At føde i vand har både fordele og ulemper.
Gravid

Fordele og ulemper ved at føde i vand

19. maj 2016
af Anne Romanelli
En fødsel i vand er for nogle det helt rette valg, da vandet lindrer smerterne og har en beroligende effekt. Dog kan den øgede afslapning også få fødslen til at gå lidt i stå. Her er, hvad du skal vide om at føde i vand.

At føde i vand

De fleste fødesteder har mindst ét fødekar, så kvinden kan vælge at føde i vand.

Og det er en mulighed, som fungerer fint for mange, da vandet giver smertelindring , ligesom det hjælper den fødende med at slappe af, så veerne bedre kan arbejde.

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

Andre fødende bryder sig derimod ikke om at ’okse’ rundt i det kropsvarme vand og føler sig ’låst fast’ i fødekarret. De synes måske også, at det er ’snasket’ og ulækkert.

Epidural-blokade: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

Fordele og ulemper ved fødsel i vand

Det er helt op til den enkelte. Men har du en idé om, at en vandfødsel er noget for dig, er følgende godt at vide:

- Fortalere for vandfødsler mener, at det må være et trygt og velkendt miljø for barnet, som har opholdt sig i fostervand. Modstandere af vandfødsler fremhæver, at en lidt dårlig hygiejne kan skade barnets ve og vel. Der er dog ikke noget, der tyder på, at hygiejnen er truet, såfremt de almindelige forholdsregler overholdes. Det vil bl.a. sige, at kvinden tager et lavement og går i bad, inden hun stiger op i karret, og forlader det igen, når moderkagen skal fødes. Nogle fødesteder fraråder, at selve fødslen foregår i vandet, men de fleste vil dog lytte til kvindens eget ønske.

Afføring under fødslen: Dét skal du vide!

Således skriver læge Vibeke Manniche i sin bog ’Alt om barnet’, hvor hun desuden opridser disse fordele og ulemper ved en fødsel i vand:

- Mange kvinder bruger fødekarret til at opnå smertelindring under specielt sidste halvdel af udvidningsfasen. Vesmerterne mindskes, og fødslen fremskyndes lidt, fordi livmoderhalsen hurtigere udvides og udslettes. Fødekarret har en speciel god virkning, efter at livmodermunden har udvidet sig de første fem centimeter, Inden da kan den øgede afslapning få fødslen til at gå lidt i stå.

10 råd til at klare veerne

Vandfødsel derhjemme

Ønsker du at føde i vand derhjemme, kan du leje et fødekar flere steder på nettet via en simpel Google-søgning. I den forbindelse har Vibeke Manniche følgende råd: 

- Når man får det hjem, skal det desinficeres med et mildt desinficerende middel. Dernæst behøver man kun at spule det rent for støv, når det tage i brug. Vandet skal helst være omkring 37 grader. Tilsæt 900 gram salt pr. 100 liter vand, men undgå at komme olie i vandet.

Oversigt: Andre former for smertelindring

Har du ikke et fødekar, eller ønsker du ikke at stige ned i et på hospitalet, kan du også prøve at tage et brusebad, hvis du alligevel gerne vil afprøve vandets effekt.

Pssst... Her kan du vinde 'Alt om barnet' og andre lækre præmier til dig og dit barn  - det er gratis at deltage! >>

Se også:

Video: Smertelindring under fødslen

Video: Hospitalsfødsel vs. hjemmefødsel

6 oversete kropsreaktioner i en fødsel:

Læs også