hemmeligheder
Selvudvikling

Psykologen: At fortælle en hemmelighed er helende

21. juni 2018
af Karoline Mathilde Rasmussen
Foto: Rikke Bisgaard
Der er gode hemmeligheder, og så er der dem, der gør ondt i maven og kan vokse sig så store, at du bliver syg af dem.

Hemmeligheder er en interessant størrelse. De kan stamme helt tilbage fra vores barndom, eller de kan have rod i vores voksne liv. De hemmeligheder, vi ikke så gerne fortæller, handler tit om noget, vi ikke tør stå ved. Ting, vi er flove over, og som vi prøver at skubbe væk, fortæller Camilla Holmgaard, som er autoriseret psykolog.

Hun møder hemmeligheder hver dag, og de kommer i mange forklædninger. De handler om misbrug, om alkoholiske forældre, utroskab og også om uforløste længsler og tanker, vi ikke tør komme ud med, fordi vi frygter andres dom.

– Jo mere vi prøver at skubbe dem væk til vores underbevidsthed, jo mere kan de komme til at fylde. Vi har alle et rum, som er vores eget, og som det er svært at lukke folk ind i, og sådan et rum skal vi have lov at have. Men for nogle mennesker fylder det skamfulde i rummet rigtig meget. Hemmelighederne kan have så stor effekt på vores psyke, at de kan gøre os angste, give dårligt selvværd, gøre os triste og få os til at føle os utilstrækkelige. Jo mere vi skubber dem væk og tager afstand fra dem, jo oftere vil de gerne banke på. Det kan gøre os meget syge at holde på hemmeligheder, siger hun.

LÆS OGSÅ: Eskil har dedikeret et år af sit liv på at høre fremmede folks dybeste hemmeligheder

Hvorfor fortæller vi ikke de dybe, tunge hemmeligheder, selv om vi egentlig har lyst til det?

– Der er to meget klare årsager: Skyld og skam. Hvis jeg fortæller det til mine veninder, begynder de så at dømme mig? Skyld er også en benhård nyser at have i sit liv – er jeg skyld i skilsmisse, hvis jeg siger til min mand, at jeg har været ham utro? Det er to følelser, som er ufravigeligt bundet sammen med hemmeligheder.

Det store problem ved at skubbe ting væk og ned i underbevidstheden er, at de tit kan vokse sig større, end de i virkeligheden er. De kører i ring, og alle følelserne vokser sig større og større, og som de vokser, påvirker de os mere og mere.

– Så snart hemmeligheden bliver sagt højt, og den er ude, kan det virke helende og forløsende. De hemmeligheder, jeg hører fra folk, jeg snakker med, har de tit båret på i mange år, og når de endelig får dem verbaliseret, er det, som om noget inde i dem bliver punkteret. Det kender de fleste nok, når vi letter hjertet over for andre: Gud, var det alligevel ikke værre? Vi kan gøre ting enormt store og betydningsfulde inde i vores eget lille sind.

Findes der både gode og dårlige hemmeligheder?

– Ja, det vil jeg mene, selv om der ikke er nogen psykologisk teori, der siger det direkte. Men der er gode og søde hemmeligheder ... som f.eks. at man er blevet gift, er gravid eller har vundet i lotto. Det er fine små hemmeligheder, vi kan gå og smile ad over for os selv, før vi deler dem med omverdenen.

Shhyyy, du må ikke sige det til nogen

I 2016 lavede Epinion en undersøgelse for DR, som satte tal på danskernes hemmeligheder. Undersøgelsen viste, at halvdelen af os gemmer på en hemmelighed, vi aldrig nogensinde har fortalt til nogen. 50 % af os har løjet over for en tæt relation for at holde på en hemmelighed, og 24 % har en hemmelighed, vi egentlig gerne vil dele med vores nærmeste – vi tør bare ikke. Kilde: Epinion for DR, juni, 2016 (stikprøve-usikkerhed = +/÷ 3,1 procentpoint)

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også