https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/parforhold/2015/juli/skaendes612.jpg
Familieliv

Dét sker, når børn tit ser forældrene skændes

8. juli 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
En ny undersøgelse viser, at der er stor forskel på børn, som kommer fra hjem, hvor forældrene skændes hhv. meget og lidt.


Mest læste artikler på MAMA.dk

13 tidlige tegn på graviditetFå baby til at sove på 15 minutterSådan kommer baby op at stå

Børn, som ofte ser deres forældre skændes, bearbejder følelser anderledes i hjernen end børn, som ikke oplever forældrene skændes så meget.

De er samtidig også ekstra opmærksomme på, hvad andre føler, og kan støde på flere sociale udfordringer senere i livet.

Det konkluderer en ny undersøgelse fra University of Vermont.

Høj-konflikt-hjem vs. lav-konflikt-hjem

Her har forskere analyseret hjerneaktiviteten hos børn fra udvalgte familier, som hver især har fået betegnelsen 'høj-konflikt-hjem' eller 'lav-konflikt-hjem', efter at moderen har udfyldt et spørgeskema.

Og børn, som kom fra de såkaldte høj-konflikt-hjem, var for det første langt bedre til at fortolke følelsesudtryk, når de så på billeder af voksne, som var hhv. vrede, glade og neutrale, viste forskningen.

- Det tyder på, at børn fra høj-konflikt-hjem er mere vant til at være på vagt over for andres følelser, siger en af forskerne, Alice Schermerhorn, og peger på, at de pågældende børn især var gode til at registrere og tolke de vrede ansigter.

Ikke kun positivt at være på vagt over for vrede

Og det er ikke nødvendigvis kun positivt, forklarer hun.

Det er selvfølgelig godt at kunne tolke sine medmenneskers følelser og intentioner, men er man for meget på vagt over for andres sindstilstande, kan man risikiere at få sociale problemer senere i livet.

- Jeg er ikke afvisende over for teorien om, at det kan skabe større sociale problemer for børnene fra høj-konflikt-hjem sammenlignet med børnene fra lav-konflikt-hjem, siger Alice Schermerhorn, som dog samtidig understreger, at der skal forskes mere i dette, før man kan konkludere noget klarere.

Hun opfordrer dog under alle omstændigheder forældre til at undgå at skændes foran børnene - og på en rolig måde italesætte også de negative følelser og stemninger over for børnene. På den måde kan man være medvirkende til, at børnene stadig er gode til at forstå og bearbejde følelser, samtidig med, at de ikke hele tiden føler, at de skal være på vagt og i højeste alarmberedskab.

Læs også