Selvudvikling

Brev til Renée: Jeg overvejer hele tiden at forlade min kæreste

Måske er jeg kommet i panikalderen, men jeg føler også bare, der skal ske noget. Vi kysser aldrig, og i det hele taget er vi dårlige til berøring. Læs ugens brev til Renée her

Kære Renée
Jeg er en kvinde på 47, der bor sammen med min kæreste og vores tre børn, og jeg er kommet ind i en periode i mit liv, hvor jeg ikke er tilfreds med noget. Jeg bliver hurtigt sur på min kæreste, og jeg er faktisk aldrig helt tilfreds med, hvad han gør. I perioder kan vores forhold mangle intimitet, hvilket gør mig i rigtig dårligt humør. Vores sexliv kan også være ret inaktivt, og når jeg fortæller ham, at jeg ikke er tilfreds med det, siger han, det er, fordi jeg altid er i dårligt humør, og derfor har han ikke lyst. Det er jeg ret ofte, og det bliver værre, når vores sexliv er dårligt.
 
 
Måske er jeg kommet i panikalderen, men jeg føler også bare, der skal ske noget. Vi er som regel rigtig gode til at være forældre, så det er kærestedelen, der halter. Vi kysser aldrig, når vi mødes eller tager afsked, og i det hele taget er vi dårlige til berøring.
 
Jeg kan ikke finde ud af, om vi er sammen på grund af børnene, trygheden, fordi det er let, eller om det i virkeligheden er kærlighed. Men er jeg i byen en lørdag aften, lægger jeg ofte mærke til mænd, som jeg synes er mere lækre end min kæreste. Kan man tænke sådan, selv om man elsker sin kæreste?
Vi er enormt forskellige, hvilket tit giver konflikter. Jeg føler faktisk, at bortset fra når det har med børnene at gøre, så lever vi nærmest hver vores liv. Det er sjældent, jeg bliver involveret i hans job og hverdag, og når jeg spørger, hvorfor han ikke fortæller noget om sin dag, siger han, at det tænker han ikke over.
 
Jeg går hele tiden og overvejer, om jeg skal flytte for mig selv, men så kommer den her angst for, hvordan det vil gå. Tidligere i vores forhold har jeg haft det på samme måde: Jeg manglede sex og opmærksomhed. Dengang gik jeg fra ham, og vi var ikke sammen i et halvt år. Dengang var jeg helt sikker på, at det var det rigtige. Efter et halvt år fik jeg kolde fødder, fordi han begyndte at se en ny kvinde. Vi fandt sammen igen, men de samme problemer opstod hurtigt. Nu er jeg nervøs for, at jeg fortryder igen, hvis jeg går fra ham. Hvad gør jeg? Jeg er i syv sind.
Venlig hilsen en meget forvirret kvinde
 
LÆS OGSÅ: Min kæreste har så dårlig ånde, at jeg overvejer at forlade ham
 
Kære forvirrede kvinde
Du fortæller om et forhold til din kæreste, der er kølnet lidt, som årene er gået. Det virker, som om der er gået hverdag i projektet, og I har måske begge to glemt, hvorfor I valgte hinanden. I hvert fald er jeres sexliv og den intimitet, I har sammen i perioder, ikkeeksisterende, og som jeg læser dit brev, så tænker I måske begge to, at det er den andens skyld?
 
Det er et forfærdeligt normalt sted, du befinder dig. Især fordi dine børn bliver ældre og ikke har så meget brug for dig længere. Derfor bliver der pludselig plads til, at du kan tænke og mærke efter og spørge dig selv, om du egentlig er dér, hvor du gerne vil være i dit liv. Du har en alder, hvor vi ofte begynder at tage vores liv op til revision, og det beskriver du selv som panikalderen. Jeg tror i højere grad, det er det sted i livet, hvor vi er ved at blive ældre, måske er hormonproduktionen aftagende, vi kan se en ende på forældreskabet, og vores forældre bliver gamle. Pludselig kan vi få en følelse af, at der er en udløbsdato. Det får os til at tænke over livet, sætte spørgsmålstegn ved tingene og måske ønske, noget var anderledes; at der var mere passion, mere kærlighed og mere energi i vores liv.
 
KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt
 
Jeg ved ikke, om det er dér, du er, men uanset hvad så er det selvfølgelig væsentligt for dig, at du bliver fyldt med de her følelser. På den ene side ønsker du at gå fra din kæreste, på den anden side har du gjort det før, og dengang var du ikke klar. Det spørgsmål kan kun du besvare. Det, jeg kan sige om det, er, at det er muligt at reparere og fylde et ”gammelt” ægteskab med liv og kærlighed. Men det kræver, at I begge ønsker det, og ikke mindst at I begge vil gøre den indsats, det vil kræve at blive opmærksomme og kærlige over for hinanden igen. Det er klart, at det er lettere at finde en ny kæreste, for han vil have den kæmpestore fordel at være ny! For at blive vækket kræver passionen næsten, at alt er nyt. Kærlighed kræver derimod tillid, tryghed, venlighed, overbærenhed, omsorg og det at kunne sætte sig ud over sig selv. Derfor kan passion og kærlighed også være svære størrelser at forene i gamle ægteskaber, medmindre man er meget opmærksom på, at det er det, man ønsker. Passionen er en ild, der flammer op og dør ud. Kærligheden er derimod en mere varig størrelse. Men hverken kærlighed eller passion kan man overlade til sig selv – det er noget, der skal næres, passes og plejes.
 
Derfor foreslår jeg, at du ærligt og kærligt fortæller ham, hvordan du har det med jer to. At du savner ham, intimiteten, nærheden og opmærksomheden. At du savner samtale og deltagelse i hinandens liv og hverdag, og ikke mindst at du ikke ønsker at gå igennem livet på denne her uopmærksomme måde. Du må ærligt sige til ham, at du ønsker forandring, og at hvis det skal være muligt, skal I begge to være villige til at yde den indsats, det kræver. I skal begge være villige til at arbejde hårdt for hinanden og række ud over jer selv. Hvem ved ... måske har han det ligesom dig? Og hvis ikke, føler du dig efter samtalen måske mere afklaret i forhold til, hvad du skal gøre. Husk, at når du beder om samtalen, så hold den fri for anklager, hold den fri for at kaste med skyld, og hold den fri for fortiden. Den kan I alligevel ikke gøre noget ved. Begynd lige nu og her og vær selv den forandring, du ønsker.
Kærlig hilsen Renée
 
Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge hende om alt, hvad der hører kvindelivet til.  Skriv til  femina, Havneholmen 33, 1561 Kbh. V, og mærk kuverten ”Kære Renée”. Eller send en e-mail til [email protected]. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte de breve, der bringes i bladet. Alle, der skriver til Renée, får svar, uanset om spørgsmålet bruges i bladet eller ej.
 
Meget mere Renée
Her kan du finde tidligere svar og klummer fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.
 
Følg også femina på Facebook, hvor du altid er velkommen til at komme med din mening om artiklerne i bladet eller andre ting, du finder aktuelt at debattere.
 
Læs mere om: