Familieliv

7 positive opdragelsesmetoder

Opdragelse behøver ikke nødvendigvis at være 'kæft, trit og retning'. Her får du 7 postive opdragelsesmetoder, som måske kan inspirere...


#1: Vær et godt forbillede

Handling er vigtigere end ord. Derfor bør du gøre dig klart, hvilke ting du vil give dit barn med i bagagen - og leve derefter. Tal også med bedsteforældre, pædagoger og andre voksne i dit barns liv om det at være rollemodeller.

Tænk f.eks. over, hvordan du omtaler andre mennesker, hvordan du forholder dig til andre kulturer, hvad din livsindtiling er, og hvordan du udtrykker følelser, moral og livsværdier. Det hele smitter af på dit barn!

Sådan er du et godt forbillede

* Lær dit barn gensidig respekt ved at behandle det, som du gerne selv vil behandles.

* Vær venlig og høflig over for andre - også dem du ikke kender. Sig tak, undskyld og andre høfligheder, der måske synes banale, men som er vigtige. Hjælp hinanden med at huske at sige de vigtige ord.

* Hold aftaler. Dit barn skal kunne stole på dig. Hvis du bryder aftaler, lærer du dit barn, at det er ok.

* Vær ærlig. Lyv ikke for dit barn. Det giver utryghed og usikkerhed og kan betyde tab af tillid. Fortæl sandheden, men begræns detaljer og svar, hvis du gerne vil skåne dit barn. Det gør ondt at blive vaccineret, selvom du har lovet, at det ikke vil blive slemt.

* Vis engagement - ikke bare i barnet, men også i andre ting. Det vil motivere dit barn til at lære nye ting og være nysgerrig.

* Vis kærlighed - til din partner, familiemedlemmer og venner. Kys og kram hinanden, så børnene kan se, hvordan man udtrykker kærlige følelser, og hvor dejligt det er.

Læs også:
#2: Vis barnet, at det er ønsket
#3: Vis, at konflikter kan løses
#4: Tal ordentligt med dit barn
#5: Tro på dig selv som opdrager
#6: Giv dit barn selvværd og selvtillid
#7: Lær dit barn sociale færdigheder


Læs mere om: