Gravid

Barnets syn på verden

af Redaktionen 11. december 2008
Synet forbedres hurtigt, men først når barnet når skolealderen, er synet fuldt udviklet.

NyfødtDe første timer efter fødslen har de fleste børn (med mindre der er komplikationer) en meget vågen periode, hvor de ser langt, dybt og klart. I disse timer knyttes de første, stærke bånd. Så falder den nyfødte i søvn, og når barnet vågner igen, er det første klarsyn væk, og nu kan barnet kun se omkring 20-40 centimeter frem for sig. Det svarer til den afstand, der er mellem barnet og moren, når barnet dier ved morens bryst. De få centimeter er livsnødvendige for barnet, som er afhængig af, at der skabes en dyb kontakt til moren via den første tids øjenkontakt.

Nul-to ugerBarnet har en medfødt refleks, der gør, at det kan stille skarpt i korte øjeblikke. Det kan følge ansigter med øjnene og fokusere på 20 centimeters afstand. Men omgivelser og baggrund er fortsat tåget og uklart. Barnet ser verden i sort-hvid, fordi de celler i øjet, der gør, at man kan se farve, er endnu ikke udviklede.

Fire-seks ugerBarnet begynder at kunne følge en genstand, du bevæger foran dets ansigt. Det vil sikkert skele af og til, for det er endnu en svær manøvre at koordinere synsfeltet på både højre og venstre øje. Barnet kan bedst se ting, der bevæger sig eller lyser. For eksempel en lampe eller sollyset, der spiller på en væg.

Fem-seks ugerBarnet kan nu se i farver, og de første farver, barnet kan se, er rød og gul.

Otte-tolv ugerØjnene arbejder mere og mere sammen, og nu begynder barnet at granske dit ansigt, når du taler til det.

Tre månederBarnet får øje på sine hænder og fødder. Kan holde øjenkontakt i længere tid. Kan styre sine øjenbevægelser. Kan se og genkende mor på en meters afstand eller uroen, der hænger over puslebordet eller vuggen.

Tre-seks månederBarnet kan genkende ansigter på de nærmeste familiemedlemmer. Det kan også følge dig med blikket, når du bevæger dig rundt i nærheden. Barnet begynder at stille skarpt på ting, der ikke bevæger sig, og at gribe efter ting og putte dem i munden. Det er starten på øjen-håndkoordinationen, som hjælper synets udvikling hen imod at kunne skelne størrelser og farver.

Seks-ni månederBarnet er meget interesseret i sit eget spejlbillede. Det begynder at kunne genkende de samme ting fra forskellige vinkler og at kunne se dybder som dørtrin, trappetrin mv. Synet er 8.000 gange bedre end ved fødslen. Barnet kan også begynde at bedømme afstande.

Otte månederSundhedsplejersken laver den obligatoriske BOEL-prøve (Blikket Orienterer Efter Lyd), som er en meget enkel test, der viser, om barnets syn og hørelse udvikler sig, som det skal.

Ni-tolv månederKan nøje studere legetøj i hænderne, og ser efter ting, der tabes.

Tolv månederSynet er næsten lige så godt som en voksens. Men det er først helt udviklet, når barnet når skolealderen.

Læs også:Med en babys øjneDit lille barns sanserTjek dit barns syn