https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/generigraviditet1prim.jpg
Gravid

Komplikationer under graviditeten - del 2

3. december 2014
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Den søde ventetid er desværre ikke sød for alle. Her kan du se de mest almindelige komplikationer, der kan opstå under en graviditet.

De fleste bakterier og virusser skader ikke dit barn, men der findes desværre et par undtagelser. (Vaccination, undtagen mod stivkrampe, frarådes dog under graviditeten).

Læs også: Disse gener kan du opleve i din graviditet

Nedenunder finder du en liste over typiske graviditetskomplikationer (abortering er undtaget).

Komplikationer i graviditeten

Overvægt
Ca. ¼ gravide er overvægtige med et BMI over 27 før graviditeten. Det øger risikoen for graviditetssukkersyge (se ovenfor), svangerskabsforgiftning (se nedenfor), forhøjet blodtryk, blodpropper og fødsel med sugekop/kejsersnit. Overvægtige har flere problemer med fødslen end normalvægtige - først og fremmest ve-svækkelse - og føder ofte større børn. I til fælde af kejsersnit eller brug af sugekop er der flere komplikationer end ved en normal fødsel. Børnene har oftere brug for hjælp til at trække vejret i de første dage end børn af mødre med normal BMI (20-25). Gå ikke på slankekur, men skift de usunde madvarer ud med sunde og få masser af motion.

Læs også: Tykke gravide har risiko for komplikationer

Rhesusreaktion hos fosteret
Hvis den gravides blodtype er rhesus-negativ, og faderen er rhesus-postiv, er der risiko for, at også barnet bliver rhesus-positivt, og det kan forårsage en såkaldt rhesusreaktion hos fosteret. Det er en alvorlig tilstand, hvor fosterets immunforsvar angriber sine egne blodceller. I lette tilfælde er eneste symptom gulsot, men i sværere tilfælde kan barnet få blodmangel og i værste tilfælde dø. Man forebygger i dag dette ved at give gravide en sprøjte med rhesus-antistof. Dette antistof forhindrer, at moderens immunforsvar selv producerer antistof. De eneste behandlingsmuligheder der er, når kvinden har antistoffer, er at give fosteret blodtransfusioner, mens det stadig er i livmoderen. Alternativt kan man forløse barnet, hvis det opdages efter 34. uge. Når barnet er født, kan det gives yderligere blodtransfusioner.

Røde hunde
Røde hunde (eller rubella) er en virusinfektion. Hvis du smittes i første halvdel af din graviditet - og ikke er vaccineret eller har været smittet før - kan det medføre abort eller misdannelse af barnets hjerne, ører, øjne eller hjerte. Du kan få taget en blodprøve, som kan vise, om du har antistof mod røde hunde. Hvis du har det (fordi du er vaccineret eller har haft sygdommen før), bliver du ikke smittet. Kvinder, der ikke har haft røde hunde som børn, bør blive vaccineret, før de planlægger en graviditet. I dag er dette et fast og gratis tilbud til piger over 17 år, der ikke er blevet MFR-vaccineret.

Streptokokker (Gruppe B)
Gruppe B streptokokker er en meget udbredt bakterie, der i sjældne tilfælde kan give problemer i graviditeten (blærebetændelse hos moren, for tidlig fødsel og alvorlig sygdom hos det nyfødte barn). Der undersøges ikke normalt for denne sygdom i graviditeten, men har du tidligere haft en infektion, bliver din urin undersøgt, og du bliver podet fra livmoderhalsen. Gruppe B streptokokker behandles let med penicillin.

Svamp i skeden
Mange kvinder får svamp i skeden, mens de er gravide, da skeden er mere modtagelig for svampeinfektioner pga. en hormonel påvirkning. Symptomerne er grynet, hvidligt udflåd, en brændende følelse, kløe og smerter ved berøring. Undgå at spise meget sukker, da det giver svampen mulighed for bedre at trives, og sov evt. med løse trusser eller helt uden. Svamp er ikke farligt, men kan smitte barnet under fødslen. Behandles med stikpiller.

Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kan opstå i mild eller svær grad. Kvinden kan få: æggehvidestof i urinen, blodtryksforhøjelse, væskeansamlinger, kraftig vægtstigning på kort tid, hovedpine og flimren for øjnene. Behandlingen er hvile og aflastning, så blodgennemstrømningen af moderkagen øges, og barnet derved får ilt og næring. Ved svangerskabsforgiftning i svær grad vokser barnet ikke så meget, som det skal, og ofte bliver den gravide indlagt til undersøgelse. Det kan blive nødvendigt at sætte fødslen i gang eller lave et kejsersnit.

Læs også: Svangerskabsforgiftning - hvad er det?

Toxoplasmose
Toxoplasmose er en sygdom, der kan fremkaldes af en parasit. Ubehandlet kan den give barnet øjen- eller hjerneskade. Beskyt dig ved at følge disse råd, mens du er gravid: Lad en anden tømme kattebakken, undgå rå mælk (upasteuriseret), spis kun gennemstegt eller kogt kød og smag ikke på fars, undgå at flå eller håndtere harer og andre dyr, vask hænder efter tilberedning af råt kød, skyl grøntsager og frugt, og vask hænder efter direkte kontakt med jord.

Voldsom opkastning
For nogle gravide bliver opkastningerne så hyppige, at de taber vægt eller får forstyrrelser i vand- og saltbalancen. I de fleste tilfælde forsvinder symptomerne igen i løbet af nogle uger, og de kan behandles med søsygetabletter, B-vitamin, ingefærtabletter, zoneterapi eller akupunktur. I sværere tilfælde kan indlæggelse blive nødvendig.

Læs også: Sådan undgår du morgenkvalme

Kilde: Sundhedsguiden.dk & Ulla Rode - Graviditet, fødsel og den nye familie

Læs også: Komplikationer under graviditeten - del 1

Læs også