https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/boern/institution/todrengeleger613x300.jpg
Familieliv

Forældre kritiserer lukkedage: De tvinger os til at tage fri!

2. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Mange forældre føler sig tvungede til at tage fri på bestemte hverdage, når institutioner holder lukket i forlængelse af bl.a. højtider. Men det er noget pjat, mener kommunerne.

Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor

Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser

Når dit barn tager et tigerspring

En undersøgelse, som Bureau 2000 har foretaget for DR Nyheder, viser, at mange forældre går forgæves, når de vil aflevere deres børn i daginstitutionen på hverdage, der ligger lige op til eller lige efter en helligdag.

Især i dagene op til påske vælger flere institutioner at holde helt lukket, men også dagen efter Kristi Himmelfart er en af de nye store lukkedage. Dertil kommer også dagene mellem jul og nytår, ligesom mange institutioner også lukker i op til tre uger i sommerferien, skriver dr.dk.

Mange børnefamilier berøres af lukkedage

I dagene op til påske svarer 43 ud af landets 98 kommuner således, at deres institutioner holder helt lukket, eller at der er lukket de fleste steder, men med mulighed for pasning i en anden institution. Det svarer til, at fire ud af ti 0-5-årige skal passes et andet sted.

Dagen efter Kristi Himmelfart er det i 74 ud af 98 kommuner, hvor daginstitutionerne enten holder helt lukket eller har lukket de fleste steder, men med mulighed for pasning i en anden institution. Det berører mindst 69 procent af institutionsbørnene.

Mellem jul og nytår er der hele 77 ud af 98 kommuner, hvor institutionerne holder enten helt lukket eller har lukket de fleste steder. Og i sommerferien gælder det 42 kommuner.

Lukkedage tvinger mange forældre til at tage fri

DR Nyheder har talt med en række forældre til børn i daginstitutioner, og der er bred utilfredshed med lukkedagene på almindelige hverdage.

Lukkedagene tvinger nemlig forældrene til at tage fri, da de ikke har andre pasningsmuligheder - og dermed mister forældrene magten til selv at bestemme over deres feriedage, lyder kritikken.

- Der er ikke så meget andet at gøre end at tage fri. Hvis ikke man har nogen bedsteforældre, så må man jo selv være der, så ja, vores familier er også ramt af lukkedagene, siger bl.a. familiefaderen Anders Terp til dr.dk.

- Jeg tror ikke, jeg forstår argumentet for, hvorfor man skal have lukket. Altså der må gerne være pædagogiske dage eller ekstraordinære fridage, men jeg tror ikke, at jeg forstår, hvorfor de har brug for de her lukkedage. Det er jo ikke fordi, man ikke rigtig gerne vil være sammen med sine børn - det vil man jo altid helt vildt gerne - det er det der med, at man ikke selv har magt til at bestemme, hvornår man skal være sammen med dem, siger moderen Signe Lærke.

Lukkedage kritiseres også af Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv

Forældrenes kritik af lukkedagene møder opbakning fra bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv.

- Problemet er, at lukkedagene ligger på almindelige arbejdsdage, så der, hvor virksomhederne forventes at producere, der er medarbejderne måske nødt til at holde fri for at få passet barnet. Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, at kommunerne ikke har fokus på det, siger Berit Toft Fihl, chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening.

- Der er ingen tvivl om, at både børnefamilier og virksomheder oplever, at lukkedagene er til stor gene. De dikterer i alt for høj grad virksomhedernes og medarbejdernes arbejdstid og ferie. Vi oplever, at mange børnefamilier beder om at få fri eller om at arbejde hjemme. En lille del vælger faktisk at lægge sig syge, siger Stine Pilegaard, underdirektør hos Dansk Erhverv.

'Forældrenes eget valg om de vil bruge feriedage'

Hos Kommunernes Landsforening (KL) afviser man dog, at lukkedagene tvinger forældre til at holde ferie.

- Forældre er ikke nødt til at tage en fridag, for der bliver altid stillet alternativ pasning til rådighed et andet sted, når den almindelige institution holder lukket. Hvis forældrene tager ferie, så er det et valg, de træffer, siger Jane Jegind (V) fra KL's Børne- og Kulturudvalg.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforeing benytter kun 3 ud af 529 adspurgte forældre sig dog af kommunens alternative pasningstilbud. De vil nemlig ikke have deres børn passet i de såkaldte 'sampasningsinstitutioner', som barnet ikke er vant til.

Men det er noget 'pjat', mener Jane Jegind:

- Det er klart, at vi alle sammen kerer os rigtig meget om vores børn, men jeg har kun oplevet, at børn egentlig synes, at det er ganske spændende at komme ud og møde nogle andre børn og noget nyt legetøj. Det er meget vigtigt, at vi ikke problematiserer det, men at vi i stedet understøtter børnene, siger hun og peger på, at langt de fleste daginstitutioner kun holder lukket på dage, hvor de i forvejen ved, at der ikke kommer ret mange børn - som f.eks. dagen efter Kristi Himmelfartsdag.

'Underkender børnenes behov for tryghed'

Udmeldingen fra KL tager man dog ikke for gode varer hos Forældrenes Landsorganisation, FOLA:

- Når KL kommer med sådan en udmelding, så underkender det betydningen af, at vores børn har behov for en tryg hverdag i vante omgivelser - omringet af voksne, der kender dem. Det kan være rigtig godt at møde nye legekammerater, men det skal ikke være på denne her måde, hvor vores børn bliver flyttet rundt, som var de papkasser. Folketinget må gøre noget ved det og ikke tillade, at kommunerne gang på gang indfører lukkedage, når der fra centralt hold er en klar udmelding om, at de skal undgås. Mange kommuner indfører det her i et spareøjemed, men ingen har dokumenteret, at der rent faktisk er en besparelse. Lukkedage er et symptom på, at der noget, der ikke virker i det her politiske system. De er med til at presse børnefamilierne unødigt, siger formand for FOLA, Dorthe Boe Danbjørg.

Læs også