Hjemmelavede lavendler
Stil

Hjemmelavede lavendler

3. marts 2016
af Susie Helsing Nielsen
Lavendler er populære og hører med rette til blandt vores mest skattede haveplanter. Det er nu, du skal gøre dem forårsklar og nu, du kan tage stiklinger, så du kan lave hjemmelavede lavendler.

Hjemmelavede lavendler

Det er nu tid til at klippe lavendlerne ned, så de holder sig tætte og buskede og blomstrer rigt. Unge friske planter klippes ned til 5-8 cm over jorden, mens gamle planter, der ikke før har været beskåret, ikke klippes længere ned, end at der stadig er friske grønne skud tilbage på grenene. Det kan derfor tage et par år, før en gammel lavendel er forynget så meget, at den kan klippes helt ned hvert år. Brug noget af det afklippede materiale til at lave nye hjemmelavde planter med.

Yndefuld dækplante

Der findes mange forskellige lavendler, men de mest brugte i haven er ægte lavendel, Lavandula angustiflora, og sommerfugle-lavendel, L. stoechas. Ægte lavendel er en grågrøn, aromatisk duftende halvbusk, der bliver 30-60 cm høj og får ganske små blomster, samlet i akslignende blomsterstande. Ægte lavendel tåler fint vores klima og er velegnet på de fleste solfyldte steder i haven. Den kan benyttes som lav dækplante og er yndefuld langs havestien. Den er flot i rosenbedet, som kantplante i køkkenhaven, samt i potter og krukker.

Læs også om lavendlens egenskaber som lægeplante

Tips:

Lavendler stortrives i meget sandet og næringsfattig jord

Sæt stiklingerne et lyst og lunt sted uden direkte sol, indtil de har fået rødder

Lavendelduft

Lavendel er kendt for sin dejlige duft. Den kan du få f.eks. bruge til dit vasketøj - uden brug af skyllemiddel. Dryp fem-seks dråber lavendelolie i skyllemiddelskuffen i vaskemaskinen og vask, som du plejer. Du kan også tilsætte lavendelolie til din neutrale håndsæbe eller blande et par dråber med vand i en forstøverflaske og bruge det som strygevand eller blot spraye det over f.eks. løse tæpper i huset, som trænger til at blive frisket lidt op.

Spis din lavendel

Lavendler kan spises - og drikkes som te - her er et par eksmpler på, hvad du kan bruge lavendler til i maden

Lavendelhonning
ca. 3 dl honning
4-5 lavendelstilke
3 dl flydende honning
Skal af 1 økocitron
Skrab blomsterbladene af lavendelstilken og læg dem på en opvarmet stegepande. Varmen skal være lav, så bladene ikke brænder på. Når bladene føles tørre, efter 1-3 min., tilsættes honning og fintrevet citronskal. Lad det fortsat simre i yderligere 10 min. Hæld honningen i et glas og opbevar det lukket.

lavendel-is
Vil du lave lavendel-is, så brug tørrede, usprøjtede lavendelhoveder fra haven. Alle lavendelsorter kan bruges undtagen sommerfuglelavendler. Brug opskriften på en god vaniljeflødeis. Kog fløden op med en håndfuld tørrede lavendelknopper og lad dem trække i fløden, til den er kold. Si derefter fløden, og lav isen, som du plejer.

Prøv denne skønne opskrift på lavendeltærte

Lavendelsalt
Tørrede lavendelhoveder kan også bruges til lavendelsalt. Stød blot hovederne sammen med havsalt. Og saltet kan efterfølgende gnides på kød, som skal grilles eller steges i ovnen – og kan også bruges på ovnbagte kartofler. Frisk lavendel kan kommes i salatskålen for at give salaten et smukt strejf af lilla.

Læs også