At føde i vand har både fordele og ulemper.
Gravid

Fordele og ulemper ved at føde i vand

af Anne Romanelli 19. maj 2016
En fødsel i vand er for nogle det helt rette valg, da vandet lindrer smerterne og har en beroligende effekt. Dog kan den øgede afslapning også få fødslen til at gå lidt i stå. Her er, hvad du skal vide om at føde i vand.

At føde i vand

De fleste fødesteder har mindst ét fødekar, så kvinden kan vælge at føde i vand.

Og det er en mulighed, som fungerer fint for mange, da vandet giver smertelindring , ligesom det hjælper den fødende med at slappe af, så veerne bedre kan arbejde.

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

Andre fødende bryder sig derimod ikke om at ’okse’ rundt i det kropsvarme vand og føler sig ’låst fast’ i fødekarret. De synes måske også, at det er ’snasket’ og ulækkert.

Epidural-blokade: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

Fordele og ulemper ved fødsel i vand

Det er helt op til den enkelte. Men har du en idé om, at en vandfødsel er noget for dig, er følgende godt at vide:

- Fortalere for vandfødsler mener, at det må være et trygt og velkendt miljø for barnet, som har opholdt sig i fostervand. Modstandere af vandfødsler fremhæver, at en lidt dårlig hygiejne kan skade barnets ve og vel. Der er dog ikke noget, der tyder på, at hygiejnen er truet, såfremt de almindelige forholdsregler overholdes. Det vil bl.a. sige, at kvinden tager et lavement og går i bad, inden hun stiger op i karret, og forlader det igen, når moderkagen skal fødes. Nogle fødesteder fraråder, at selve fødslen foregår i vandet, men de fleste vil dog lytte til kvindens eget ønske.

Afføring under fødslen: Dét skal du vide!

Således skriver læge Vibeke Manniche i sin bog ’Alt om barnet’, hvor hun desuden opridser disse fordele og ulemper ved en fødsel i vand:

- Mange kvinder bruger fødekarret til at opnå smertelindring under specielt sidste halvdel af udvidningsfasen. Vesmerterne mindskes, og fødslen fremskyndes lidt, fordi livmoderhalsen hurtigere udvides og udslettes. Fødekarret har en speciel god virkning, efter at livmodermunden har udvidet sig de første fem centimeter, Inden da kan den øgede afslapning få fødslen til at gå lidt i stå.

10 råd til at klare veerne

Vandfødsel derhjemme

Ønsker du at føde i vand derhjemme, kan du leje et fødekar flere steder på nettet via en simpel Google-søgning. I den forbindelse har Vibeke Manniche følgende råd: 

- Når man får det hjem, skal det desinficeres med et mildt desinficerende middel. Dernæst behøver man kun at spule det rent for støv, når det tage i brug. Vandet skal helst være omkring 37 grader. Tilsæt 900 gram salt pr. 100 liter vand, men undgå at komme olie i vandet.

Oversigt: Andre former for smertelindring

Har du ikke et fødekar, eller ønsker du ikke at stige ned i et på hospitalet, kan du også prøve at tage et brusebad, hvis du alligevel gerne vil afprøve vandets effekt.

Pssst... Her kan du vinde 'Alt om barnet' og andre lækre præmier til dig og dit barn  - det er gratis at deltage! >>

Se også:

Video: Smertelindring under fødslen

Video: Hospitalsfødsel vs. hjemmefødsel

6 oversete kropsreaktioner i en fødsel:

Vidste du, at det er særdeles normalt at kaste op under en fødsel? En af årsagerne kan være, at du får en epiduralbedøvelse. Det kan nemlig forårsage et pludselig fald i blodtrykket, og det kan føre til voldsom kvalme og opkast. Du kan dog også kaste op, hvis du ikke har fået en epidural – enten fordi din krop reagerer på den stærke vesmerte eller på den mad, du måtte have i maven, da fordøjelsen typisk sættes på pause under en fødsel. Hvis du vil minimere risikoen for at kaste op, spis da kun lette madvarer under den første fase af fødslen, og stop helt med at spise (og drik kun klar væske) under aktiv fødsel.Kilde: Anæstesilæge David Birnbach, University Hospital of Miami

Omkring halvdelen af alle fødende oplever, at deres tænder klaprer nærmest ude af kontrol. Det skyldes ikke, at de fryser, for faktisk stiger din kropstemperatur under fødslen. Det er stadig usikkert, hvorfor tænderne klaprer, men den nyeste forskning fra Harvard Medical School peger på, at det kan skyldes, at moderen reagerer på, at hun under fødslen får en smule af barnets blod ind i sit eget blodomløb, og hvis blodtyperne ikke passer sammen, kan det altså få tænderne til at klapre. Kilde: Fødselslæge Henry Klapholz, Harvard Medical School
Når dit barn passerer gennem fødekanalen, presses der luft ud af endetarmen, så forbered dig på, at du nok vil prutte en del – og måske vil der også ryge afføring med ud. Det er noget, som mange kvinder frygter og finder særdeles pinligt, men det er ganske normalt, og jordemødrene har set det adskillige gange før. Det sker især for kvinder, der har fået en epiduralbedøvelse, hvilket lammer lukkemuskulaturen omkring endetarmen. Det kan under alle omstændigheder hjælpe at få et lavement – hvis du kan nå det… Kilde: Fødselslæge Arianna Sholes-Douglas, Mercy Medical Center Baltimore
En fødsel er på alle måder udmattende for din krop, og selvom du ikke føder stående, vil du måske opleve, at dine ben begynde at ryste voldsomt eller ligefrem gå i krampe. Det skyldes typisk, at du uanset fødselsstilingen har spændt meget og længe i dine benmuskler. Det kan også være, at kroppen reagerer på et ændret blodtryk - eller en kombination af begge dele. Få jordemoderen eller din partner til at hjælpe dig på benene eller om i andre stillinger, hvis du ikke selv har kræfter til det. Kilde: ChildbirthConnection.com
De fleste kvinder ved i forvejen, at en fødsel vil få dem til at skrige og vride sig af smerte, men mange bliver alligevel overraskede over, præcis hvor ’vanvittigt’, de ifølge dem selv opfører sig under fødslen. Nogle bander løs af alt og alle, mens andre flår tøjet af sig selv i et desperat forsøg på at få det mere behageligt. Det kan bl.a. skyldes hormoner. Veer ændrer dine niveauer af østrogen og progesteron, som gør, at du kan føle det som om, at du har et voldsomt tilfælde af PMS. Igen: Dette sker for så mange, at den eneste, der finder dette pinligt på fødestuen, formentlig er dig selv. Men det skader selvfølgelig ikke at undskylde bagefter, hvis man har skældt en jordemor hæder og ære fra. Kilde: Fødselslæge Henry Klapholz, Harvard Medical School
Under en fødsel kan mange i kampens hede helt glemme, hvad de har lært til fødselsforberedelse eller læst sig til i bøgerne og på nettet om fødselsforløb. Specielt de kvinder, der ikke får smertelindring. Du er så fokuseret på de fysiske smerter og nuet, at du ikke er til stede i ‘den øvre etage’. Derfor kan det være rart at få sin partner eller jordemoderen til at minde en om vejrtrækningerne. Få evt. også din partner til at tage billeder fra fødslen – du kan med al sandsynlighed ikke huske det hele bagefter! Kilde: Anæstesilæge David Birnbach, University Hospital of Miami