Se, lyt & oplev

11 ting du (måske) ikke vidste om dronningen

Vi ved, hvem dronningen er gift med, og at hun har 8 børnebørn. Men ved du, hvor høj hun er?

Hun er døbt Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid - og i dag kan hun fejre sin 77 års fødselsdag. Vi ønsker Hendes Majestæt Dronning Margrethe stort tillykke og serverer også lige 11 fakta om vores monark, som I måske ikke kendte:

1. Dronning Margrethe brød en 523 år lang tradition ved at blive regent. Siden 1448 har der nemlig siddet konger på tronen med navnene Christian og Frederik.

2. Dronning Margrethe er kommet i selskab med nogle af de længst siddende regenter i Danmarkshistorien. Det er bl.a. Valdemar II Sejr (konge fra1202-1241), Erik VII af Pommern (konge 1396-1439), Christian IV (konge 1588-1648) og Christian VII (konge 1863-1906).

3. Dronning Margrethe er 182 centimeter høj.

4. Dronningen har 88 forskellige protektorater.

5. Dronning Margrethe valgte selv at hedde dronning Margrethe II, da hun helt formelt skulle have heddet dronning Margrethe I. Dronning Margrethe II forklarer her til BILLED-BLADET hvorfor: "Jeg synes, at den historiske dronning Margrethe så oplagt var den første, og så skulle jeg ikke komme her og lade som om, hun ikke havde været der… Jeg synes, det ville være forkert at bilde folk ind, at jeg troede, jeg var den første. Det var jeg jo ikke."

6. Hun har selv opfundet ordet "internationalese", som ifølge Dronningen betyder "et sært, upersonligt sprog, som ikke er nogens".

7. Den kongelige familie danser ikke rundt om træet juleaften. Træet er pyntet af dronning Margrethe med pynt, som hun primært selv har klippet. Familien synger altid en fransk salme, hvor prins Henrik spiller klaver til.

8. Dronningen er nummer 221 i den britiske tronfølge, da hun er barnebarn af Margareta af Connaught, der senere blev kronprinsesse af Sverige.

9. Andy Warhol (1928-87), som er en af hovedkræfterne bag popart-bevægelsen, lavede i 1985 en række portrætter af fire forskellige dronninger. I serien Reigning Queens blev den hollandske dronning Beatrix, Storbritanniens dronning Elizabeth II, Swazilands Ntombi Twala og vores egen dronning Margrethe portrætteret.

10. I 1981oversatte dronning Margrethe Simone de Beauvoirs "Alle mennesker er dødelige" under pseudonymet H.M. Vejerberg i fællesskab med prins Henrik.

11. Dronning Margrethe blev i 1972 æresoberst (Allied Colonel-in-Chief) ved det britiske forsvar i The Queen's Regiment, senere Princess of Wales's Royal Regiment. I 1997 blev Dronningen Colonel-in-Chief ved The Princess of Wales's Royal Regiment.

Kilde: Kongehuset.dk, Berlingske, BILLED-BLADET

Læs mere om: