Annonce
Dit liv

Forælder til teenager? Sådan giver du en livslang ballast

Så fløj tiden af sted. Fra legende tumling i flyverdragt til sejt og sårbart ungt menneske med masser af drømme og ditto kaos. Hvad skete der lige der? Og hvordan tackler du det? Med en teenager i huset er hele paletten af følelser oftest i spil, og dit brændende ønske er, at de vil springe ud i tilværelsen med styrke og tro på dem selv. Læs her, hvordan du hjælper bedst på vej og kan give din teenager en ballast, der varer hele livet.

Blandt teenageforældre lyder en velkendt vits, at man burde hænge et skilt på dem, hvor der står ”Under ombygning” - og den er ikke helt skudt ved siden af.

- Ungdomsårene er sårbare, og det store spørgsmål: ”Hvem er jeg?” fylder utroligt meget, men man får sjældent noget klart svar. De unge spejler sig i hinanden og bliver udfordret på de mange roller, de udfylder, alt efter hvilken gruppe de bevæger sig i: Skolen, familien, vennerne, sportsklubben osv. De har alle antenner ude og tænker meget over, om de nu lever op til de forventninger, de føler, der stilles til dem fra alle sider, lyder det fra ungecoach Line Pryds.

- Som forælder til en teenager er dit største ønske, at det solide fundament du har forsøgt at opbygge hele livet, nu også holder. Det skal simpelthen testes nu, hvor han eller hun snart forlader redens kant og flyver ud i livet på forhåbentligt stærke vinger. Har jeg klædt mit unge menneske godt nok på, spørger du sikkert dig selv.

Et kæmpe selvtillidsboost

En måde at klæde din teenager særligt stærkt på her i slutspurten af det hjemmeboende liv, er, at du tager en vigtig snak: Fortæl om alle de muligheder, der findes for at få afklaring på, hvilken retning din søn eller datter drømmer om at få i livet, lyder det fra Line Pryds.

- Er der allerede udtrykt ønske om at tage til udlandet på et sprogkursus eller måske tage et helt studieår i udlandet, gælder det bare om at støtte dette. Og er dit barn ikke tidligere blevet informeret om denne mulighed, er det en supergod ide at præsentere hende eller ham for den, for det vil give et kæmpe selvtillidsboost at prøve udfordringer med både et nyt sprog, en ny kultur og en ny vennekreds i et andet land, uanset om det er i kortere eller længere tid, siger Line Pryds, og fortsætter:

- Alle unge mennesker har godt af et ’break’, en pause, hvor de virkelig kan mærke efter, hvem de er, og hvad de står for som menneske, når alle masker er faldet, og de er ude af det velkendte miljø. Og det er de i dén grad på et sprogkursus, eller hvis de tager af sted på et studieår. Her kan de finde ud af, hvad de interesserer sig for og lige trække vejret, så de rammer rigtigt. Det bør du støtte som forælder og forklare dem vigtigheden af, for det kan give dem helt nye horisonter. Mange unge kigger jo blot på, hvad vennerne gør, og får ikke mærket efter, om det mon virkelig er samme vej, de også selv skal gå ned ad? Det skal du være opmærksom på og turde tage snakken med din teenager om, for de unge er sikkert ikke selv bevidste om dette. Det skal ikke være DIT projekt, men du kan motivere dit barn og fortælle, at det formentlig vil være det vildeste eventyr - men selvfølgelig også krævende - at tage af sted.

Guld værd at kunne begå sig i en global verden

På spørgsmålet om, hvorfor det helt præcist er en fantastisk ide at motivere sin teenager til at drage af sted på eventyret i udlandet, og hvordan det konkret giver ballast, er Line Pryds klar i mælet:

- På et sprogkursus eller i et studieår vil de blive udfordret, skulle gøre sig umage, måske hos en værtsfamilie, på campus eller et kollegie, hvor de skal falde til. De vil få prøvet kræfter med deres egne bl.a. sociale evner, og få sat deres sikkert privilegerede liv i Danmark i relief. Og så lærer de et nyt sprog. Det er altså redskaber, de kan bruge og få gavn af hele livet. Og man opnår bare ikke helt det samme ved at være herhjemme, siger Line Pryds.

- Når de rejser ud, starter de ”fra bunden af” i et helt nyt land, hvor de skal begå sig i nye omgivelser, og det er en uvurderlig oplevelse, der virkelig modner og styrker et ungt menneske. Det er en global verden, din teenager skal ud og begå sig i på sigt, så det er guld værd at have denne erfaring med i rygsækken og måske få et internationalt netværk, man kan skrive med og besøge senere i livet. Som forælder vil du også få cuttet den nødvendige navlestreng og give den største gave: Nemlig troen på, at din skønne teenager selvfølgelig nok skal klare den.

 

Vil du vide mere om EF Sprogkurser i Udlandet?

USA? Forenede Arabiske Emirater, Australien eller måske Japan? Din teenager kan vælge mellem 52 destinationer i verden og 11 sprog på en af EF’s International Language Campuses mellem 2-24 uger, I skræddersyr selv opholdet.

… og EF Studieår i Udlandet?

Ønsker din teenager at blive flydende i et sprog, rejse ud i verden, opleve en anden kultur og starte sin globale fremtid er et studieår i udlandet oplagt, og der er mange destinationer at vælge mellem. Varighed kan være 6, 9 eller 11 måneder. I vælger også om bopæl skal være hos en værtsfamilie, på et kollegie eller på skolen/campus. Læs mere her.