https://imgix.femina.dk/media/article/1607_lotte_freddie_art_1.jpg
Underholdning

Lotte Freddie: Personligt gider jeg ikke gå i ét med gulvtæppet

18. februar 2016
af Tine Bendixen, redigeret af Charlotte Hallbæck
foto: Carsten Seidel
I 40 år har Lotte Freddie skrevet om mode, og hendes mission er at få os alle sammen til at give den mere gas tøjmæssigt. Mød den 81-årige modeskribent, der ikke er bange for at skille sig ud fra mængden

Lotte Freddies klædeskab er et eventyr af røde stiletter, tyl og pailletter, broderier, brokade, blonder og silke. Og Christian Lacroix og Hennes & Mauritz og mærkevare-vintage og kinesiske kimonoer.

Som klædeskabet antyder, mener den 81-årige modeskribent ikke, at ”det jævne” er sundt for nogen. Heller ikke når det gælder tøj. Som modeskribent har Lotte Freddie hele tiden haft en mission. Det fortæller hun i et interview med FEMINA.

- Jeg har prøvet at få kvinder og i øvrigt også mænd til at turde noget mere. Danskere er meget lidt modige rent modemæssigt. De render bare i det dér forfærdelige beige, der ikke klæder nogen, medmindre man er italiener og har olivenfarvet hud eller er gudesmuk. Mit budskab til kvinder er: I skal fremhæve jer selv. Personligt gider jeg ikke gå i ét med gulvtæppet. Det er der ingen kvinder, der skal.

Og det sikre valg – sort – har hun et ambivalent forhold til:

– Jeg holder faktisk meget af sort, men hvis alle herrerne til et selskab er i smoking og alle kvinderne er i noble sorte kjoler, ser det ud, som om vi er til begravelse, og det er ikke meningen. Jeg kan godt lide sort, især fordi det er pænt til mit hår. Men vi går for meget i sort, fordi vi ikke har mod til andet. Danskere tør jo ikke noget med farver. Det er dødssygt. Folk er bange for at stikke ud. Det er meget ukreativt og sørgeligt og røvkedeligt. Da jeg holdt foredrag i Fredericia for at par uger siden, stod jeg og så på alle de dér kvinder, der kom ind – bortset fra to var de alle i sort og gråt! Selv var jeg selvfølgelig i rødt.

Designer Jesper Høvring: ”Jeg forventer, mine gæster gør noget ud af sig selv”

Og så sidder hun dér i sin sofa og svælger i farver som safirblå, dyb rød bourgogne og flaskegrøn. Og taler henført om stoffer som velour og brokade og om en vidunderlig ”guldindvirket” frakke fra By Malene Birger, som hun lige har købt på lagersalg. Lotte efterlyser simpelthen, at vi lever lidt mere ”flamboyant”.

Hvad er god stil?

– At være velsoigneret, finde ud af, hvad der klæder én, holde op med at lytte til sin mands eller sin venindes mening, købe nogle få, gode, holdbare ting og supplere dem med billigere, supersmarte fund. Det kræver, at man jævnligt besøger f.eks. H&M og Zara, og hvad der er af lagersalg.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GALLERIET)

Dårlig stil er ifølge Lotte at klæde sig upersonligt eller mangle mod til at prøve nyt.

– Man skal gøre sig umage, det skal man med alt i livet. Med sit arbejde, sine børn, sine venner og sin klædedragt. Tøjet betyder afsindig meget. Det er dit udtryk udadtil.

Brug benene

Der var engang, man absolut skulle følge de farver, længder og skulderbredder, moden dikterede. Sådan er det heldigvis ikke mere, siger Lotte.

– Nu kan du gøre lige, hvad pokker der passer dig. Jeg har en veninde, som i øvrigt er 70 og har mægtig pæne ben. Modeskaberen Erik Mortensen sagde: Hvis man har gode ben, skal man bruge dem, så længe man har dem, benene er det sidste, der går. Og min veninde har lange støvler og en superlille, kort nederdel, og hun ser forrygende ud.

”Unge kvinder i dag er kloge, smarte og selvbevidste", siger Ulla Therkelsen

Lotte Freddie har selv et turkisblåt strutskørt i tyl med bunker af vidde. Og det går hun skam med.

– Jeg kunne simpelthen ikke stå for det. Sidste år skulle jeg til fødselsdag hos en veninde. Så tænkte jeg: Jeg er ligeglad med, om de synes, jeg er åndssvag. Nu tager jeg det bare på. Sammen med en turkisfarvet Matthew Williamson-cardigan med påfuglefjer fra New York. Og turkisfarvede strømper. De sad alle sammen dér i deres pæne små sorte kjoler og syntes, jeg var toppen. Og jeg var 79! Nogle af mine veninder driller mig med mine strutnederdele, jeg tror, de synes, jeg simpelthen er for gammel til det, jeg er fuldstændig ligeglad, for jeg véd, de klæder mig. Så hvorfor fanden skulle jeg ikke have dem på? Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad andre siger. Det har jeg i øvrigt altid været. Engang havde jeg købt en skriglilla og skrigpink, langhåret nylonagtig pels i England, og jeg gik ned ad Strøget, og folk sagde: ”Vorherre bevares ...”. De syntes, jeg så fuldstændig sindssyg ud. Jeg var vild med den, og jeg var ligeglad med dem. Folk skal være ligeglade. Hvis de synes, noget klæder dem, skal de gå i det.

Man må også have langt hår uanset alder?

– Selvfølgelig! Det har jeg da selv. Jeg har en veninde, som er meget efter mig, fordi jeg ikke har klippet mig korthåret. Jeg var blevet klippet forleden og sagde: Kan du se, jeg er blevet klippet? Så sagde hun: Ja, det har hjulpet lidt, men det er jo ikke nok. Jeg synes, det er SÅ gammeldags at tænke sådan. Jeg skal ikke have kortklippet hår, det skal jeg bare ikke. Og så er jeg fuldstændig ligeglad med, om andre kan lide det eller ej, siger Lotte Freddie til FEMINA.

Lotte Freddie, 81 år, modereporter og har i mange år skrevet for først Berlingske og sidenhen Børsen. Nu er hun fast leverandør til Elle, Berlingske og anmelder for Dansk Daily under modeugen. Eksmodel, forfatter og indædt modstander af begrebet ”less is more”.

Læs også