Gravid

Brug babytegn

af Ulla Johanne Johansson 19. maj 2009
Kan man snakke med en baby? Ja - hvis man bruger hænderne til at tale med.

Seks måneder gammel og allerede frustreret over at blive misforstået. Hvis babyer kunne tale, ville de sikkert tale om det. Men babyer ned til fem måneder kan faktisk tale, hvis de lærer at bruge deres hænder til at signalere, hvad de vil. Det eneste, det kræver, er, at forældre og barn finder tegn, der falder dem naturligt, og bruger dem konsekvent.

SMÅ BØRN KAN FORME TEGNDe fleste børn kan lære tegn, fra de er 8-10 måneder, og fra de er cirka 12- 14 måneder gamle, vil de fleste være blevet gode til at kommunikere med tegn. Det er i den alder, at de for alvor tager babytegnsproget til sig. Du behøver ikke følge en fast skabelon for, hvilke tegn du skal bruge, men kan udvikle de tegn, du synes, falder naturligt.

Tricket er fra begyndelsen at bruge tegn, som det instinktivt falder jeres barn nemt at bruge og derefter løbende introducere nye tegn for dem, når det passer ind i hverdagen. Mie Raunsmed Svane, der har skrevet "Små fingre fortæller", fortæller: - Små børn vil bruge de tegn, som de har behov for at kunne snakke med os voksne om - om de ting, som de kender fra deres verden. Det er min erfaring, at babyer for eksempel bliver fascineret af lyset, så det er et af de gode tegn at begynde med. Men ellers synes jeg også, at FARVEL, MERE, MAD og TØRSTIG er nogle gode begyndertegn, siger Mie Raunsmed Svane.

DIN BABY TÆNKEREn af belønningerne ved at bruge babytegn er et indblik i, hvad dit lille barn kravler rundt og tænker på. Mie Raunsmed Svane, som har lært alle sine tre børn babytegn, fortæller, at hendes datter Erna, som lige er fyldt et år, kan fortælle med tegn, hvor gammel hun er. - Når hun for eksempel ser en baby, så bruger hun tegnet baby, men er det et barn på omtrent et år, siger hun med sit eget navnetegn, at det er en Erna, og hvis det er et barn på omtrent to år, siger hun med sin storesøsters navnetegn, at det er en Ella, forklarer Mie Raunsmed Svane. Erna signalerer også, at hun ikke må røre ved stikkontakten, hvornår hun er sulten, tørstig, vil i bad eller er træt og vil sove

Babytegnene har også styrket børnenes kropslige bevidsthed, vurderer Mie Raunsmed Svane. - Vores børn har fundet ud af, hvor de har deres kropsdele, og hvordan de med deres små fine fingre mestrer at kommunikere. Og så har de været hurtige om at lære at tale, siger hun og fortsætter: - Jeg kan kun komme på en ulempe ved babytegn: Børnene lærer også hurtigere at plage!Læs mere om babysprog på www.smaafingre.dkLæs også:Baby forstår forskellige sprogBabyer kan tal