Få gode tips, inden du rejser til Bulgarien
Rejser

Glem alt om Sunny Beach! Bulgarien er så meget andet.

11. oktober 2016
af Anne Kjøge
foto: Anne Kjøge & Panthermedia
Få gode tips til et fint, gammelt østeuropæisk land spækket med historie og kultur, smuk natur, søde mennesker - og et fristende prisniveau. Læs med her, inden du rejser til Bulgarien.

Sig Bulgarien højt i en forsamling, og det er et spørgsmål om sekunder, før nogen nævner Sunny Beach. De helt unges fuld i en fart-feriested har præsteret at skygge for resten af landet, og det er synd – og fuldstændig misvisende.

Hovedstaden Sofia

Rejser til Bulgarien: Alexander Nevski-katedralen i Sofia er en af Europas største ortodokse kirker.
Kyststrækningen Golden Sands ved Sortehavet er utrolig velplejet og ren.

Det skal du opleve

  • Varme kilder - Bulgarien har talrige naturparker og er det eneste land, ud over Island, hvor man kan bade i varme kilder. Læs mere på bulgariatravel.org her.
  • Jeep-Safari - en sjov udflugt fra Golden Sands er jeep-safari. Du bliver kørt ad nærmest ufremkommelige veje over huller og vandløb og må stoppe for flokke af geder. ”Endestationen” er et picnic-område, hvor der serveres økologisk frokost, og hvor chaufførerne viser sig at være underholdende musikalske.
  • Den gamle bydel i Plovdiv - I den sydlige del af Bulgarien, ca. 120 km fra Sofia, ligger Bulgariens næststørste by Plovdiv, hvis gamle bydel er som en filmkulisse. Elegante huse fra det 18. og 19. århundrede (bygget af velhavende købmænd) ligger side om side. Byen har også et forbløffende velbevaret romersk amfiteater, som stadig tages i brug til koncerter, og under byens sprudlende gågade ligger en enorm væddeløbsbane, også fra romertiden. Man kan titte ned til den via en udgravning for enden af gaden.
Ud i landskabet på jeepture.

God og billig shopping

Prisniveauet i Bulgarien gør det til et fristende feriemål.

  • Øl, elegante cocktails, kaffe eller måske en stor is? Priserne på cafeer og restauranter er overraskende lave.
  • Shopping-trangen kan roligt melde sig, for selv på et moderat feriebudget er her plads til nyanskaffelser. Sko, tasker, guldsmykker ... både de ægte og bijouteri. Langs sortehavskysten og i storbyen Varna er der mange moderigtige butikker med gode priser.
  • Klimaet er perfekt at dyrke roser i, og Bulgarien producerer rosenolie, som bruges i cremer, ansigtstonic, sæbe, likør, endda også både slik og tandpasta! Så hvis du er til rosenduft, er der gode indkøbsmuligheder.

Rejser til Bulgarien: Der er masser af god, billig shopping i Bulgarien.

Det skal du smage

Med Grækenland og Tyrkiet som nærmeste naboer mod syd er det også derfra, bulgarsk mad har hentet sin inspiration. Eksempelvis yoghurt bruges meget.

  • Tarator er kold suppe med yoghurt, persille, agurk, valnødder og hvidløg.
  • På det traditionelle morgenbord står søde kager samt Banitsa, som er lavet af en dej fyldt med ost, spinat, kål eller kød.
  • Økologisk frugt og grønt findes til overflod, alligevel er kød (okse, lam og gris) en altoverskyggende bestanddel i det bulgarske køkken. Kebapche er krydret, grillet kød formet som en hotdog.
Rejser til Bulgarien: Det vrimler med hyggelige cafeer.

Læs også