to hænder mødes
Kærlighed og parforhold

Parterapeuten: At gå tilbage til en eks behøver ikke være en fuser

Det kan være lettere at falde for ekskæresten igen end at starte et nyt forhold fra bunden. Og der kan være gode muligheder for at få et velfungerende forhold med sin eks, men det afhænger af, hvorfor man gik fra hinanden i første omgang, mener parterapeut Maj Wismann.

Det er skønt at møde et menneske, man kender i forvejen. Man véd, hvad man får. Der er en bund af noget velkendt at bygge på.

Men hvad så med den gamle advarsel om, at man ikke skal gå tilbage til en fuser?

– Der kan jo være mange grunde til, at et parforhold blev en fuser, og de grunde er altid værd at granske, hvis man møder sin eks igen senere i livet. Meget ofte er det ikke mangel på kærlighed, men rammerne, der skiller os ad. At vi bor langt fra hinanden, at vi er det forkerte sted i livet, eller man ikke var moden nok til at passe ordentligt på parforholdet første gang.

Forelskelse og kærlighed er to vidt forskellige ting

Maj Wismann mener, at et forlist ungdomsforhold ofte vil have gode muligheder for at blive velfungerende, hvis parterne har den rette modenhed.

 

– Med alderen får vi et mere realistisk forhold til tingene. Vi har noget livserfaring i rygsækken og er rundere i kanterne. Vi har også en klarere fornemmelse af egne fejl og mangler. Det hele er ikke så firkantet mere, og vi er i stand til at arbejde med os selv og gøre det bedre som kærester, end da vi var unge.

Hvad kan man gøre for at sikre, at forholdet bliver langtidsholdbart i anden omgang?

– Man skal nyde at være stinkende forelsket, men man skal også vide, at forelskelse og parforhold er to vidt forskellige ting. Det er som at sammenligne pærer og bananer. Der skal nok komme en hverdag, uanset hvor forelskede I er! Hvis man ikke er realistisk omkring det, bliver man skuffet. Man skal tage stilling til, hvad man vil sammen, hvad man vil være med til, og hvad man ikke gider. Og man må gerne tænke strategisk, når man møder en partner, i stedet for kun at lade sig styre af sine følelser. Hvis du skal have ny bil og har to store granddanois-hunde, går du jo heller ikke ud og køber en lille Fiat.

KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt

Har man ligefrem bedre chancer for at skabe et godt parforhold, hvis man kender hinanden fra tidligere i livet?

– Det kommer helt an på, hvad man kommer tilbage med. Hvis man kommer tilbage med den samme stædighed som den, der ødelagde forholdet i første omgang, så nej – så har man faktisk ret ringe muligheder for at få det til at fungere. Men hvis man har lært noget af det, der er sket i de mellemliggende år, så kan man opbygge et stærkt forhold. Alle ønsker sig i virkeligheden det samme af deres parforhold – at det er langtidsholdbart, velfungerende, og at der er god sex.

LÆS OGSÅ: Parterapeuten: Disse 5 ting kendetegner et godt parforhold

Hvordan skaber man de bedste rammer for det?

– Ved at indse, at der er nogle bestemte ting, man kan gøre for at passe på forholdet – og så er der nogle andre ting, man endelig skal gøre, hvis man vil være stensikker på at blive skilt! Alle undersøgelser viser, at de par, der bruger tid på hinanden, har det bedre sammen. Om det så bare er 10 minutter, man lige sidder og snakker, når man kommer hjem fra arbejde. De par, der bliver ved med at prioritere hinanden og date hinanden, har som regel et langt bedre sexliv og stærkere forhold end dem, der stopper med at bejle til hinanden og regner med, at forholdet passer sig selv. Mange åbner først øjnene, når chokket har indfundet sig, og partneren er på vej væk eller har haft et sidespring. Uanset hvor rigtigt dit forhold er fra start, så skal det plejes for at blive langtidsholdbart. Det indser mange desværre for sent.

 

Læs mere om: