Annonce
to glade piger
Selvudvikling

Sådan giver du din teenager mere selvstændighed

Livet med en teenager i huset er - udover selvfølgelig at være skønt - også hårdt, sårbart – og udfordrende! Mens nogle teenagere kaster sig ud i nye ting uden at blinke, er der andre, der er mere tilbageholdende og skal have et lille, kærligt ”puf” for at udvikle deres selvstændighed. Måske har du sådan en derhjemme? Her får du en række tips til, hvordan du bedst skubber din teenager i den rigtige retning.

Som forældre til en teenager kan livet indimellem føles som én lang bekymring: Er de for meget sammen med deres venner (og glemmer at lave lektier), eller omvendt – er de ikke særligt udadfarende – og ville de have gavn af at få mere mod og selvstændighed?

Hører din teenager til den sidste af slagsen, kan det være en god idé at udfordre dem lidt på deres ”magelighed” og tryghed, for det især i de skrøbelige teenageår, at man danner sin identitet og selvstændighed, og får gjort sig nogle vigtige erfaringer, der er med at ruste en til voksenlivet, fortæller teenagecoach Grethe Lindbjerg:

- Det er vigtigt i teenageårene at få prøvet sig selv af og begå nogle fejl, så man kan få et større erfaringsgrundlag og vokse med opgaven. Nogle gange skal man overskride en grænse for at udvikle sig. Hvis man bare bliver i det samme, sker der aldrig noget, siger hun.

Skift er godt

Hvor den grænse går, er forskellig fra teenager til teenager. For nogle er det rigeligt bare at skulle starte i gymnasiet efter sommerferien. Men for andre kan det måske være et sprogskoleophold i Europa eller et år i en amerikansk high school, der er det helt rigtige at kaste sig ud i.

Fælles for tingene er imidlertid, at udfordringer i større eller mindre grad er gavnlige for den unges udvikling:

- De fleste har godt af et skift. Når man går i en folkeskole, er man jo lidt i nogle roller – det sker jo automatisk, når man er i den samme gruppe. Så dét skift, som en sprogskole eller efterskole kan skabe, giver jo plads til at man få lov til at definere sig selv sig i trygge rammer og med nogle voksne, der sørger for, at tingene fungerer, fortæller Grethe Lindbjerg.

Alice og Emma

”Min datter Emma på 12 år var afsted med EF Sprogrejser i to uger sidste sommer til Isle Of Wright. Udover at hun har lært så meget engelsk og rykket sig rigtig meget fagligt på de to uger, hun var afsted, har det også givet hende virkelig meget på det personlige plan. Det er en helt anden og mere selvstændig Emma, vi har fået hjem. På turen var der ikke nogen mor eller far, der kunne gøre tingene for én, og hun havde selv ansvaret for at rydde op, og sørge for, tingene var i orden - og det kan vi godt mærke herhjemme nu.

Og så må jeg også nævne, at hun har fået en masse nye fantastiske venskaber, og selvom de bor vidt forskellige steder i landet, holder de stadig kontakten til hinanden. Det har været en fuldstændig gennemført sprogrejse, som EF har arrangeret, og det er ikke sidste gang, Emma skal på sprogrejse med dem – det er helt sikkert!”

- Alice, sendte sin datter Emma på sprogrejse med EF

Lad den unge reflektere

Men hvordan indgyder man så sin teenager mod nok til at hoppe ud i noget, der måske nok føles grænseoverskridende – som f.eks. at skulle tilbringe tre uger eller et helt år i et fremmed land med andre fremmede unge?

Det gælder blandt andet om at hjælpe dem med at reflektere over, hvad de egentlig har lyst til, råder Grethe Lindbjerg. Ofte er de nemlig ikke selv bevidste om, hvad der ville være godt eller udviklende for dem – selvom de måske selv tror, de er det.

- Nogle teenagere bliver først klar over deres egne behov, når man taler om dem.  Derfor kan en god snak hjælpe teenageren med at tænke rundt om nogle ting selv. Det er vigtigt at huske at være åben, og lade teenageren svare selv, så man ikke putter ord eller refleksioner i hovedet på dem, siger Grethe Lindbjerg.

Bind dit forslag op på noget aktuelt

Hvis du synes, det kunne være sundt og udviklende for dit barn at skubbe lidt til sine egne grænser – f.eks. ved at tage på sprogskole i sommerferien eller tage på et højskoleophold henover foråret, er den bedste tilgang at gribe ”nuet”, når det gælder snakken med din teenager, råder Grethe Lindbjerg.

- Det bedste er, hvis man kan gribe den i nuet. Hvis der er opstået en situation, hvor det giver mening. Måske hører I noget i radioen, eller I har fået en pjece for en efterskole, sprogrejse eller andet ind ad døren, så vil det være oplagt lige at gribe den: ”Hvad med sådan noget her, har du egentlig tænkt over det?” Det kan også være, at man refererer til noget, man lige har hørt i radioen, tv’et osv. ”Jeg kom til at tænke på…”, så det bliver mere naturligt uden at være møntet på dem.

Men selv hvis din teenager har lidt ondt i maven over at have truffet en vild beslutning om noget, er det med til at give han/hun en følelse af succes.

- At tage en beslutning om f.eks. at skulle på sprogrejse, er jo at tage en beslutning, som måske giver totalt sommerfugle i maven lige nu. Men man ved, at på lang sigt vil man opnå noget, som man rigtig gerne vil, siger Grethe Lindbjerg.

 

3 gode trin til at give din teenager mere selvstændighed

- Foreslå ting, som din teenager måske ikke selv ville have tænkt på at kaste sig ud i, men som du tænker, dit barn godt ville kunne klare. Start gerne med mindre ting, så det bliver en succesoplevelse.

- Har du en idé til noget, så hæng det op på noget aktuelt, f.eks. noget, I hører i radioen eller tv’et. På den måde skaber du en god indgangsvinkel til en snak, uden at dit barn føler sig presset.

- Stil åbne spørgsmål og vær interesseret i, hvad din teenager tænker og føler om de ting, du evt. forslår. Spørg ind til, hvorfor de siger, som de gør, og hjælp dem med at tænke rundt om emnet.

 

Få mere info om EFs forskellige ophold her

Vil du høre mere om EF Sprogrejser? Se her, hvornår EF holder de næste informationsmøder

 

 

 

Læs mere om: