Tag på madkursus i ferien
Italiensk for livsnydere
Sig Toscana til danske livsnydere, undertegnede inklusive, og billeder af middelalderbyer og bløde bakker, olivenlunde, vinmarker, enkel mad og sublime råvarer begynder at tegne sig i ens indre biograf.
Det var også tilfældet for Majbritt og Roald Solberg, som efter mange års rejser i Toscana nu har realiseret deres drøm om at arrangere madkurser for ligesindede.
"Sammen med vores gæster vil vi udforske det italienske køkken. Lige fra at lave pasta fra grunden til den store søndagsfrokost med f.eks. bruchetta, forskellige antipasti (små forretter) stegt and eller vildsvin efterfulgt af klassikeren tiramisu. Bagefter nyder vi det hele med udsøgte vine fra egnen."
Som en naturlig del af kurset bliver der købt ind på markeder og i lokale butikker, ligesom der er besøg i vingården Cantine Faralli.
Kurserne holdes i det specialdesignede køkken i parrets hus i den lille landsby Marciano della Chiana en times kørsel syd for Firenze.
Her "regerer" kokken Ryan Hanley, som er født og uddannet i USA, men er italiensk gift og kender det italienske køkken - både fra restaurationsbranchen, men også fra sin svigermor, der har indviet ham i det toscanske køkkens hemmeligheder.
Fakta om madkuser i Toscana
www.smag-toscana.dk laver ugekursus om det toscanske køkken med madlavningslektioner og udflugter bl.a. til lokale producenter.
Undervisning på engelsk, evt. med dansk oversættelse.
Holdes frem til slutningen af november og igen fra slutningen af februar 2011.
Pris for madkursus inkl. restaurantbesøg m.m. samt indkvartering i dobbeltværelse på ejendommen er 12.400 kr.
Mere om Toscana på www.turismo.intoscana.it, regionens officielle side med masser af informationer om hoteller, restauranter og de enkelte byer.
Franske finesser
"Du skal holde sprøjteposen sådan her ..."
Michel vikler plastikken rundt om min tommelfinger, så posen strammes helt om den grønne konfektmasse, og jeg kan komme til at presse med tommel og pegefinger.
Det er lettere sagt end gjort, der skal faktisk bruges kræfter for at tvinge den irgrønne masse af hvid chokolade, flødeskum og pistacie ud på den lyserøde makron, jeg tidligere har bagt. Men det lykkes - om end min version ikke bliver helt så raffineret som min læremesters…
Vi er på kogeskole hos Vatel Gourmet i den sydfranske by Nimes lidt vest for Rhone-floden.
Ikke hvilket som helst kursus, men et mini-konditorkursus med det fornemme navn Pâtisserie Tradition et Tendance - Konditorkunst Tradition og Tendenser.
Et smart kursus forstået på den måde, at det let kan passes ind i den øvrige ferie: Det varer nemlig kun 2 timer og er koncentreret omkring et enkelt stykke pâtisserie.
For at komme ind i kursuslokalet går vi først igennem den 300 kvm store, luksuriøst indrettede delikatesse-butik med alt fra trøffelchutney og foie gras terrine til chokolader og kager i alle afskygninger, bl.a. de små, runde makroner, Nimes er så berømt for.
Jeg studerer kagerne indgående. Både fordi jeg allerede er utroligt lækkersulten, men i høj grad også fordi jeg får mere og mere præstationsangst.
Michelin-kok
Jeg elsker at lave mad og er også god til alt, hvad der hedder forretter og hovedretter. Men på dessert- og kageområdet svinger jeg mig højst op til en frugttærte. Af samme grund har jeg valgt konditorkurset.
Og efter at have hilst på kokken, Cédric Bernard, slapper jeg af. Der er heldigvis mere god pædagog end fornem gourmet-attitude over ham.
Det på trods af at han både har arbejdet på en trestjernet Michelin-restaurant og stået i spidsen for to restauranter i Paris.
Der kan være op til otte deltagere på hvert kursus, men vi er så heldige kun at være tre: to danske kvinder og en fransk.
I løbet af de to timer giver Cédric os en fornemmelse af, at vi tilbereder den raffinerede dessertkage sammen med ham - ikke for ham. Det tænker jeg dog først på bagefter.
Imens er jeg dybt koncentreret om opgaven. For vi skal faktisk nå en del: Bage de flade makroner, primært baseret på marcipan, æggehvider og hindbær, lave pistaciecreme og sidst, men ikke mindst, lægge kagen sammen.
To timer er gået. Med god assistance fra Cédric har vi fået anrettet vores dessert, så den er enhver fransk stjernerestaurant værdig.
Nu er det tid til at nyde den, og i de næste mange minutter høres kun henførte uuhhm..., aahh... og lækkert i det lille demokøkken.
Oven i købet får vi en goodie-bag med hver vores kage i kunstfærdig indpakning med som souvenir.
Den holder dog ikke ret længe.
Fakta om konditor-kursus i Frankrig
Vatel Gourmet delikatessebutik og madkurser er tilknyttet den internationale Vatel hotelskole, der også har en afdeling i Nimes.
Madkurserne spænder fra det franske torvekøkken til det asiatiske.
Et kursus på to timer koster 45 euro. Der undervises på fransk, men booker man som gruppe på forhånd, kan man sagtens få kurset på engelsk.
Adresse: 7, Rue Guizot (over for markedshallerne), 30000 Nimes, Frankrig.
Mere om Nimes og det øvrige Gard-område på www.tourismegard.com, departementets officielle turistsite med masser af gode informationer.
Guddommeligt græsk
Hvis du troede, det græske køkken var ensbetydende med olieret moussaka, fyldte pebere og makaronigratin, der har stået i varmeskab en hel dag, kan du godt tro om igen.
I hvert fald hvis du besøger journalisten, madskribenten og kogebogsforfatteren Aglaia Kremezi på Kea, den allernordligste af Kyklade-øerne.
Samme med sin mand, Costa, tilbyder den karismatiske Aglaia seks dages kurser i sin egen sanselige version af Middelhavskøkkenet. Vær dog opmærksom på tre ting, før du booker dig ind:
Du skal elske hvidløg, blæksprutter og andre fisk. Være vild med naturen. Og holde af hunde - dog er de firbenede under bordet, ikke på det.
Med disse for Aglaia så basale præmisser på plads er det bare at kaste sig ud i at opleve, nyde og suge til sig.
En typisk dag kan begynde med at høste frugt og grøntsager, som bruges til alt fra citronlikør, syltede citroner og marmelade til risotto med friske hestebønner og tomatrelish.
Eller der kan være vinblade på programmet. Igen begynder man med at plukke bladene i haven, blanchere dem, lave fyldet og rulle domlas/farserede vinblade. Alle herlighederne spises naturligvis i den skønne gårdhave eller som picnic på stranden.
Aglaia og hendes mand tager også kursisterne med rundt på øen: Vandreture til arkæologiske udgravninger, bådture til afsidesliggende strande og udflugter til vingårde og gedefarme for at smage på vin og ost.
Fakta om madkursus i Grækenland:
Kea Artisanal, seks dages madkursus i Aglaia og Costas hjem.
Kurserne foregår på engelsk.
Inklusive måltider med vin og diverse udflugter er prisen 1.555 euro.
Hertil kommer overnatning på hotel/pension i nærheden til mellem 25 og 150 euro pr. nat.
Kurserne holdes forår/tidlig sommer samt efterår.
Adresse: Kea Artisanal, Kea P.O. Box 2, GR-84002 Cyclades, Grækenland. email: moreco@otenet.gr
Mere om Kea på www.gnto.gr, Det Græske Turistbureaus hjemmeside, som bl.a. linker til andre sites.