Annonce
Økonomi

Kvinder er bedre til at investere end mænd!

Mange kvinder har ikke mod på at komme i gang med at investere deres penge. Men det er bare om at springe ud i det, for kvinder har faktisk større succes på bundlinjen, end mænd har! Læs med og lær, hvordan du kommer i gang. PS: Det kræver ikke nogen formue.

Føler du dig (også) intimideret, skræmt og berøringsangst ved tanken om børsnoteringer, porteføljer, årsregnskaber og sorte og røde tal? Eller tænker du, at det kræver, at man har en større formue i baghånden at komme i gang? Så er du ikke alene. Og du er kommet det helt rigtige sted hen. Din frygt for investering er nemlig fuldstændig ubegrundet, og du behøver langtfra at være ekspert i børsspekulation for at kunne være med: Har du bare et par tusinde kroner, du kan undvære, er det et helt fint sted at begynde.

Mindre risiko – større afkast

En undersøgelse foretaget af Nordea viser, at kvinder har mere mod på at sætte pengene ind på en opsparingskonto end på at investere dem i aktier og obligationer. Og det er en virkelig dårlig forretning.

– Renten er så lav lige nu, at vi ikke bare går glip af penge – vi taber faktisk penge ved at lade dem stå på en opsparing, fortæller investeringsstrateg Andreas Østerheden.

Og vi kvinder er måske nok dårligere til at tage os sammen til at komme ud af busken og komme i gang med at investere, men når vi først gør det, gør vi det godt. Faktisk er 46 procent af alle private investorer kvinder, så vi er godt med.

– Undersøgelser viser, at kvinder tager mindre risiko og er mere tålmodige. Især det sidste betyder, at de ofte ender med et bedre afkast. Det betaler sig nemlig i høj grad at have is i maven og ikke lade sig rive med, hver gang der sker små ændringer i markedet. Mænd har mere tendens til at skynde sig at sælge og købe, men det koster penge, hver gang man handler, så det betaler sig at slå koldt vand i blodet og tro på, at selv om en aktie dykker lidt, så skal den nok komme op igen, forklarer Andreas Østerheden.

Mere risikabelt ikke at investere

Men hvad nu hvis man virkelig ikke ved en pind om aktiemarkedet og egentlig heller ikke interesserer sig for det – er det så ikke russisk roulette at kaste sine sparepenge ud i det? Ifølge Andreas Østerheden absolut ikke. Faktisk mener han, at det er langt mere risikabelt at lade være.

– Hvis man ikke ved noget om investering, kan man overlade rattet til en af bankens eksperter. Så tager vi en snak med kunden om, hvor meget hun vil investere, og hvilken risikoprofil der er den rigtige for hende. Og så tager vi os af resten. Det kan også være en god ide at investere via en af vores investeringsforeninger, hvor profesionelle investorer med stor viden på netop deres felt hele tiden følger udviklingen, så de kan reagere hurtigt på ændringer i markedet på vegne af foreningen, siger Andreas Østerheden.

– Og det er vigtigt at forstå, at man ikke risikerer at miste sine penge. Når vi hjælper vores kunder med at investere, sørger vi for at sprede investeringen og risikoen mellem aktier og obligationer på en meget fornuftig måde. Så selv hvis en virksomhed går konkurs, vælter det ikke læsset – og i det lange løb vinder markedet altid.

Sådan kommer du i gang med at investere:

1. Tal med din rådgiver om, hvilken risikoprofil der er den helt rigtige for dig.
2. Gør dig klart, om du selv vil styre dine investeringer (med hjælp og råd fra en rådgiver), eller om du vil lade en ekspert eller investeringsforening tage sig af det.
3. Hvis du vil klare det selv, så lyt til rådgiverens gode råd og tag eventuelt et aktiekursus. Dem finder du på Nordea Invests hjemmeside, Nordeainvest.dk
4. Fordel din risiko ved at have både aktier og obligationer og ved at investere i virksomheder over hele verden. Spørg eventuelt din rådgiver, hvilke markeder der er interessante.
5. Køb aktier, som du føler dig tryg ved, lyt til din mavefornemmelse. Modstå fristelsen for at lynsælge dine aktier, så snart prisen falder. Alle aktier stiger og falder, så det gælder om at have is i maven.
6. Lyt til Nordeas ugentlige podcast om, hvad der foregår på markedet. Så er du godt klædt på.

SE MERE: Bestil en rådgivning, og kom selv i gang med at investere

Kvinder investerer bæredygtigt

Ud over forskellen på, hvordan kvinder og mænd investerer, er der også forskel på, hvad vi investerer i. Hvor mænd primært ser på, hvor de kan få det bedste afkast, lægger kvinder i højere grad vægt på, hvor etisk ansvarlige virksomhederne er. 

– 71,6 procent kvinder mener, at ansvarlig investering er vigtigt, mens kun 57,1 procent af mændene har det på samme måde, fortæller Andreas Østerheden og tilføjer, at Nordea er enig med kvinderne.

– Derfor har vi lavet en investeringsfond med særligt fokus på virksomheder, som opfører sig ordentligt og tager samfundsansvar. Vores Stars-fonde er håndplukket, fordi de har en særlig høj ESG-score (environment, governance, social, red). I øvrigt forsøger vi altid at påvirke de virksomheder, vi investerer i, til at opføre sig ansvarligt. Og når det ikke lykkes, ender de på vores sorte liste over brancher og virksomheder med f.eks. atombomber, klyngebomber og kul, som vi ikke vil investere i.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at komme ud over investeringsstepperne. Du kan sagtens – og det, du ikke kan, kan du lære eller få hjælp til. Din formue venter på dig.

Se mere på nordea.dk