Sommerblomster
Stil

Sommerblomster - så dem nu

10. februar 2017
Fredag, 10. februar 2017 - 7:36 Af Karina Demuth Foto: Karina Demuth
Det er sjovt, nemt og billigt at forspire årets sommerblomster og grøntsager. Resultatet er store flotte planter med en meget tidlig og lang blomstring. Og det rigtige tidspunkt at gå i gang på er... nu!

Sommerblomster og forårsfornemmelser

Har du spirende forårsfornemmelser? Og kan du næsten ikke vente med at se det hele bryde ud i et farveorgie af blomster, der bare bliver ved og ved med at blomstre og dufte og forsøde havelivet? Så er forspiring det helt rigtige sted at starte. Og det helt rigtige tidspunkt at starte på er ... nu! Blandt mange gode grunde til at forspire er, at det giver planterne en tidligere start og dermed en længere vækstperiode. Mange af vores smukkeste sommerblomster og bedste grøntsager stammer nemlig oprindeligt fra varmere himmelstrøg, hvor sommeren starter flere måneder tidligere, er en hel del varmere og strækker sig til langt ind i efteråret. Mange sommerblomster er enårige klatreplanter. Læs om dem her:

To hold sommerblomster

Når du starter vækstsæsonen inden døre, kan du i praksis få dine planter i blomst en-to måneder tidligere, end hvis du sår direkte i haven. Du kan også bruge forspiring, når du ønsker at forlænge og forøge blomstringen. Ofte er det første flor det smukkeste, selv når det gælder planter, der holder blomstringen hele sommeren igennem. Det kan du udnytte ved både at forspire og siden så direkte i jorden. Når dine forspirede frøkenhatte og stolte kavalerer er over deres første overdårige blomstring, er der et nyt hold klar til at tage over. I gelleriet nedenfor kan du se og læse om nogle af de mest poplære sommerblomster.

Klar, parat... spir!

Mange sommerblomster og grøntsager er fantastisk nemme at kultivere fra frø, og det er en rørende billig måde at få mange planter på, og det giver også mange flere valgmuligheder. Du kan så i bakker, små potter eller i briketter af tørvestrøelse. Det vigtige er, at der er et godt dræn, og at jorden er porøs, steril og næringsfattig. Køb altid så- og priklejord. Havejord dur slet ikke, og almindelig pottemuld er heller ikke godt, fordi det er tilsat gødning. De fleste frø skal have lidt varme og lys for at få spiringen i gang, så en vindueskarm over en radiator er et godt valg i de tidlige forårsmåneder. Andre frø spirer først efter at have fået kulde og skal derfor først i køleskabet i nogle uger. Denne type frø kaldes ”kuldekimere” og kan godt være lidt vanskelige at have med at gøre. Følg vejledningen bag på frøposen. Fyld potten med jord, og vand godt. Så små frø nær overfladen og store frø lidt dybere. Drys til sidst lidt grus over jorden, så det lige akkurat dækker. Anbring potten lyst og lunt. Dæk den med et stykke klart glas eller husholdningsfilm. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen. Blandt vores populære sommerblomster er valmuer. Er du vild med valmuer, så læs her:

Vælg de stærkeste spirer

Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade. Derefter er det tid til at tynde ud eller prikle de små spirer ud i nye potter, hvor der er plads til at vokse. Vælg de stærkeste ud, og kassér resten. Det kan føles forkert at smide de mange små spirede planter væk, men gør det alligevel. Ellers holder de bare hinanden nede, og ingen af dem bliver rigtigt til noget som helst. Lad planterne stå og sunde sig et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Vent med at sætte dem udenfor til risikoen for nattefrost er overstået. Væn planterne langsomt til at være ude. Kold nattevind og skarp sol er hård ved de små nye planter, så start evt. med at stille dem ud i et lunt og let skyggefuldt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Herefter er der kun kort tid til et frodigt blomsterflor, der varer hele sommeren, eller til gode grøntsager, der kan høstes til langt ind i efteråret.

Læs også