Gravid

Ægløsningsberegner

Hvornår har du størst chance for at blive gravid? Brug vores ægløsningsberegner til at finde det tidspunkt, hvor du har størst chance for at blive gravid.

Hvordan beregner jeg min ægløsning?

Du indtaster blot datoen for den første dag i din sidste menstruation, samt hvor lang din menstruationscyklus er, så hjælper ægløsningsberegneren med at regne ud, hvornår din ægløsning starter.

Din menstruationscyklus er varigheden fra din sidste menstruations første dag til din næste menstruations første dag. Gennemsnittet er 28 dage, men nogle kvinder har længere eller kortere cyklus.

Hvornår bør jeg have samleje, hvis jeg gerne vil være gravid?

Du skal normalt have samleje med din partner i 0-5 dage før din forventede ægløsning og op til 24 timer efter ægløsningen, hvis du ønsker chance for graviditet.

Det skyldes, at ægget kun er levedygtigt i 24 timer efter det løsrives fra æggestokken, imens sædceller er i stand til at overleve i kvindens krop i op til fem døgn

Kvinder med en kort menstruationscyklus på 25-26 dage har en tidlig ægløsning på cirka 10-12 dagen efter sidste menstruation, mens andre med en lang cyklus på 32-34 dage typisk først får ægløsning omkring 18-20-dagen efter sidste menstruation.

Hvad er ægløsning?

Ægløsning betyder, at ægcellen er blevet modnet i æggestokken, og derefter løsrives derfra. Det er levedygtigt i 24 timer efter ægløsning. Hvis ægget bliver befrugtet, sætter det sig fast i livmoderslimhinden, og så får du ikke menstruation. Hvis ikke, skylles det ud som menstruation cirka 14 dage senere. Du kan teste med en graviditetstest, om du er gravid, 14 dage efter ægløsning, altså det tidspunkt, hvor du normalt ville få din menstruation.

Hvorfor skal jeg beregne min ægløsning?

Vil du gerne være gravid – eller ønsker du netop ikke at blive gravid - kan det være praktisk at vide, hvornår din ægløsning falder hver måned. Så ved du, hvornår du skal have samleje for at opnå graviditet.

Er der flere metoder, jeg kan bruge til at beregne min ægløsning?

Ja, der findes flere hjælpemidler til at beregne din ægløsning:

  • En ægløsningsberegner. Her indtaster du blot datoen for den første dag i din sidste menstruation, samt hvor mange dage din månedlige cyklus er, herefter udregner ægløsningsberegneren det optimale tidspunkt for samleje.
  • En ægløsningstest. På apoteket og i supermarkedet kan du købe ægløsningstest, som er nogle små strips, der indikerer, hvornår du har ægløsning. De fungerer på samme måde som graviditetstests ved, at du tisser på dem. Ægløsningstesten måler koncentrationen af hormonet LH i urinen, et hormon som stiger 2-3 dage inden ægløsningen. Det er en god idé at bruge ægløsningstesten på samme tidspunkt af døgnet, når du tester. Hvornår i din cyklus du skal starte med at bruge ægløsningstesten, afhænger af længden på din cyklus. Det står forklaret i indlægssedlen til ægløsningstesten, som du kan købe på apoteket.
  • Ægløsningsapps. Du kan hente flere forskellige apps ned til din smartphone, som f.eks. appen ”Clue”, der holder styr på din cyklus. Et par dage før ægløsning, får du en notifikation på din telefon, så du ved, hvornår det er smart at have samleje.
  • Kalender. Den helt oldschool-måde at holde styr på din ægløsning er hver måned at skrive ind i din kalender, hvornår din menstruation falder. Når du har noteret data for et par måneder, vil du kunne se, hvor lang din cyklus gennemsnitligt er, og derefter regne dig frem til et cirka-tidspunkt for din ægløsning, nemlig cirka 14 dage før din næste menstruations første dag.

Kan jeg mærke min ægløsning?

Ja, nogle kvinder kan sagtens mærke, når de har ægløsning, men det er langt fra alle kvinder, og derfor kan det være praktisk at bruge en ægløsningsberegner.

Tegn på ægløsning

Der findes også flere forskellige kropslige tegn på, du har ægløsning, såsom smerter i lænden, ondt i maven, forhøjet temperatur og en ændret konsistens af dit udflåd, også kaldet ægløsningsslim. Du kan læse meget mere om alle tegnene i denne artikel: 4 tegn på, at du har ægløsning

Hvis man ønsker et bestemt køn, kan man så bruge en ægløsningsberegner til det?

Måske. Den amerikanske læge Landrum B. Shettles foreslog for over 30 år siden, at timingen af samlejet er afgørende for kønnet. Ifølge hans teori er chancen for at få en dreng større, jo tættere på ægløsningen, man har samleje, mens man, hvis man ønsker en pige, skal have sex tre eller flere dage før ægløsningen.

Forklaringen skal være, at sædceller, der indeholder et y-kromosom, og dermed skaber drenge, er lettere og hurtigere kommer frem til ægget, mens sædceller med et x-kromosom, der skaber piger, er tungere og langsommere.  Derfor øger samleje tre eller flere dage før ægløsningen chancen for at få en pige.

Kilder: Apoteket.dk, gravid.dk, Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning, Information.dk – ”Du kan selv vælge dit barns køn”