Annonce
Kvindeløb

Det skal du vide om livmoderhalskræft og HPV

Vidste du, at med vaccination mod HPV kan vi forhindre 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft? Det er dét gode budskab, vi med indsatsen ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft” ønsker at fortælle til alle de seje kvinder, der deltager i femina kvindeløb 2018.

12 ting du skal vide om livmoderhalskræft og HPV

 

1. Det skal du vide om livmoderhalskræft
Danmark har en trist rekord i Norden, når det gælder livmoderhalskræft, hver dag bliver én kvinde ramt. Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen har fokus på både mødre og døtre.
 
2. Hvem skal gå til screening for livmoderhalskræft?
Alle kvinder mellem 23 og 64 år tilbydes hvert tredje eller hvert femte år screening for livmoderhalskræft.
 
3. Hvilke senfølger har sygdommen?
9.000 danske kvinder har overlevet livmoderhalskræft eller lever med diagnosen. At få diagnosen livmoderhalskræft er forbundet med stor fysisk og psykisk belastning, og selv hvis man overvinder kræften, kan der være følgevirkninger efter sygdom, og behandling i mange år fremover. Det kan være svært og for nogle umuligt at få børn efter kræftbehandlingen. Man kan også få problemer som tidlig overgangsalder, problemer med vandladning, hævede ben (lymfødem) og vedvarende tarmproblemer. Mange oplever også problemer med sexlivet pga. dannelse af arvæv, som kan give tørhed og smerter i skeden.
 
4. Kan man få livmoderhalskræft, hvis man ikke har haft en HPV-infektion?
Nej. Man kan ikke få livmoderhalskræft, hvis man ikke har haft en HPV-infektion.
 
5. Hvordan behandles livmoderhalskræft?
I det tidligste stadie af livmoderhalskræft vil man typisk blive behandlet med kegleoperation eller operation, hvor man får fjernet livmoderen. Hvis kræften i livmoderhalsen har udviklet sig til næste stadie, vil man ofte også fjerne bindevævet ved siden af livmoderen og lymfeknuderne i bækkenet ved operation. I de senere stadier, hvor kræften har spredt sig til bækkenet eller lymfeknuderne, får man tilbudt strålebehandling og kemoterapi. Man får også tilbudt strålebehandling og kemoterapi, hvis man f.eks. ikke kan tåle operation.
 
6. Hvordan beskytter man sig bedst muligt mod livmoderhalskræft?
HPV-vaccinen, som tilbydes i børnevaccinationsprogrammet i dag, beskytter mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, men da vaccinerne ikke beskytter mod alle HPV-typer, er det vigtigt også at deltage i screening for at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.
 
7. Hvad er HPV?
HPV er forkortelsen for human papillomavirus og er en virus, der overføres seksuelt. HPV er meget udbredt, og de fleste vil én eller flere gange i deres liv få en HPV-infektion. Mange HPV-infektioner forsvinder af sig selv igen, men nogle bliver kroniske og giver celleforandringer på livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til kræft.
 
8. Hvor mange typer HPV findes der?
Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange HPV-typer kan cirka 15 forårsage livmoderhalskræft.
 
9. Hvad er flokbeskyttelse?
Selv om mænd også kan få HPV, vil de undgå smitte, hvis tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret. Det kalder man flokbeskyttelse. Det betyder, at mænd indirekte bliver beskyttet mod HPV, fordi de kvinder, de har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter.
 
10. Er det farligt at være smittet med HPV?
HPV-infektion behøver ikke at være farligt, og de fleste HPV-infektioner bekæmper kroppen selv – ligesom kroppen bekæmper forkølelse. Modsat en forkølelse kan man dog ikke mærke en HPV-infektion. Nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan føre til celleforandringer, som senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Mænd kan også blive smittet.
 
11. Hvem kan blive smittet med HPV?
Alle, der er seksuelt aktive, kan blive smittet med HPV. Også selv om man bruger kondom. HPV er en meget almindelig virus, som især ses hos unge under 30 år. Mere end 80 % af alle seksuelt aktive bliver i løbet af deres liv smittet med HPV. Omkring 4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu.
 
12. Bonus-info 
I 2017 blev den 9-valente HPV-vaccine (Gardasil 9) en del af vaccinationsprogrammet, der beskytter mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft samt 90 % af kønsvorter.
 

Derfor er vi med til  femina KVINDELØB 2018

Livet er dejligt. Og femina KVINDELØB gør livet endnu dejligere for tusindvis af kvinder, der hvert år løber med rundt i hele Danmark.

Men livet er også skrøbeligt. Hver dag får en dansk kvinde konstateret livmoderhalskræft – en frygtelig sygdom, der også rammer helt unge kvinder. Heldigvis har vi en sikker vaccine, der beskytter mod den smitsomme HPV-virus, som er årsag til livmoderhalskræften. 

Med vaccination mod HPV kan vi forhindre 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er dét gode budskab, vi med indsatsen ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft” ønsker at fortælle til alle de seje kvinder, der deltager i løbet. Så kom forbi vores telt i en af de otte byer og hør mere om HPV-vaccination og forebyggelse af livmoderhalskræft. Pas godt på jer selv, og pas godt på jeres døtre!

 
Læs mere om: