Selvudvikling

Brev til Renée: Jeg længes efter kærlighed og sex

Jeg er en kvinde på 56 år der aldrig har haft et vildt stort behov for sex, men nu har jeg i hvert fald slet ikke lyst. Jeg ved ikke, om det er overgangsalderen, manglen på mulige elskere eller noget tredje, der gør, at jeg nu slet ingen lyst har. Læs ugens brev til Renée her

Hej Renée
Jeg er en kvinde på 56 år, hvis kærlighedsliv og sexliv har været mangelfuldt hele livet. Der var en serie af korte seksuelle affærer, da jeg var i 20’erne, færre i mine 30’ere, og ganske få, men dog nogle af op til tre måneders varighed de seneste 15 år. Jeg synes ikke, jeg er menneskesky, men jeg har ikke det store behov for socialt samvær. Jeg har en håndfuld gode veninder, som jeg sagtens kan gå halve år uden at se, og det samme med min familie. De seneste fire-seks år har jeg indimellem virkelig længtes efter en kæreste, jeg kan dele livet med.
 
 
Jeg har aldrig haft et vildt stort behov for sex, men nu har jeg i hvert fald slet ikke lyst. Og jeg vil gerne have lyst. Jeg ved ikke, om det er overgangsalderen, manglen på mulige elskere eller noget tredje, der gør, at jeg nu slet ingen lyst har. Jeg kender til Scor.dk og har også overvejet datingapps, så hvis lysten opstår, skal jeg nok finde en partner. Jeg har kigget på et par sexologers hjemmesider. De skriver om at (gen)finde sexlysten med sin partner, men jeg har jo ingen partner. Jeg vil gerne finde lysten til overhovedet at gå ud på markedet for at finde en. Kan jeg via en god sexolog få sexlyst og lyst til at finde en god elsker, der kan give mig et tilfredsstillende sexliv? Jeg ville jo helst have en kæreste de næste 30 år, men vi skal også være realistiske. Savn, ensomhed og længsel lyser ud af det her, men det er ikke emnet i denne omgang. Mit gæt er, at god sex ER nemmere at finde end kærlighed. Vær sød at lade være med at foreslå (psyko)terapi, det har jeg hverken tid eller råd til, beklager.
Hannah
 
LÆS OGSÅ: Min mand gennem 24 år har forladt mig
 
Kære Hannah
Du skriver, at dit brev lyser af savn, ensomhed og længsel, og sådan læser jeg det også. Du skriver også, at det ikke er det, brevet handler om, men hvis det lyser ud af alle ordene, hvordan kan det så IKKE være det, brevet handler om? Sex tror jeg sagtens, du kan få. Som jeg forstår det, er det ikke noget stort problem at finde sex med alle de apps, der er til at finde andre i nærheden, der også har lyst til at knalde. Men lysten til knaldet skal du jo finde inde i dig selv eller i forholdet til en mand, du kommer tæt på og får lyst til. Men hvordan skal du komme tæt på en mand, hvis du ikke vil forholde dig til din egen længsel? Du skriver, at du sagtens kan gå halve år uden at se både venner og familie, og du beskriver dig selv som introvert. Du fortæller, at du hele livet har haft mangelfulde kærlighedsforhold, og i grunden er det o.k. og så alligevel ikke, for den dér mystiske længsel, som du tænker er en længsel efter at have lyst til sex, fylder alligevel så meget inde i dig, at du skriver om den til mig. Du beder mig om ikke at råde dig til terapi, for det har du ikke råd til, og du beder mig om ikke at forholde mig til det, brevet emmer af, nemlig længslen efter kærlighed og nærhed. Men dit gæt er, at kærlighed er så svær at finde, så nu leder du efter god sex i stedet. Jeg tror, du kan få lysten til sex igen, samtidig med at jeg tror, du er nødt til at forholde dig til din ensomhed, dit savn og din længsel efter kærlighed.
 
KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt
 
Jeg tænker, at hvis du tør komme i kontakt med det, som er svært at rumme indeni, vil det måske bane vejen for at turde forsøge at finde en mand, du kan være tæt på, og i den proces tror jeg, lysten til sex kan gemme sig. For at have lyst til sex tænker jeg, at man skal kunne mærke sig selv og sin krop, men hvis du har travlt med at isolere lysten til sex til kun at være en lyst til noget fysisk, så tror jeg, du er på vildspor.
 
Det er muligvis rigtigt, at sex er lettere at finde end kærlighed, men hvis du skal finde lysten til sex igen, så må jeg nok svare lige nøjagtig det, som du ikke gider høre – at jeg tror, den kan findes ved at konfrontere ensomheden og savnet. En måde at konfrontere det på kunne være ved at finde en psykolog at tale med, så du bl.a. kan få set på, hvorfor det er sådan for dig, at du har trukket dig bort fra kontakt med venner og familie og kun er social meget sjældent? For selv om man er introvert, betyder det ikke, man ikke er social eller ikke længes efter at være det, og det betyder slet ikke, at man ikke længes efter nærhed og kærlighed.
 
Du siger, at du ikke har tid eller råd til terapi, og måske er terapi heller ikke det, du skal, men jeg tror, du skal et eller andet, der konkret giver dig redskaber til at mærke dig selv og din krop. Kropslige aktiviteter, meditation, kurser, sexolog, gruppeterapi osv. kan måske hjælpe.
Mit råd skal være, at du finder 10.000 kroner og tiden til en psykolog, og så skal du bede hende/ham hjælpe dig med at finde modet til at drømme om og gå efter det, du længes allermest efter, nemlig kærligheden.
Kærlig hilsen Renée
 
Skriv til Renée
Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge hende om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til [email protected]. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du får svar. Kun afsendere af breve, der bringes i bladet, modtager svar.
 
Meget mere Renée
Her kan du finde tidligere svar fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.
 
 
 
Læs mere om: