https://imgix.femina.dk/media/article/1428-derfor-elsker-du-at-bage-kager.jpg
Selvudvikling

Derfor elsker du at bage kager

16. juli 2014
af redaktionen
Kager kommer på bordet, når vi skal hygge os, fejre noget eller forkæle os selv – eller for at vise andre, at vi har overskud. Og kager er da også en måde at vise kærlighed på, siger en ekspert

Småkager, lagkager, flødeskumskager, frugtkager, cupcakes, brownies – kært barn har mange navne og betydninger, og kager er for de fleste forbundet med noget godt. Ifølge etnolog Frederikke Heick fra det historiske oplevelsescenter Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk, handler kager om omsorg.

- Kager er vores måde at vise kærlighed på. Vores måde at sige til familie og venner: ”Se her, hvad jeg har lavet til os: En kage. Nu skal vi rigtig hygge os.” For man opnår bare ikke det samme ved at vaske gulvet, som man gør, når man laver noget i virkeligheden så overflødigt og så lækkert som en kage, som vi alle kan samles om, siger hun.

LÆS OGSÅ: Denne chokoladekage skulle være verdens bedste

Samtidig er kagen noget enkelt, som alle kan glæde sig over og forstå i en ellers kompleks verden, siger Frederikke Heick:

- Og så betyder det mindre, om det er en moderne palæokage med stevia eller en gammeldags mormorkage – også selvom der er en tendens til, at vi gerne vil have mormor-kagerne, når vi samles på tværs af generationer.

Har afløst alkoholen

Men kager er ikke kun et redskab, vi bruger til at hygge os sammen – eller til at vise omverdenen, hvor meget tid og overskud vi har. Ifølge livsstilsekspert Helle Lundsgaard har kagen også afløst alkoholen på arbejdspladsen, når der skal hygges. Modsat tidligere, er alkohol nemlig stort set bandlyst på alle arbejdsplads i dag, og i stedet spiser man kage om fredagen og til festlige lejligheder. På mange virksomheder er man dog også blevet opmærksomme på, at for meget sukker ikke er godt, så det prøver man at undgå et stykke hen ad vejen.

- Men ikke når der er store receptioner og andre særlige lejligheder, hvor virksomheden bestiller en kæmpestor kage med logo og hele molevitten på. Kagen bliver på den måde også et samlings- og prestigeprojekt, der både ser flot ud, og som med sit indhold af sukker, smør og creme, at NU slapper vi af, nu skal der ikke tælles kalorier, siger Helle Lundsgaard.

LÆS OGSÅ: Kiksekage i luksusudgave – få opskriften her

Læs også