parforhold
Kærlighed og parforhold

Stadier i et parforhold

Fra drømmen om en at elske til stabil, måske lidt stillestående kærlighed. Kender du rejsen – og hvor er du i den?

Da jeg var yngre, havde jeg mange tanker om, hvordan det ville være at møde kærligheden med en mand. Parforhold kan udvikle sig på mange måder. Men i dag, hvor mit kvindeliv er i fuld gang, og jeg har talt med kvinder i mange aldre, ser jeg, at der synes at være en cyklus, mange kvinder gennemlever:
 
0. Hun drømmer om kærligheden. 
At give sig selv og blive set fuldstændig. Et forhold, hvor sex og kærlighed er ét. Hun gør sig evt. romantiske illusioner om mere eller mindre egnede mænd og tolker sex som kærlighed.
 
 
0.5. Hun forelsker sig. 
Kvinden spotter sit mål. Længslen får et konkret sted at lande. Drømme spirer frem. Hverdagen er præget af store skift og nervøsitet, fordi hun ikke er sikker på hans gunst.
 
1. Forelskelsesfasen.
Hun og han finder sammen. Der er en stor drift imod at vide alt om hinanden, indtage hinanden. Hendes sexlyst er høj og kun rettet  mod ham. Dagligdag præget af optimisme og overskud på alle fronter. Hun ser udelukkende hans positive sider, de mindre heldige sider virker let overkommelige.
 
LÆS OGSÅ: Urhjerne: Disse ting tænder du på hos en mand (+ og én overraskende ting, du frastødes af)
 
2. Overgangsfasen/etableringsfasen (eller ikke).
De overgår fra forelskelse til kærlighed. Skyggesider kommer frem. Mindre heldige sider er ikke længere let overkommelige. De første kriser gennemleves. Hun føler tristhed over at slippe den blinde forelskelse – måske små splinter af tvivl. Sexlivet kører stadig, men med udsving.
 
3. Forældreskabsfasen.
En ny form for kærlighed introduceres i hendes liv – moderkærligheden. Allerede mens barnet er i maven, vender kvinden sig mere og mere imod barnet. Kærligheden til barnet er betingelsesløs, modsat kærligheden til manden. Hun koncentrerer sig om børnene – han savner hendes opmærksomhed og sex, længes efter samme type kærlighed, som barnet får. Sexlivet går tit mere eller mindre i stå.
 
KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt
 
3.5. Etableret familie.
Hun og han er lige så meget mor og far, som de er mand og hustru – og mere mor og far, end de er kærester. Børnene fylder stadig meget. Hverdagen er praktisk og præget af logistik og forsøg på at rumme alle og tilgodese alles behov, derfor også mange kompromiser.
 
4. Plateaufasen – kan vare et helt liv.
Hun véd, hun elsker ham, men kan ikke mærke det altid. De har det for det meste af tiden godt og hyggeligt sammen. Har slidt hinandens værste hjørner af. Er ofte gode forældre sammen. Er praktisk bundet sammen på mange planer. Der er ømhed og kærlighed, men ikke meget passion. Sexliv præget af gentagelser. Ofte også af pligtfølelse fra den ene side og længsel efter mere fra den anden side. Tanker om, hvordan livet ellers kunne have været, og hvad der mon går éns næse forbi, dukker op.
 
Måske er det faktisk lige, hvad du drømmer om. Så er du heldig. Vil du opleve noget andet eller mere – er det op til dig. Forløbet kan gentages, afbrydes eller ændres til alle tider.
 
LÆS OGSÅ: Sexologen: Gå ikke, bare fordi kærligheden bliver hverdagsagtig
 
Læs mere om: