Annonce
Økonomi

Birgit, 58: "Jeg trænger til at slappe mere af"

Du kan, hvad du vil – også når det gælder økonomi. Birgit Graabæk Jensen er den fornuftige type, der aldrig bruger mere, end hun tjener, og som er god til at spare op. Hun drømmer om en ugentlig fridag og flere rejser med sin mand. Her får hun hjælp af Nordeas rådgiver Michella Brønd Måhrbeck til at se, hvilke knapper hun kan skrue på for at gøre den drøm til virkelighed.

 
 
Rådgiver hos Nordea Michella Brønd Måhrbeck har set Birgits økonomi igennem og er meget imponeret.
– I har en utrolig sund økonomi, som virkelig kommer jer til gode. Det betyder også, at I har et rigtig godt potentiale for at optimere, så I får endnu mere ud af det, I har, vurderer hun.

1. Kig på jeres lån

– I har et prioritetslån i jeres nuværende bank, som I løbende afvikler på. I betaler en udlånsrente på 4,75 % og får en indlånsrente på 4,25 % svarende til 0,50 % lavere på jeres indlånssaldi. Hvis I omlægger jeres nuværende lån til et realkreditlån med fast rente, er i sikret mod fremtidige rentestigninger. Det vil også give jer mulighed for at opnå en
skattefri kursgevinst, altså en kontant gevinst I vil få udbetalt ved omlægning af lånet, hvis fastrenteniveauet stiger. Og lige nu kan I faktisk optage et 10-årigt obligationslån med fast rente og afvikling på 0,5 %.

2. Send formuen på arbejde

Birgit og hendes mand har ikke bare været gode til at betale deres lån ned, så de skylder under ½ million kroner på deres hus og intet på deres bil. De er også rigtig dygtige til at spare op – både til pension og i det hele taget. Det betyder, at deres opsparing faktisk er højere end deres gæld, så de, som rådgiveren siger, reelt er gældfri.
– Lige nu har I en flot kontant formue stående, og det er rigtig dejligt. Men I kan få mere ud af den ved at sende den ud at arbejde for jer ved at investere i en god kombination af aktier og obligationer, foreslår Michella Brønd Måhrbeck.
– Ja, det kan jeg godt se. Vi har faktisk nogle Mærsk-aktier, som har gjort det godt, fortæller Birgit.
– Det er også rigtig fint, men der er altid højere risiko ved enkelt-investeringer. Og netop når det kommer til folks opsparing, er jeg meget ærekær. Det er et stort ansvar at sidde med andre menneskers livsopsparing i hænderne, så det tager jeg meget alvorligt. Derfor er det så vigtigt for mig både at vide og
fortælle, at vi bruger nogle systemer, som er gennemtestede og holder vand, og som sikrer en god risikospredning og arbejder ud fra jeres personlige risikoprofil, forklarer Michella Brønd Måhrbeck.

3. Optimér din pension

Birgit forventer stadig at have cirka 10 år på arbejdsmarkedet, forudsat at hun bliver ved med at være sund og rask. Hun vil gerne blive længe nok til at få den skattefri præmie med. Og pensionen er det tredje og sidste sted, hun har potentiale for optimering. Birgit har både en god pension via sin arbejdsgiver, og derudover har hun selv betalt
ind på en ratepension og en aldersopsparing.
– Du skal være opmærksom på, at en ratepension nedtrapper risikoen fem år før udbetaling, så du skal være meget opmærksom på, hvornår du regner med at hæve den. Hvis du f.eks. først vil have den udbetalt, når du bliver 75, er det for tidligt at trappe ned nu. Ellers kommer den til at stå alt for længe med et lavere afkast. Måske er nedtrapning
slet ikke det rigtige for jer, i forhold til hvordan jeres pensioner ellers er sammensat. Det kan vi se nærmere på, foreslår Michella Brønd Måhrbeck.
Hun foreslår også, at Birgit og hendes mand skyder maksimalt ind på deres aldersopsparing, da afkastet er lempeligere beskattet end frie midler. Det er et godt sted at optimere, når man som Birgit og hendes mand ikke betaler topskat.
– Det er altid vigtigt at kigge på, hvornår man regner med at gå på pension. Det er typisk de første år, hvor folk er friske og energiske, de bruger flest penge på f.eks. rejser. Så det skal der jo gerne være plads til, påpeger Michella Brønd Måhrbeck.
 
 
SE MERE: Bestil en rådgivning og et tjek af dine økonomiske muligheder på nordea.dk
 

Birgits nye mål

Birgit Graabæk Jensen føler sig rigtig godt hjulpet på vej og har nu tre punkter, hun vil arbejde videre med:
  • Vi skal helt klart se på omlægning af vores huslån. Det lyder fornuftigt med et fastforentet lån til så lav en rente.
  • Jeg vil bruge mere krudt på at sætte mig ind i at få pengene ud at arbejde, så jeg kan få mere ud af dem. Jeg kan godt se, at der kan komme ganske meget ud af det.
  • Og så vil jeg sætte endnu mere ind på min pension, fordi det giver den bedste beskatning.
 
Få mere ud af din opsparing