Gravid

Læbestift kan påvirke dit barns intelligens

af Redaktionen 13. september 2010
Foto: Colourbox
Gravide tager ikke skade af at bruge læbestift, hvis det var det eneste sted, de kunne få bly fra. Det er det bare ikke, og derfor anbefaler eksperter stadig at bruge så lidt som muligt, mens du er gravid.

Gravide tager ikke skade af at bruge læbestift, hvis det var det eneste sted, de kunne få bly fra. Det er det bare ikke, og derfor anbefaler eksperter stadig at bruge så lidt som muligt, mens du er gravid. Ud af 24 læbestifter, som Forbrugerrådets magasin Tænk har testet, indeholdt 16 bly, som kan påvirke et fosters intelligens negativt.

"Der er en klar sammenhæng mellem den mængde af bly, børn har i blodet, og deres intelligensudvikling. Man kan ikke sætte en nedre grænse for, hvornår den sammenhæng stopper, så jo mindre bly, jo højere intelligens," siger toksikolog Max Hansen fra Fødevareinstituttet, som arbejder med risikovurdering af blandt andet bly i fødevarer, grundvand til Forbrugerrådets magasin Tænk.

Det er ikke lovligt at tilsætte bly i læbestift, men det kan være svært at undgå for producenterne, fordi de bruger farvestoffer, der findes i naturen, som indeholder rester af blyforurening - en forurening, der påvirker fødevarer i langt højere grad end de små mængder, der er i læbestift.

"Den gravide kan bruge sine kræfter bedre på at undgå andre kemiske stoffer andre steder. Jeg anbefaler, at blyindtaget bliver så lavt som muligt - men daglig brug af læbestift er ikke voldsomt problematisk med henblik på indtaget af bly," siger Max Hansen til Tænk.

Miljøstyrelsen er enig i, at der er minimale risici ved at bruge læbestift. Alligevel holder styrelsen fast i, man forsøger at undgå så meget unødvendig kemi blandt andet ved at bruge så lidt kosmetik som muligt, mens man er gravid eller ammer. For en sikkerheds skyld.

Læs mere: Liste over kemikalier i makeup, du skal undgå, mens du er gravid6 skønhedsråd til de 9 måneders graviditet