Foto: Shutterstock
Selvudvikling

Hvilken type mor har du?

Der findes mange typer mødre – her viser vi dig, hvordan du kan tackle din mor.

Dit forhold til din mor

Der findes mødre af alle typer, og det kan ofte være svært at være datter. Hvordan kan det være? For engang var mor jo den bedste i verden. I var så tætte. Men ifølge psykoterapeut Fie Hørby er det netop en del af forklaringen.

"Forholdet til din mor er din første kærlige relation, som du er dybt afhængig af i mange år. At I har været så tæt relateret, da du var lille og ikke kunne klare dig selv, har nogle mødre svært ved at give slip på igen. Man kan tackle sin mor på en mere tilfredsstillende måde, så I er så nær hinanden, som du gerne vil være, uden at nærheden bliver påtrængende eller truer følelsen af frihed," siger Fie Hørby.

LÆS OGSÅ: Derfor præger forholdet til din far dit kærlighedsliv

Sådan tackler du din mor

Der findes mange typer mødre, og de fleste er ikke så overtydelige, som de her nævnte mødre. Men mon ikke du alligevel kan genkende din egen mor i en eller flere af disse 6 typer mødre?

1. DEN SELVOPOFRENDE MOR

Ringer til dig flere gange hver dag for at høre, om du har det godt, eller om der er noget, hun kan gøre for dig. Hvis du ikke med det samme svarer, bliver hun dybt såret. Hun kommer ofte uanmeldt forbi for at sikre sig, at du kan klare dig selv.

Derfor er hun sådan:
Din mor ser dig stadig som en del af sig selv. Hun er opdraget til at være den flinke pige, der ofrer sig for andre. Måske er hun ikke selv blevet hørt eller set, da hun var barn. Hun går meget op i andres behov og aner ikke, hvad hun selv har brug for.

Sådan kan du gøre:

 • Sæt kærligt dine grænser. Sig for eksempel, at du sætter pris på jeres forhold, men at det ikke er hendes opgave at sørge for dig.
 • Vær indstillet på, at din mor bliver ked af det. Hvis du får skyldfølelse, er det helt naturligt. Men tænk på, at du gør hende en tjeneste ved at sige fra, fordi du giver hende mulighed for at skabe sit eget liv, når hun ikke behøver at varte dig op.
 • Tænk over, om du med din egen opførsel er med til at opretholde hendes selvopofrende adfærd. Kan det endda tænkes, at du vil savne hendes tjenester, selvom du irriterer dig over hende?

Få 13 nr. af femina + 3 Kähler Hammershøi vaser for kun 348 kr.

2. DEN KONTROLLERENDE MOR

Har stærke meninger om alt, hvad du siger og gør. Hun vil have indflydelse på, hvordan du lever dit liv. Hun elsker at belære dig og bliver sur eller fornærmet, hvis ikke du gør, som hun siger. Hun er mester i at manipulere.

Derfor er hun sådan:
Din mor er bange for, hvad der vil ske, hvis hun ikke hele tiden hjælper dig i rigtig retning. Hun har ikke tillid til, at du kan klare dig selv. Hun føler sig grundlæggende usikker, og hendes kontrollerende facon får hende til at føle sig tryg. Måske er hun vokset op i en familie med meget uro eller utryghed, og det har givet hende behov for kontrol.

Sådan kan du gøre:

 • Sig fra på en klar og bestemt måde. Vær konkret og fortæl, hvad du ønsker og ikke ønsker.
 • Sig til hende, at du kun vil høre hendes gode råd, hvis du har bedt om dem.
 • Forbered dig på en arbejdsom periode for at få din or til at forstå, at hun skal blande sig udenom.

LÆS OGSÅ: Renée: At få skældud er som at blive slået med stemmen

3. DEN FRAVÆRENDE MOR

Lever sit eget liv og har nok i sig selv. Hun spørger aldrig til dig, men snakker helst om sig selv, og hvad hun laver. Hun tilbyder aldrig at passe dine børn, og spørger du hende, får du et nej, for hun skal noget andet. Du føler, at hun er totalt ligeglad med dig.

Derfor er hun sådan:
Din mor har måske følt, at hun ikke kunne være noget for sig selv, da du var barn, og at hun nu skal indhente det forsømte. Desuden er du jo voksen og kan klare dig selv, så hvorfor skal hun hjælpe dig så meget? Det har hun jo gjort i alle de år, du boede hjemme.

