Selvudvikling

Sådan påvirker for lidt søvn dit barn

Det er meget vigtigt for barnet udvikling at få sovet nok om natten.

De fleste kender nok til, hvordan en nat med alt for lidt søvn kan virke ødelæggende dagen efter. Man er træt, uoplagt og laver måske en del fejl på arbejdet.
 
Søvnen er nemlig vigtig – og det er den i høj grad også for børn. Søvnen er faktisk grundlaget for, at barnet kan udvikle sig.
 
- Hvis dit barns søvn ikke fungerer, så stopper dit barns udvikling. Børn har brug for mere dyb søvn end voksne, fordi de skal udskille mere væksthormon, da de vokser. Så får barnet for lidt søvn, så stopper væksten også, forklarer Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.
 
Læs også: Sover dine børn nok?
 
Børn udviser andre syptomer på søvnmangel
 
Når barnet sover, bliver alle de ting, han eller hun skal lære – både motorisk og kognitivt – konsolideret i hjernen og lagret i hukommelsen, og derfor er søvnen altså meget vigtig for, at barnet kan udvikle sig.
 
Børn, der får for lidt søvn, vil dog typisk udvikle andre symptomer, end vi voksne kender til.
 
- De får en mere hyperaktiv adfærd og bliver mere udadreagerende og aggressive, siger Mikael Rasmussen, der også peger på, de kan få sociale problemer.
 
- Mange børn, som får en ADHD-diagnose, får simpelthen for lidt søvn. De udviser samme symptomer som fx en hyperaktiv adfærd og sociale problemer, siger Mikael Rasmussen.
 
Læs også: Din søvn er vigtig
 
Forældrene har ansvaret
 
Han peger på, at det er ekstremt vigtigt, at man som forælder prioriterer barnets søvn.
 
- Der er rigtig mange forældre, der ikke respekterer rammesætningen omkring børns søvn. De lader sengetiderne flyde og går på kompromis. Børnene kommer simpelthen ikke i seng i ordentlig tid. Man har mistet forståelsen og respekten for søvnen, og der skal ikke mange timers manglende søvn til, før barnet begynder at vise de symptomer, understreger Mikael Rasmussen.
 
Han peger på, at gode putteritualer i en fast ramme, en fast sengetid og ro inden sengetid kan hjælpe børnene over i søvnen i rette tid om aftenen. Og så skal forældrene tage ansvaret for det.
 
Læs også: Søvn: 8 tips til at sove godt
 
Her får du et overblik over, hvor mange timer hver nat dit barn faktisk skal sove:
 
2-12 måneder: Mellem 9-12 timer om natten og 2-4 timers lur.
 
1-3 år: Mellem 10-11 timer om natten og 2-3 timers lur.
 
3-5 år: Mellem 11-12-timer om natten og måske en enkelt times lur eller ingen i løbet af dagen.
 
6-12 år: Mellem 9-11 timer om natten.
 
13-18 år: Mellem 8-9 timer om natten.
 
Læs mere om: