Selvudvikling

Brev til Renée: Skal jeg få et donorbarn eller blive gravid med min bedste ven?

Jeg har nået en alder, hvor det er på tide at få et barn. Og så er det, jeg er kommet til at tænke på, om jeg måske kunne blive vild med min ven og få mit barn sammen med ham. Læs ugens brev til Renée her

Kære Renée
Jeg har en bedste ven, og vi har kendt hinanden hele livet. For mange år siden var vi sammen, men han droppede mig efter et par ugers ”forhold”. Livet gik videre, og både han og jeg har haft andre forhold, men stadig holdt en god kontakt og set hinanden ofte.
 
 
For et par år siden var vi sammen igen, og han var MEGET forelsket i mig. Jeg var ikke forelsket, og derfor blev forholdet ikke til noget.
Sidste år besluttede jeg mig for at få et barn med en donor. Jeg har nået en alder, hvor det er på tide. Og så er det, jeg er kommet til at tænke på, om jeg måske kunne blive vild med min ven og få mit barn sammen med ham. Så får barnet også en far. Skal jeg gennemføre fertilitetsbehandlingen eller give det en chance med ham? Jeg besluttede mig for at give min ven en chance.
 
Vi har kysset og sovet sammen, men ikke mere end det. Jeg tænker hele tiden, at måske jeg bliver forelsket i ham, men jeg kan også mærke, at når jeg stadig har lyst til at være sammen med andre, så er det nok, fordi jeg ikke er vild med ham. Jeg har hele livet kørt efter princippet ”hvorfor nøjes”, når det kommer til kærlighed. Jeg ønsker den altopslugende forelskelse, men føler ikke, den er der. Jeg får sommerfugle i maven, når han skriver, men sagen er en anden, når vi ses. Dér er han bare min ven, og jeg kan ikke greje den romantiske side af ham. Han bliver alt for sød og omfavnende. Det er selvfølgelig altid rart at sove sammen med en, men jeg kan mærke, at jeg ikke er seksuelt tiltrukket af ham. Det er sikkert derfor, vi ikke har dyrket sex endnu.
 
De første par gange vi sov sammen, er jeg vågnet med panikangst og har skyndt mig hjem. Nu er jeg ekstremt bange for, at hvis jeg melder ud, at jeg ikke vil et forhold med ham, så går venskabet i stykker. Når jeg mærker efter, har jeg mest lyst at gå videre med Projekt Donorbarn og beholde ham som en god ven ... men jeg ved, at han vil blive meget såret og vred. Han ved i øvrigt ikke noget om mit projekt. Hvordan får jeg sagt til ham, at jeg ikke er forelsket, men at jeg elsker ham over alt på jorden? At jeg ikke vil have et forhold med ham, men stadig gerne vil ses? Jeg ved jo godt, det er at blæse og have mel i munden.
 
 
LÆS OGSÅ: Jeg vil gerne have børn med min affære
 
Kære X
At få et barn er en meget stor beslutning i en kvindes liv. At få det alene er en endnu større beslutning. At kunne vælge barnets far ud fra et indgående kendskab til ham og hans person er en stor og fantastisk mulighed – også selv om du ikke er forelsket i ham. Måske netop derfor er det en endnu dejligere mulighed, idet du ikke vil kunne dele noget som helst angående barnet med en tilfældig sæddonor. Sådan tænkte jeg i hvert fald, da jeg læste dit brev. Så du står altså over for et stort valg og en stor mulighed. Der er bare den ”lille” hage ved det hele, at din bedste ven er forelsket i dig, men du er ikke forelsket i ham! Og nu spørger du mig, om du skal være ærlig over for din bedste ven og fortælle ham, hvordan du har det, hvorved du måske mister ham både som ven og som far til dit barn?
 
Jeg er nødt til at svare, at selv om den risiko er der, så er der ingen tvivl i mit sind: JA! Selvfølgelig skal du fortælle ham, hvordan landet ligger. Hvis du blev kæreste med din bedste ven for at blive gravid uden at tænde på ham, uden at have lyst til ham, vil jeg mene, at du gør ham ondt, vel vidende, at det 
er det, du gør. Og man skal aldrig gøre andre ondt med vilje, især ikke sin bedste ven.
 
Forkæl dig selv og få femina leveret hver uge. Køb et abonnement her
 
Du tænker også, at du kan satse på at blive vild med ham på et tidspunkt, men hvis du er ærlig over for dig selv, ser du så virkelig det som en mulighed? Hvis du ikke på nuværende tidspunkt er vild med ham på kærestemåden, så er chancen mikroskopisk for, at du bliver det. Selvfølgelig kan den ikke udelukkes. Man kan også vælge at dele sit liv med en person, man har det sjovt med, og som man respekterer og ønsker at være forældre sammen med, men jeg vil mene, at den person har krav på at vide, hvordan følelserne er. Og hvem ved: Måske har din bedste ven det sådan, at han ikke kan forestille sig en bedre person at blive forældre sammen med end dig? Måske vil han vælge at leve sammen med dig, selv om det seksuelle ikke er så varmt, som det kunne være? Det er jo ikke alle mennesker, der har brug for at have et meget aktivt sexliv. Og selv om man ikke tænder på hinanden seksuelt, kan man godt nusse, hygge, være kærlige og være gode forældre sammen. Det kan være, din ven vil sige ja til at blive forældre sammen med dig, uden at I skal være en familie i traditionel forstand?
 
Jeg synes ikke, det er at blæse og have mel i munden. Du elsker din ven og vil gerne beholde ham. Du har gjort, hvad du kunne for at få kærestefølelser for ham, men uden held. Du er nået til det punkt i livet, hvor du ønsker at blive mor, og din bedste ven er et godt bud på en far. Men fordi det hele bliver kompliceret af, hvorvidt du har de nødvendige følelser for din ven, har du mest lyst til at gå videre med at få et barn alene. Hvis det er sådan, du har det, er det selvfølgelig det, du skal gøre. Men jeg synes nu alligevel, du skal vove pelsen og fortælle din ven, hvordan det er for dig, og at du faktisk godt kunne se ham som far til dit barn, også selv om I ikke skal være kærester. På den måde kan din ven på et ærligt grundlag vælge dig, jeres venskab og et eventuelt barn til eller fra.
Kærlig hilsen Renée
 
Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge hende om alt, hvad der hører kvindelivet til.  Skriv til  femina, Havneholmen 33, 1561 Kbh. V, og mærk kuverten ”Kære Renée”. Eller send en e-mail til [email protected]. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte de breve, der bringes i bladet. Alle, der skriver til Renée, får svar, uanset om spørgsmålet bruges i bladet eller ej.
 
Meget mere Renée
Her kan du finde tidligere svar og klummer fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.
 
Følg også femina på Facebook, hvor du altid er velkommen til at komme med din mening om artiklerne i bladet eller andre ting, du finder aktuelt at debattere.
 
Læs mere om: