskabsgymnastik på grund af risikoen for slag. Men det er ikke forbudt at blive forpustet, når man er gravid, siger Bente Klarlund Pedersen.

"Døjer du med kvalme og træthed i begyndelsen, så tag det roligt. Gå en tur i rask gang, eventuelt frem og tilbage til dit arbejde, råder Bente Klarlund Pedersen.

Læs mere i bogen Graviditet og motion af Bente Klarlund Pedersen, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

Læs også:
Vægt og graviditet
Hold en sund vægt
Når bukserne strammer
Din krop efter fødslen
Svær overvægt kan skade fostret

Læs også