https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2012/07/1230-daarlig-samvittighed/1230-daarlig-samvittighed-copy.jpg
Selvudvikling

Luk munden på din dårlige samvittighed

31. juli 2012
af Terje Nordberg
Foto: All Over/Panthermedia
Åh, opvasken. Åh, løbeturen. Åh, arbejdsopgaverne. Har du (også) evig dårlig samvittighed, så læs med her og gi’ samvittigheden en detox. Du vil blive mere nærværende, effektiv og glad

Du kender det sikkert: Den dårlige samvittighed over ... ja, næsten alting. Over den tur, du ikke fik løbet i går, over at tjekke Facebook i arbejdstiden, over opvasken, overtrækket og hundrede andre ting. Når du vasker op, har du dårlig samvittighed over ikke at lege med dine børn, og når du leger med dine børn, har du dårlig samvittighed over ikke at vaske op. Det er simpelt hen skruen uden ende.
Mange mennesker - især kvinder - er fra barndommen præprogrammeret til at have konstant dårlig samvittighed, og den følger os hele livet, hvis vi ikke selv gør noget ved den. For nogle bliver den dårlige samvittighed nærmest en afhængighed, fordi vi bilder os ind, at vi aldrig ville få udrettet noget, hvis vi ikke har konstant skyldfølelse.
Men sådan hænger tingene ikke sammen, forklarer psykolog Camilla Holst fra CityTerapi. Faktisk er vores dårlige samvittighed årsagen til, at vi i virkeligheden kun får gennemført 50 procent af det, vi gerne vil. Så der er mange gode grunde til at lukke munden på den dårlige samvittighed.
- Problemet med dårlig samvittighed er, at vi ikke er fuldt til stede, når vi har dårlig samvittighed, siger Camilla Holst.

Læs også: Linse Kessler: Jeg synes selv, jeg er blevet en dejlig person

Kig på dine leveregler
Den dårlige samvittighed bremser os både i vores relationer til andre mennesker, i vores arbejde, og dér hvor vi ellers gerne vil udrette noget.
- Vi tror, vi kan udvide vores egen tilstrækkelighed ved at slå os selv i hovedet med, hvad vi ikke får gjort af alle mulige ting, og på den måde overser vi helt de ting, vi rent faktisk får gjort. Når vi arbejder, føler vi, vi burde være sammen med familien, og når vi er sammen med familien, føler vi, vi burde arbejde. De fleste af os har det sådan, fordi det er det, vi har lært hjemmefra, forklarer Camilla Holst.
- Vi har alle lært en masse leveregler omkring, hvordan vi bør være. Vi har hørt de voksne tale om egoisme, og at den og den kan man ikke regne med, og så har vi, helt naturligt, valgt at være på en anden måde. Det er med til at gøre, at mange mennesker hele tiden er optaget af at være tilstrækkelige på alle ledder og kanter, siger hun.
- Man går meget op i at være "et ordentligt menneske", mens vi i virkeligheden burde gå mere op i at være velafbalancerede mennesker. Og det paradoksale er jo, at direkte adspurgt vil langt de fleste svare, at et godt menneske er et menneske, der er fuldt ud til stede i nuet, og som ikke har tankerne i køkkenvasken, når der skal bygges Lego for bare at nævne et eksempel, siger hun.
- Vi er jo meget mere behagelige at være sammen med, når vi hviler i os selv og ikke har travlt med at tænke over, hvad vi skal skynde os at lave lige om lidt. Og de mennesker, der er gode til at finde fejl hos sig selv, er typisk også gode til at finde fejl hos andre, hvilket jo ikke ligefrem er noget flatterende træk, siger hun.

Erkend din skyld
Det er især kvinder, der er ramt af den konstante dårlige samvittighed, forklarer Camilla Holst.
- Mit bud er, at 80 procent af de mennesker, der har det sådan her, er kvinder. Den grundlæggende frygt er, at andre ikke kan lide én, hvis man ikke lever op til deres krav eller de krav, man stiller til sig selv, siger hun.
Heldigvis kan vi alle sammen lære at dæmpe vores dårlige samvittighed. Første skridt på vejen er at acceptere, at vi ikke er perfekte.
- Noget af det, jeg træner med mine klienter, er at prøve at acceptere, at vi er skyldige. Ja: Jeg kommer for sent, jeg laver fejl, jeg glemmer et møde - og sådan er det at være menneske. Det betyder ikke, at jeg er et dårligt menneske, forklarer Camilla Holst.
- Det handler om at få det bedste ud af nuet og acceptere, at vi ikke kan gøre tingene perfekt, og at det er helt o.k., siger hun.

Læs også: Hvilke løgne gemmer du dig bag

8 tips til dårlig samvittigheds-detox

1. Spørg dig selv: Hvem har jeg den dårlige samvittighed fra? Overvej, om det er en person, du har lyst til at være et spejlbillede af - er vedkommende perfekt? Selvfølgelig ikke! Så lav en liste over alle de fejl, vedkommende har eller havde. Og giv så slip på din overbevisning, og erstat den med din egen sandhed.

2. Stop med at bruge ordet burde. Det puster til alle vores urealistiske forventninger til os selv og minder os om, at vi er uperfekte. Så i stedet for at sige: "Åh, jeg burde løbe en tur nu, men jeg orker det ikke," så sig: "Jeg orker ikke at løbe en tur nu." Du skal nok komme til at orke at løbe den tur, så bare tag det roligt.

3. Spørg dine veninder, hvad der kan give dem dårlig samvittighed. Tal om alle jeres fejl - grin ad dem, skål på dem og se, hvordan de svinder ind for øjnene af jer. Gentag efter behov.

4. Lad være med at lade dig fange ind, hvis andre forsøger at give dig dårlig samvittighed. Lad være med at svare på, om du burde drikke et glas vin mere, eller om du nu virkelig har for travlt til at deltage i kolonihaveforeningens arbejdsdag. Svar i stedet, at det har du fuldkommen styr på, og luk debatten lige dér.

5. Lad være med at sige negative ting om dig selv, der fodrer din dårlige samvittighed - f.eks.: "Hvordan kunne jeg være så åndssvag ..."; "Jeg hader mig selv for ..." osv. Erkend i stedet, at du har begået en fejl, men at du lærte noget af det.

6. Ros dig selv for det, du rent faktisk gjorde, frem for at skælde dig selv ud for det, du ikke fik gjort.

7. Vær taknemmelig for nuet. Nyd at være sammen med din familie, når du er det, i stedet for at bruge energi på at tænke på, at du burde forberede dig til mødet i morgen - du kan alligevel ikke være to steder på én gang, og du er langt mere effektiv, når du koncentrerer dig om at være ét sted ad gangen.

8. Når du oplever strøtanker af dårlig samvittighed, så forestil dig, at de er blade på en flod og driver af sted med strømmen. De er der, men du styrer selv, hvorvidt du vil samle dem op og lade dig påvirke af dem eller ej.

Find flere gode råd i bogen "Escaping Toxic Guilt" af Susan Carrell.

Læs også