https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2013/01/1303-positivt-taenkning/1303-positivt-taenkning-copy.jpg
Selvudvikling

Derfor virker positive tanker ikke altid

16. januar 2013
af Mia Qvist Scheelsbeck
Foto: Bo Lynge
Der er delte meninger omkring, hvorvidt positive tanker hjælper på et gladere livssyn

Hjælper det at tænke sig til en mere positiv tilværelse? Det har i flere årtier været opskriften på at få det bedre, men nu viser undersøgelser, at det ikke nødvendigvis gør en gladere at tænke positivt.

Et eksperiment med to grupper, hvor den ene havde et højt selvværd og den anden et lavt, viste, at gruppen med det lave selvværd faktisk fik det værre af at gentage de positive sætninger dagligt. Da de i forvejen ikke følte, de var værd at elske, forstærkede det deres negative selvfølelse at tænke positivt.
Psykolog Bo Snedker Boman peger på, at psyken og fysikken naturligvis hænger sammen, og selvom det at tænke positivt hjælper nogle til at få et mere optimistisk livssyn, hjælper det langtfra alle.

- Det er her, det bliver perverteret ... for det svarer til, at man sagde til de mennesker, der svømmede rundt i kloakvandet efter tsunamien, at de bare skulle TRO på det! Kom så, op med humøret! Forestillingen
om, at vi har magt over sindet uanset vores livsomstændigheder, er naiv. Livet er i udgangspunktet ustyrligt, men vi gør hele tiden alle mulige tiltag, der skal afbøde det ustyrlige - i tryghedens navn, siger Bo
Snedker Boman.

Du kan selv afprøve det. Her får du 7 gode råd til at få øje på det gode i dit liv.

Hvor klager man, hvis det ikke virker?

Han peger på, at forskning siden 1986 har påvist, at nogle marginalt kan forbedre deres livskvalitet ved at tænke positivt, men for andre kan det virkelig blive til en dårlig oplevelse.

- Jeg har ikke noget imod positiv tænkning, jeg vil bare gerne pege på de konsekvenser af den, som for nogle mennesker kan være ødelæggende for deres liv. I en verden af mistrøst, krig, ulykke og individuel
smerte er det da et sympatisk projekt at fokusere mere på det positive, men når man sender det ud som en vare, bliver jeg vred. Hvis man sætter et løfte til salg om, at man kan få styr på sit liv, sin sygdom, sine tanker, hvor kan man så gå hen og klage, når det ikke virker? Det kan man ikke ... det er, fordi DU gør det forkert. Varen er uantræffelig, det er DIG, der er noget galt med. Det kan jeg ikke acceptere, siger Bo Snedker Boman.

Renée Toft Simonsen skriver her om, hvordan man faktisk kan løbe sig fra angst og depression.

Positiv tænkning kan ikke kurere kræft

Carsten Sommerskov har i mere end 25 år arbejdet med og undervist i positiv tænkning. Han peger på, at positiv tænkning handler om et positivt livssyn, og han langer da også ud efter Louise Hay, som er en amerikansk selvudviklings-guru, der tror virkelig meget på tankernes positive kraft.

- Når Louise Hay påstår, at man kan helbrede enhver sygdom med positiv tænkning, er det løgn og pisse tarveligt! Jeg har mødt over 3.000 kræftpatienter i mit arbejde, og jeg kan se, at Louise Hay-metoden har gjort rigtig meget skade. Cancer har bevisligt ingen psykiske årsager, men der løber desværre stadig en
masse alternative behandlere rundt og bilder folk den slags ind - og blander det sammen med noget spiritualitet. For mig er der ingen spiritualitet i positiv tænkning, jeg er ateist, siger Carsten Sommerskov.

Han peger på, at der er grænser for positiv tænkning, og at man selvfølgelig ikke skal være naiv. Det handler om at have et positivt livssyn og at acceptere de fejl og mangler, vi selv og andre har. Og det gøres ved at gentage de positive affirmationer.

- Hvordan lærte du at tale engelsk? At skrive? At gå? Det gjorde du ved at gentage tingene igen og igen. Sådan bygger du dine fysiske såvel som psykiske muskler op ved at kode dem ind i dit system. Hvis du for eksempel har en svag karakter og gerne vil ændre på dét, kan du, hver gang du går forbi spejlet, sige: Jeg har en stærk karakter. Det er det, jeg kalder den positive udgave af hjernevask. For på et tidspunkt virker den. Så går du eksempelvis forbi bageren og tænker: Jeg har en stærk karakter, jeg køber sgu ikke den kage, forklarer han.

Læs også