https://imgix.femina.dk/media/article/maskne_daarlig_mod_hud.png
Skønhed

Maskne er kommet for at blive. Men hvordan besejrer vi hudens nye fjende?

11. november 2020
af Julie Brandt
Foto: Shutterstock
Maskne er et begreb, der beskriver de hudproblemer, vi får, af at gå med mundbind. Vi har spurgt læge og hudekspert Cæcilie Johansen om, hvordan man undgår udslæt og irritation i huden.

Maske + akne = maskne.

Så langt, så godt. Men har du hørt om begrebet?

I takt med, at vi er begyndt at gå med mundbind for at beskytte os selv mod en pandemi, bliver vores hud mere og mere udsat.

Det er både det materiale, maskerne er fremstillet af og alene det at gå med maske (med alle dens bakterier), der kan give hudproblemer såsom udslæt, tørhed og irritation omkring munden.

Altså maskne.

I Japan, hvor det er ganske almindeligt at bruge mundbind - også når der ikke er en pandemi - har hudlæger i Toyko set en stigning i antallet af patienter med akne og irriteret hud omkring munden i forbindelse med brug af mundbind den seneste tid.

Det japanske skønhedsmagasin, The Tokyo Weekender, har været ude at erklære maskne for et af 2020's største hudproblemer.

Disse personer er i risiko

Begrebet maskne er opstået under Covid-19-pandemien og beskriver eksempelvis læger og sygeplejerskers hudsymptomer efter hyppig brug af mundbind og masker i deres arbejde.

Maskne dækker over mekanisk akne, som skyldes friktion fra eksempelvis tøj og forstyrrelser i hudens naturlige bakteriesammensætning, og kontakteksem, hvor huden irriteres af materialerne, som maskerne er fremstillet af, forklarer Cæcilie Johansen, der er læge og forsker i dermatologi, og så står hun bag Instagram-profilen @makeupandmedicine.dk.

Men hvor meget skal vi være på vagt over for maskne, hvis ikke vi arbejder halve eller hele dage med mundbind på jobbet, og måske kun bruger mundbind på korte togture eller i indkøbscenteret?

- Risikoen for, at vi som privatpersoner hver især udvikler maskne er afhængig af to ting: Den tid du bruger mundbindet i, og hvor sårbar din hud er.

- For mennesker, der har akne, fedtet hud eller sensitiv hud kan en tur med S-toget dagligt være nok til at irritere huden og udvikle maskne, siger Cæcilie Johansen.

LÆS OGSÅ: Cæcilie bruger botox: "Jeg vil vise folk, at man sagtens kan se naturlig ud"

Forebyggelse

Cæcilie Johansen har nogle konkrete bud på, hvordan undgår vi udslæt og irritation i huden.

-Vi er alle sammen nødt til at bære mundbind, men det du kan gøre, er, at tage det af, når det er muligt, og hvis du skal have det på over længere tid i forbindelse med eksempelvis sit arbejde, så giv ansigtet et kvarters fred hver 4. time.

- Bottom line er, at der hvor masken eller visiret er i kontakt med huden, der vil balladen kunne opstå, siger Cæcilie Johansen.

Hun understreger, at der er fordele og ulemper ved alle slags mundbind eller visir, men det amerikanske dermatologiske selskab anbefaler at bruge mundbind i bomuld, fordi de er mest skånsomme for huden.

- Mit bedste råd er at skifte sine mundbind ud, så de varierer i former og materialer, selvfølgelig så de dækker, det de skal, og dermed ikke klemmer de samme steder på hagen, næsen og ved ørene. Og husk – stofmundbind skal vaskes dagligt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Stofmundbind skal skiftes, når de er snavsede eller fugtige. Vask mundbindet en gang om dagen ved mindst 60 grader.

Hav flere at skifte med, også når du er på farten.

Læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe dem, fx i tasken.

Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket.

Mundbind er personlige. Del ikke med andre.

Kilde: sst.dk

Hvis uheldet er ude

Er huden begyndt at vise symptomer som udslæt, tørhed eller irritation anbefaler Cæcilie Johansen at kontakte sin egen læge, så der bliver holdt øje med udviklingen.

Imens du venter på en tid, anbefaler hun følgende hacks:

Skin Fasting

Skru ned for antallet af produkter, og brug kun en mild rens og fugtighedscreme fri for parfume og æteriske olier. Gå efter produkter med Svanemærket og Astma Allergi-mærket.

Skru ned

Man skal skrue ned for aktive ingredienser som f.eks. A-vitamin og eksfolierende syrer som glykolsyre og salicylsyre og generelt undgå at bruge en masse forskellige nye produkter.

Husk læberne

Den tynde hud på læberne lider også, og det kan afhjælpes med en læbepomade med lanolin og ceramider, som beskytter hudens barriere. Flere supermarkeder har læbepomader med Astma Allergi-mærket, som er gode at have med sig på farten.

Læs også