hund
Familieliv

Find den rigtige hund til din familie

6. april 2015
af Agria
foto: Pantherstock
Plager dine børn om at få et firbenet medlem i familien - og overvejer du at opfylde deres ønske? Bløde hvalpeører, varm pels og evigt selskab. Hunde er skønne og spreder masser af glæde, men før man anskaffer sig en hund, er det vigtigt at gøre sig klart, at med en hund følger et stort ansvar - og det mange år frem.

Om Agria

Agria Dyreforsikring, specialist i dyreforsikringer gennem mere end 120 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Med hunde er det lidt som med børn, man ved ikke 100 procent, hvordan det er at være hundeejer, før man står midt i det, men man må forsøge at tænke tingene så godt igennem som muligt. For det kan i høj grad være familiens adfærd, der i sidste ende afgør om man får en nem og velfungerende hund eller ej. Her kommer seks gode råd, du bør forholde dig til, inden du udvider familien med en ny firbenet ven.

Spørg dig selv, om du har tid og overskud til en hund
En hund kræver opmærksomhed for at trives, præcis ligesom os mennesker. Hunden skal luftes flere gange om dagen, der skal leges med den, der er grænser for hvor længe den kan være alene hjemme og det er en god investering at gå til hvalpetræning. Det er tidskrævende og det kommer bag på mange børnefamilier. På den anden side kan det være hunden, der får dig i gang med daglig motion, i form af raske gåture. Forskning viser, at samværet med hunde giver børn en lang række sociale færdigheder, der er en fordel resten af livet. Så måske det ikke er en helt dårlig investering.

Familie med vov i - få flere gode råd her

Vælg den rette hunderace for jer
At vælge den rigtige hunderace er meget vigtigere end de fleste tror. Desværre er der mange førstegangshundekøbere, der slet ikke tænker over, hvad det kan have af betydning, og som vælger racen ud fra at den ser sød eller flot. Præferencer indenfor hunderacer bygger på forskellige ting såsom, at du er vokset op med hund, naboen har en hund som man synes er sød og meget andet. Men forskellige racer har forskellige egenskaber, som man bør sætte sig grundigt ind i. Eksempler på ting du bør overveje:

• Hvor meget motion kræver den race du kigger på.
• Kan I opfylde behov for pelspleje, eller skal det være en race,
der kræver et minimum af børstning og trimning?
• Vil I træne regelmæssigt med hunden og udfordre dens intelligens eller skal den bare hygge med familien?

Det er vigtigt at disse overvejelser er gjort inden du bestemmer dig for race, da alle hvalpe er nuttede, og det kan være svært at sige nej til den ene type hvalp frem for den anden, når man står med den i hænderne.

Vælg en børnevenlig hund
En børnevenlig hund er en hund med høj tolerance overfor (små) børn. Børn kan have en uhensigtsmæssige adfærd over for hunden og her er det afgørende, at den føler sig sikker og ikke bliver skræmt af børnenes adfærd. Hvis hvalpen fra helt lille får en masse gode oplevelser med helt små børn, er der større chance for, at den har en høj tolerance. Overvej derfor at vælge en opdrætter, der selv har børn, og hvor du kan se, hvordan forældredyrene omgås børnene, og hvor hvalpene er blevet præget fra helt små.

Eksempler på racer, der er kendt for at være gode familiehunde: Golden Retriever, Labrador Retriever, Berner Sennen, Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller), Basset Hound, Cavalier King Charles Spaniel, stor eller mellem Puddel. Disse hunde er alle racer med et roligt temperament, der vil passe ind i mange børnefamilier.

Babyer forstår hunde

Kend hundens baggrund
Alle hunde i Danmark skal ifølge hundeloven, Id-mærkes og registreres i Dansk Hunderegister. På www.tjekhvalpen.dk er der gode råd omkring hvalpekøb, og www.køb-hund.dk er en god side for dem der leder efter opdrættere, hvalpe eller som ønsker at lære mere om forskellige racer. Vælger du en blandingshund, er det vigtigt at se forældrene og høre hvilke racer der er bag hvalpen, da det giver dig en indikation på hvor stor hunden bliver og hvilket temperament hvalpen har med i bagagen. Er det en blanding af flere racer, kan du undersøge hvilke egenskaber der følger med disse (da hvalpen formentlig får noget med fra begge eller alt fra en).

Vil du også have oplysninger om forældredyrenes sundhed, kan det kan være en rigtig god ide at købe en hund der er stambogsført i Dansk Kennel Klub. Her fører man tilsyn med avlen og sikrer, at man kan identificere hvalpens forældre. Man er også bedre stillet i dialogen med opdrætteren, hvis der senere skulle opstå problemer med hvalpen.

Husk at se hvalpens mor
Når du har besluttet dig for, at I skal have en hvalp og I har fundet den helt rigtige race og evt. opdrætter, bør et af dine vigtigste krav være at du skal se tæven, mor til hvalpen. Hvis du ser tæven og hvalpene i deres hjem, kan du få en idé om, hvordan hvalpen har haft det i den første del af sit liv samt hvordan moderen er og fungerer. Hvis du ikke kan få lov til at møde moderen, kan det være fordi hun er i så dårlig stand, at opdrætteren ikke vil vise hende frem og endnu værre at hvalpen er smuglet hertil, ikke har haft det godt og kan sprede en masse sygdomme.

Sørg for at hvalpene vokser op i et trygt hjemmemiljø hos en opdrætter der har fokus på sundhed, temperament og sikrer hvalpene god miljøtræning og socialisering. Vent med at tage børnene med hen og se hvalpen, til du har besluttet dig for en opdrætter og selv har været på besøg og set forholdene an. Det kan være rigtig svært at holde fast i en dårlig fornemmelse, hvis børnene er faldet pladask for en lille hvalp.

Tegn en sygeforsikring
Besøg hos dyrlægen kan være dyrt, men faktum er, at hver fjerde hvalp ender hos dyrlægen inden den er fyldt et år. Næsten 40 procent af de indberettede skader hos 'Agria Dyreforsikring' kommer fra hvalpe. Det er ikke rart at se sin hund være kommet til skade, men det er bestemt heller ikke en rar oplevelse at stå med en bekostelig dyrlægeregning efterfølgende. Hvis hundeejere vil undgå at betale dyrlægeregninger af egen lomme, så kræver det en sygeforsikring. Læs mere på www.agria.dk. Husk også at tegne den lovpligtige ansvarsforsikring. Hvis du tegner sygeforsikring inden hvalpen er fire måneder gammel, får du gratis ansvarsforsikring med hos Agria.

En hund lever i gennemsnit 12 år og derfor er det vigtigt, at I forbereder jer godt, inden I beslutter jer, og sætter jer grundigt ind i det dyr, I planlægger at byde velkommen i familien. Men når I har truffet beslutningen, fundet en race og besøgt hvalpene, er der ikke noget bedre end at velkomme det lille firbenede kræ til familien.

Her er et bud på 6 gode familiehunde

Læs også