Selvudvikling

Brev til Renée: Jeg savner fysisk og psykisk kontakt til min sømand

"Jeg har lyst til at stille ham et ultimatum, men jeg er bange for at ødelægge ham ved at bede ham om at gå på land, når han tydeligvis er glad for sit arbejde." Læs ugens brev til Renée.

Hej Renée

Jeg er 27 år og har været sammen med en sømand i seks år og gift i to. Min mand sejler en måned og er hjemme en måned. I starten gik det fint, da jeg troede, det var midlertidigt.

Nu savner jeg ham ikke rigtig længere, men er ofte ked af det, fordi jeg ikke kan se det ende.

Han siger, det bare er et job. Det på trods vil han uddanne sig til kaptajn, hvilket får mig til at tro, at han faktisk godt kan lide det – hvilket er helt fair!

Han siger, jobbet er nødvendigt, for hans levestandard kræver mange penge. Han har sejlet seks måneder i træk for at tjene mere, mens jeg har orlov. Vi blev så fjerne, så jeg bad ham om ikke at gøre det igen. Han sagde, at så bliver jeg nødt til at tjene 10.000 kroner om måneden, så han kan opretholde sin levestandard. Jeg føler, at han prioriterer penge højere end mig.

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Han vil heller ikke gå i bad, hvilket jeg synes er ulækkert. Ofte har vi sex, fordi jeg ikke synes, jeg kan være andet bekendt. Jeg elsker ham af hele mit hjerte, men mangler en mand, der forholder sig til sit liv på land. Han er ligeglad med alt og lader mig tage alle beslutninger.

Jeg har lyst til at stille ham et ultimatum, men jeg er bange for at ødelægge ham ved at bede ham om at gå på land, når han tydeligvis er glad for sit arbejde. Han har fået opholdstilladelse i Danmark for min skyld, så jeg synes ikke, jeg kan tillade mig det.

I starten ville jeg have børn med ham. Det vil jeg ikke længere. Jeg føler ikke, jeg kan leve uden ham, men jeg kan heller ikke blive ved at leve på denne måde.

Kærlig hilsen, 

Sømandskonen

Kære Sømandskone

Det er en svær problematik. Du er gift med en sømand, som er hjemme i perioder og væk i andre perioder. Du ønsker, at han finder et arbejde på land, så I kan se hinanden hver dag. Problemet er, at din mand sikkert altid har været sømand, så han måske synes, det er underligt, du reagerer nu, når du har vidst det fra starten.

Det er noget, han elsker, siden han planlægger at uddanne sig til kaptajn. Derfor er dit ønske noget, der vil ødelægge hans fremtidsplaner, og som kræver en markant omstilling for hans vedkommende, hvis han skal finde arbejde på land.

LÆS OGSÅ: Brev til Reneé: Min kæreste er ret tæt med sin eks - har jeg ret til at føle mig ugen for?

Som du selv skriver, hvad vil der så ske med en mand, hvis arbejde bliver taget fra ham, og hvis levemåde bliver lavet om, uden at han selv har lyst til det? Hvad sker der med os mennesker, når vi gør noget for andres skyld uden selv at kunne finde mening i det? Efter min mening fører det ikke noget godt med sig.

Sidst, men ikke mindst har han fået opholdstilladelse i Danmark, men hvor godt taler han dansk, og hvor store vil hans muligheder være for at finde et andet arbejde? Alt i alt tænker jeg, at det vil være en dårlig idé at stille ham et ultimatum.

Derfor mener jeg, at det bedste er at finde en måde, hvor din mand fortsat kan være sømand, men uden at være væk i længere perioder. Jeg ved ikke, hvilke muligheder der er for at indrette sig anderledes. Som jeg læser i dit brev, er det et valg, når han er væk i eksempelvis seks måneder ad gangen – hvilket er lang tid og noget, der kan ødelægge et ægteskab, så jeg forstår godt dine følelser. Men din mand vil, som jeg forstår det, kunne vælge kortere ture.

LÆS OGSÅ: Brev til Renée: Hvad er det for en person, jeg har involveret mig med i syv år

Du er ligeglad med penge, men det er han ikke. Siden du er på orlov, vil det være muligt for dig at lytte til hans ønske om en bedre økonomi og tage arbejde for at bidrage til den fælles økonomi. Det er faktisk det, jeg synes, du kan gøre. Din mand skal samtidig indrette sine arbejdsperioder, så han ikke er væk for længe ad gangen.

Du skriver, at du har orlov, og at I ingen børn har, så det giver dig meget tid til at længes efter ham. Jeg tror, at et arbejde måske ville hjælpe på din længsel efter at have ham hjemme, da du vil have noget at fylde tiden ud med.

Du skriver, at din mand ikke går i bad, hvilket får dig til at miste lysten til ham. Jeg tænker, at de to ting hænger sammen. Altså at din manglende lyst til ham er forbundet med den manglende nærhed. I er havnet i et negativt mønster, der handler om den afstand, der er mellem jer fysisk, som bliver til en psykologisk afstand. At få ham i bad skulle være til at klare. Det er et spørgsmål om at sige det ligeud: At han ikke er lækker, når han ikke er ren, og hvis han vil i seng med dig, er han nødt til at gå i bad først.

Hvis du samtidig viser ham, at du er villig til at møde hans ønsker om en bedre økonomi, tænker jeg, at jeres ægteskab kan overleve. I alle forhold er det et spørgsmål om at give og tage. Det skal I begge være villige til at gøre en stor indsats for.

Kærlig hilsen

Renée

SKRIV TIL RENÈE

Cand.psych. Renée Toft Simonsengiver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til [email protected].

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

MEGET MERE RENÈE

Her kan du finde tidligere svar fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.