Gravid

Gravide er klogere end ikke-gravide

18. september 2015
af Anne Romanelli
En undersøgelse viser, at kvinder får skarpere hjerner under graviditet, og at gravides hjerner på flere punkter fungerer bedre end hos ikke-gravide kvinder.

Canadiske forskere fra University of Western Ontario konkluderer i en ny undersøgelse, at de høje mængder af kønshormonet østrogen, som kvinder har i de sidste 2/3-dele af graviditeten, kan forstærke visse af hjernens processer.

Det virker således som en slags ’mental doping’, der får hjernen til at være skarpere og arbejde mere effektivt. Samtidig får den gravide også øget energi og overskud, skriver videnskab.dk.

Gravide er skarpere end ikke-gravide

Konklusionen kommer efter, at forskerne har testet og sammenlignet en gruppe gravide og ikke-gravide kvinder.

De blev bl.a. bedt om at gengive detaljer fra historier, efter at de var blevet læst op, samt at finde frem til 10 forskellige farve-par, som befandt sig bag lukkede døre. Ved sidstnævnte opgave skulle kvinderne åbne så få døre som muligt og altså huske, hvilke farver der gemte sig bag hvilke døre.

Forskerne tog i deres forsøg også højde for kvindernes alder, uddannelse og økonomiske forhold samt for hvor langt de gravide var henne i deres graviditet.

Og det viste sig altså, at de kvinder, der befandt sig i især de sidste 2/3-dele af deres graviditet, klarede sig langt bedre i forsøgene end de ikke-gravide.

Depressive gravide ikke lige så skarpe

Til gengæld klarede de gravide, der led af depressive tendenser, sig dårligere i forsøgene end de ikke-gravide, ligesom de også havde langt flere fejl end de gravide uden tegn på depression.

De depressive gravide oplever nemlig en svækkelse i visse af hjernens funktioner, forklarer hjernebiolog Vibe Gedsø Frøkjær:

- Den store portion potente kønshormoner, som graviditeten medfører – der jo bl.a. har det formål at kunne udvikle et helt barn på så kort tid som ni måneder – påvirker også vores hjerne. For de fleste er det en psykisk doping, for andre giver det psykisk ubalance. Der er tale om nogle få procent med en særlig følsomhed, og det er kvinder, der bliver skubbet så meget ud af balance, at de udvikler lette eller moderate depressioner. Som led i det oplever de også forstyrrelser i deres hukommelse.

Hun opfordrer til, at læger, jordemødre og andre omkring den gravide derfor også er opmærksomme på eventuelle tegn på depression allerede i graviditeten. For fødselsdepression opstår ikke nødvendigvis kun efter fødslen.

- Så er der mulighed for at sætte ind med hjælp så tidligt i forløbet så muligt, og det er altid godt for både mor og barn, slutter Vibe Gedsø Frøkjær.

Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!

Med den populære 'AngelSounds' ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

Forebyggelse og behandling af strækmærker!

Strækmærker er noget, de fleste gravide frygter - og som de fleste desværre også kan nikke genkendende til. Beauté Pacifiques nye creme 'Scars&Stripes' anvendes til forebyggelse og behandling af ar og strækmærker. Cremen arbejder dybt i hudens lag med fire virksomme ingredienser, der på hver sin måde forebygger og reducerer rødmen og normaliserer den strukturforandring, som gør ar og strækmærker synlige.

Køb Scars&Stripes mod strækmærker her >>

 

Artiklen indeholder affiliatelink