Sexliv
Kærlighed og sex

Tænd gnisten: Sådan snakker I jer tilbage til et godt sexliv!

10. marts 2017
af Tina Aasen, oversat og versioneret af Charlotte Kobberøe Fink
foto: Shutterstock
For mange af os går vores sexliv op og ned – og det er helt normalt. Men hvad hvis sengen udelukkende bliver et sted, vi sover? Overraskende mange par snakker ikke om sex, men faktisk er det netop det, der skal til for igen at få gang i sexlivet.

Snak dig til et mere aktivt sexliv

Elske, knalde, i seng med – kær aktivitet har mange navne, og de fleste forhold starter med en god portion damp i soveværelset. Men når forelskelsen lægger sig og hormonerne, der følger med, aftager, skal mange af os til at arbejde for lysten. Det er til at holde ud og helt forståeligt, at sexlivets intensitet varierer. Men hvad når det forsvinder helt?

- Når du indser, at du savner sex, og at situationen ikke er ok, er det på høje tid at begynde at snakke med din partner. Har han/hun det på samme måde? Få afklaret, hvordan din samlever har det, og mærk samtidig efter i dig selv, hvad der kan være årsagen til, at sexlivet er gået i den retning, siger sexolog Siv Gamnes, som arbejder med at få par tilbage på sex-sporet.

Læs også: 6 fødevarer, der booster dit sexliv

Tvivl på forholdet

Nogle begynder omgående at tvivle på forholdet, hvis sexlivet føles helt dødt. Er vi bare venner? Har han fundet en anden? Er jeg ikke god nok? Den ene part føler sig ofte afvist, mens den anden måske føler sig presset til at skulle have lyst – måske af partneren, måske af sig selv. Men pres kan i sig selv være endnu et dødsstød til sexlivet: Det medfører nemlig præstationsangst, som øger mængden af stresshormoner – og dé dræber helt fysisk de hormoner, der fremkalder lyst.

Ind i mellem kan det hjælpe at slappe lidt af. Det ER altså okay, at man i travle eller hårde perioder lever uden sex, uden at det betyder, at forholdet er ved at køre i sænk. Så længe det er ok for begge parter, så er der ikke nogen grund til at skabe et problem. Hvis I krammer, holder i hånd og er tæt på hinanden på andre måder, er der som udgangspunkt ikke grund til bekymring.

Derudover viser et dansk studie faktisk også, at hvert femte par har meget lidt eller slet ingen sex.

- Der er folk, som lever i sexløse ægteskaber, og som har det ganske godt. De hormoner, der udløses ved sex, kan også udløses ved berøring. Det giver ikke helt det samme boost, som sex gør, men berøring gør noget ved både dig og den, du rører ved. I parforhold, hvor der er meget intimitet, og hvor man er gode og kærlige over for hinanden, kan dette fungere som erstatning for sex i længere perioder. Måske hele livet, siger sexologen.

Læs også: Kvinder kan tænke sig til bedre sex

Tal sammen

Men ofte kan der også ligge andre årsager bag et manglende sexliv. Og det er dem, vi skal til livs, inden vi igen kan få dampen op i soveværelset. Derfor er det en virkelig god idé at investere i nogle gode samtaler med din bedre halvdel, måske i samarbejde med en terapeut, for at finde ud af, hvor skoen trykker. Når I ved det, kan I nemlig begynde at gøre noget ved det.

- Hvis begge ser manglende lyst som et problem og har lyst til at gøre noget ved det, kan det være en idé at prøve at nærme sig hinanden stille og roligt ved i første omgang bare at flirte med hinanden – for på den måde gradvist at finde frem til, hvad der kan lokke lysten frem, siger sexologen. Og her kan humor være en rigtig god ting.

- Det er absolut en fordel at kunne grine sammen og prøve ikke gøre nedsat lyst til et kæmpestort problem. Det opleves det nemt som, men hvis der kommer mange anklager og alt bliver gravalvorligt i forhold til sexlivet, bliver det altså mere vanskeligt at løse.

Det handler i bund og grund om, at vi får talt sammen. Og til dem af os, der synes, det kan være lidt vanskeligt lige at bringe sex-emnet på banen over aftensmaden, er der hjælp at hente. Parterapeuten Kate Elin Søyland har udarbejdet 10 spørgsmål, som kan bruges til at sætte sex-snakken i gang. De kan både bruges forebyggende til at opretholde et godt sexliv, eller de kan fungere som et redskab til at låse op for et stagneret et af slagsen.

1. Hvorfor synes du, at det er vanskeligt at snakke om sex?

2. Hvad må vi ændre i vores kommunikation for at få en bedre samtale om fysisk intimitet?

3. Hvad mener du er de vigtigste grunde til sextørken?

4. Er vi ved at miste hinanden som kærester?

5. HvHvilke gode, positive minder har vi sammen? Hvad elskede du ved den fysiske nærhed i starten af forholdet?

6. Hvad skal vi ændre, for at sexlivet bliver mere lystbetonet?

7. Hvad kan vi begynde på allerede i dag?

8. Hvad ønsker du dig mere af, når vi er fysiske, og hvad tror du, din kæreste savner?

9. Hvordan kan vi være mere kærester i en hektisk hverdag?

10. Hvad behøver du uden for sengen for at få mere lyst?

Hvis I starter med at skrive svarene ned hver for sig, får I et godt afsæt til at tage en snak om jeres sexliv. For nogle kan det dog være meget grænseoverskridende, så hvis det slet ikke kan lade sig gøre at få taget snakken derhjemme, så søg professionel hjælp inden tre måneder, anbefaler terapeuten.

Læs også