Sådan kan du gøre:

 • Snak med hende om, hvordan du oplever hende. Sig til hende, at du er glad for, at hun har sit eget spændende liv, men at du også gerne vil fortælle om, hvordan du har det.
 • Indstil dig på at finde andre pasningsmuligheder til dine børn.
 • Lad være med at dyrke tankerne om, at alle andre mormødre elsker at passe deres børn, og at det er synd for dig, der har så selvoptaget en mor.

 

4. DEN BITRE MOR

Kan kun beklage sig over, hvor dårligt hun har det, og hvor synd det er for hende. Samtidig siger hun, at "Det skal du ikke tænke på, for du har jo dit eget liv". Hun kommer ofte med stikpiller og syrlige kommentarer og giver dig dårlig samvittighed over, at du ikke gør mere for hende.

Derfor er hun sådan:
Hun er utilfreds og bitter over, at hun ikke har udnyttet sit liv og de muligheder, hun har haft, bedre. Derfor klager hun over, at verden er uretfærdig. Hun projicerer sine bitre følelser over på andre i stedet for at se på sig selv.

Sådan kan du gøre:

 • Selvom det er synd for din mor, at hun ikke har et tilfredsstillende liv, er det hendes problem - ikke dit.
 • Den skyld, din mor forsøger at lægge på dig, har hun selv båret hele sit liv. Tænk på, at du ikke ønsker at have det som hende. Det er naturligt at føle skyld, men hvorfor skal det gå ud over dig, at din mor ikke kan finde ud af at leve sit liv?
 • Når du er bevidst om den skyld, din mor giver videre til dig, kan du selv undgå at give skylden videre til dine egne børn.

5. DEN PERFEKTIONISTISKE MOR

Går kun op i ydre ting, og hvad andre tænker om hende. Derfor er hun lækkert klædt, velplejet, spiser rigtigt og dyrker motion. Hun elsker at give dig gode råd og kommenterer ofte dit udseende og dit hjem. Hvis hun giver dig anerkendelse, er det for dit udseende eller dit hjem. Hun går ikke op i, hvordan du har det eller at fortælle om, hvordan hun selv har det.

Derfor er hun sådan:
Måske kommer din mor fra et hjem, hvor man ikke gik så meget op i det enkelte barn, men var mere optaget af at se vellykket ud i andres øjne. Derfor er det nu vigtigt at bevare den facade, hun igennem mange år har bygget op. Din mor ser dig muligvis som en konkurrent og bilder sig ind, at hun kan være evig ung, hvis bare hun gør meget ud af sit ydre.

Sådan kan du gøre:

 • Lad være med at forsøge at leve op til din mors ønsker og idealer. Fortæl hende, at hun gør tingene på sin måde, og at du gør dem på din måde. Hvis hun vil være sammen med dig, må hun forstå det. Vær tålmodig og forberedt på at gentage dig selv mange gange.
 • Forsøg at snakke følelser med hende og spørg til, hvordan hun har det. Hvis du har brug for en dybere følelsesmæssig samtale, og din mor ikke kan give dig den, så benyt dig af din far eller veninderne.

LÆS OGSÅ: Påvirker dit forhold til dine forldre dig stadig

6. DEN BEDSTE-VENINDE MOR

Behandler dig, som om du var hendes bedste veninde. Hun ringer ofte til dig for at betro sig om intime ting eller for at få sig en god venindesnak. Hun fortæller dig måske ting om sit sexliv, som du gerne havde været foruden.

Derfor er hun sådan:
Hun har måske ikke lyst til at påtage sig moderrollen og det ansvar, der er forbundet med denne rolle. Hendes egen mor har også brugt hende som nærmeste fortrolige, så hun har selv skullet lægge øre til for meget og kender derfor ikke helt grænsen mellem voksen og barn. Hun mangler veninder, som hun kan være fortrolig med.

Sådan kan du gøre:

 • Du mangler moderlig omsorg. Derfor må du få hende til at forstå, at hun er din mor - ikke din veninde.
 • Hold op med at opføre dig, som om din mor er din veninde - dvs. lad være med at betro hende intime detaljer fra dit eget liv og gå mindre i byen med hende.
 • Lav venindeting med dine veninder.
 • Stop hende, når hun begynder at betro sig om din far eller sit sexliv. Sig til hende, at du ikke vil høre om det, for det gør dig dårligt tilpas. Hun må finde en anden at betro sig til.

Læs mere om: