barn leger i solen
Skønhed

Sådan skal du beskytte dit barns hud i solen – herhjemme og på ferien

19. juni 2019
af Charlotte Hallbæck
Foto: Shutterstock
Det er dejligt at være udenfor i det gode vejr – men ligesom vi voksne skal huske rigeligt med solcreme, skal dit barn også beskyttes godt mod solens stråler. Her får du en række gode tips til at passe på dit barns hud bedst muligt – og hvorfor det er ekstra vigtigt, at børn er beskyttet mod solen.

Der er ikke noget dejligere end lange sommerdage med plasken i soppebassinet, is i solen og sand under fødderne. Men så er der lige dét ene punkt, hvor idyllen forsvinder – nemlig, når det gælder solens stråler. For selvom de er livgivende, skal de nydes i små doser.

Derfor er det ekstra vigtigt, at dit barn er godt beskyttet

Dit barns hud er ekstra udsat i sommersolen, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst i barndommen og ungdommen, hvor hudens overflade vokser. Uv-strålingen har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale.

Jo tidligere børn udsættes for skadelige UV-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.

Men I skal ikke forsvinde indenfor af den grund, for solen kan stadig være en god legekammerat, hvis bare I griber den an på den rigtige måde.

Du har nok hørt om de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme – og de regler er de samme for børn og voksne. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man solbeskytter sig, når uv-indekset er 3 eller derover. Det gør du og dit barn bedst ved at:

- Søge skygge midt på dagen, når solens stråling er stærkest.

- Bruge tøj og en bredskygget hat giver skygge til kroppen. Almindeligt, tætvævet tøj giver god beskyttelse mod solens stråling.

- Bruge rigeligt med solcreme der, hvor tøjet ikke dækker.

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan din solcreme holde sig? Få svar her

Hvor meget solcreme er det nødvendigt at bruge?

Brug en svanemærket solcreme (svanemærket, fordi du så er sikker på, der tages særligt hensyn til miljøet og din sundhed) med mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 under varmere himmelstrøg. Husk at bruge rigelige mængder – en god huskeregel er: Én krop – én håndfuld (Én børnekrop – én børnehåndfuld).

Hvad med mit spædbarn?

Har du en nyfødt eller et spædbarn, der hverken kan kravle eller gå, skal du holde ham/hende væk fra direkte sollys – af samme grund behøver du heller ikke solcreme. Men husk en solhat og tøj, der beskytter mod indirekte stråler og refleksioner fra sand og vand.

LÆS OGSÅ: Brevkassespørgsmål: Må baby være ude i sommervarmen?

Hvis I rejser sydpå

Sydpå er solens stråler ekstra stærke, og det samme gælder strålingen. Mens uv-indekset i Danmark maksimalt kommer op på 7, kan uv-indekset i Sydeuropa komme helt op på 12. Samtidig er I nok mere udenfor, når I er på ferie, og det betyder, at det tidsrum, hvor I er i solen øges. Faktisk viser et studie, at man på en uges solferie kan få ligeså meget stråling som en indendørsarbejder får på knap et halvt år herhjemme.

Lær dit barn om solbeskyttelse med appen ’Klar. Parat. Solsmart!’

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har udviklet en gratis app, der ved hjælp af leg og spil skal lære de mindste, hvordan man beskytter sig mod solens stråler.

Appen er primært tiltænkt de 5-10-årige og er oplagt underholdning i sommerferien.

I spillet ’Klar. Parat. Solsmart!’ kan man gå på skyggejagt, smøre spillets solvenner ind i solcreme, give dem solbeskyttende tøj på og kæmpe mod uv-stråler som en ægte ninja.

Se mere på www.Solkampagnen.dk

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs også