https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/februar/spiralprim.jpg
Kærlighed og sex

Her er det nye alternativ til p-pillen

19. februar 2014
af Lonnie Kjer
Foto: PR
Besvær og frygt for bivirkninger får unge kvinder til at droppe p-pillerne. Før var hormonspiralen et fint alternativ for de lidt ældre kvinder, men nu er der en minispiral på banen til - især – de yngre kvinder. Men vi andre må også godt være med …

Fravalg af p-piller er en væsentlig årsag til, at unge kvinder får foretaget abort. Mange stopper nemlig med p-piller af frygt for bivirkninger, eller fordi det er for besværligt at huske pillerne hver dag. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Især de yngste kvinder under 20 år har svært ved at huske p-pillerne, men nu har de et problem mindre. En ny minispiral har nemlig set dagens lys.

Prævention, graviditet og abort

I år 2000 blev solgt 31.000 pakker fortrydelsespiller.
I 2011 var tallet steget til 98.000

Antallet af provokerede aborter er steget gennem de sidste 10 år.

Blandt de 15-19 årige er antallet af provokerede aborter steget med 34 %, mens det blandt de 20-24 årige er steget med 33,8 % gennem de sidste 10 år.

27 % af de 15-24 årige, som får en abort, er stoppet med at bruge p-piller, fordi det er for besværligt.

20 % af kvinderne under 20 år havde glemt at tage deres p-pille, da de blev gravide. Det samme gælder for mere end 30 % af kvinderne mellem 20-24.

Kilde: Undersøgelse om uønskede graviditeter og valg af abort blandt kvinder under 25 år, Sundhedsstyrelsen 2010.

Minispiralen - den nemme løsning
Navnet er JAYDESS®, en lille T-formet hormonspiral, der sættes op i livmoderen. Den indeholder ikke bare mindre hormon end storesøsteren Mirena, der ind til nu har været hormonspiralEN, men den er også nemmere at indføre for de kvinder, der endnu ikke har født børn.

"Der er mindre ubehag forbundet med oplægningen, og det gør en forskel for kvinderne.
Samtidig er minispiralen velegnet for kvinder, som ønsker at blive gravide indenfor en kortere årrække. Den eksisterende hormonspiral beskytter i fem år, men minispiralen indeholder mindre hormon og giver derfor beskyttelse mod graviditet i tre år. Så hvis man har et ønske om at blive gravid indenfor fem år, er minispiralen velegnet", siger Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Hvidovre Hospital

Farvel, P-pille!
Og det er tilsyneladende en oplagt løsning for de kvinder, der af forskellige årsager vælger den gamle p-pille fra.
"Nogle unge kvinder har mistillid til p-pillerne på grund af debatten i medierne. Andre skal ikke have p-piller på grund familiehistorie eller af medicinske årsager. For dem vil minispiralen være en oplagt mulighed", siger Charlotte Wilken-Jensen.

Spiral uden alvorlige bivirkninger
Og bivirkningerne behøver de ikke tænke på. Dét gør de unge kvinder ellers og vælger også derfor pillen fra pga. risiko for blodpropper, men Bayers nye minispirals bivirkninger begrænser sig til 'almindelige bivirkninger' som blødningsændringer (i form af mindre menstruationsblod), hovedpine, uren hud og mave-tarmsmerter. Bivirkningerne, der svarer til den velkendte hormonspirals 'minusser'.

"Der er ingen øget risiko for blodpropper forbundet med at anvende hormonspiralen, og derfor er minispiralen relevant for dem, som frygter at blive ramt af en blodprop", siger Charlotte Wilken-Jensen om det nye alternativ til p-pillen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også