https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/februar/fiftyposterprim.jpg
Selvudvikling

Fifty Shades: Kan selvstændige kvinder tænde på en endefuld?

11. februar 2015
af Pernille Melsted, sat op til web af Malene Fich weischer
Foto: Robin Skjoldborg og All Over
Bliver en kvinde mindre powerfuld i sit lederjob eller mister en hardcore feminist sin troværdighed, fordi hun tilfældigvis kan lide at blive blindfolded og få smæk i numsen? Sådan spørger skyggecoach Pernille Melsted efter feminister har opfordret til boykot af Fifty Shades. Læs hendes indspark her.

Der er solgt over 100 millioner eksemplarer af Fifty Shades trilogien.

Jeg har læst alle tre bøger med meget blandede følelser.

OM PERNILLE MELSTED

Pernille Melsted er forfatter og coach og foredragsholder med speciale i skyggearbejde. Hun er uddannet af, har undervist hos og haft et tæt, personligt samarbejde med Debbie Ford i mange år.

Få Pernilles 16 siders gratis guide til skyggearbejde på www.pernillemelsted.com

Det er på ingen måde stor litteratur. Det er en helt klassisk Pretty Woman love story tilsat lidt S/M. Der er mange ting, der irriterer mig ved de bøger. Det irriterer mig at Mr. Greys seksualitet naturligvis bliver tæmmet og "normaliseret" til sidst. Det irriterer mig, at den kvindelige hovedperson er SÅ ung, SÅ naiv, SÅ uerfaren. Hendes indre dialog irriterer mig ustyrligt.

Men det irriterer mig ENDNU mere, når hardcore feminister anbefaler at boycotte filmen, fordi de synes den er kvindeundertrykkende (uden at have set den, vel at mærke). Det undrer mig, at det kan være SÅ provokerende for nogle feminister at se en seksuelt submissiv kvinde. Som om det er en trussel mod hele kvindesagen at nogle kvinder (mange åbenbart) tænder - seksuelt - på en dominerende mand. Det irriterer mig at seksualitet bliver blandet sammen med kønspolitik. At nogle kvinders lyst, begær og seksuelle præferencer skal hånes, mistænkeliggøres og skammes ud.

>> Sæt dig selv fri - en introduktion til skyggearbejde. Køb og download Pernille Melsteds online kursus her.

Jeg ved ikke meget om BDSM (not my thing), men jeg ved, at man sjældent er herre (eller frue) over sin seksualitet. Den lever ligesom sit eget liv. Helt frigjort og anarkistisk ligeglad med om den matcher ens øvrige holdninger og civile moralbegreber. Og det synes jeg den skal have lov til.

Jeg tror, det er vigtigt at have et helt privat, ucensureret, upolitisk rum inden i sig selv, hvor man kan få lov at tænke forbudte tanker - uden skyld eller skam. Og jeg tror ikke, at en kvinde bliver mindre powerfuld i sit lederjob eller at en hardcore feminist mister sin troværdighed, fordi hun tilfældigvis kan lide at blive blindfolded og få smæk i numsen.

>> Nysgerrig på BDSM? Køb e-bogen "Den store guide til BDSM" for bare 19 kr. her

I stedet for at latterliggøre den nye bølge af "husmoderporno" - og afskrive den - fordi man enten føler sig intellektuelt hævet over den eller politisk stødt af den - kunne man måske forholde sig nysgerrigt til hvorfor SÅ mange kvinder åbenbart føler sig helt utroligt draget af en historie om en mand, der har bukserne på og tager styringen.

Det er da interessant. For både mænd og kvinder.

"MEGET kan du kalde mig, men jeg er i hvert fald IKKE underdanig!"

Jeg bliver selv provokeret af det [underdanighed]. Og en del af mig skammer sig over at synes det er fedt, når en mand bestemmer. Jeg har nemlig lært hjemmefra at jeg har RET til at bestemme - MINDST 50 %. Jeg går ind for ligestilling, er vel en slags feminist, endda - og det er helt vildt tabubelagt for den moderne, frigjorte kvinde (også at kunne være) underdanig.

Vi bliver bange for at miste os selv. Angste for at blive transmogriffet direkte tilbage til 50ernes kødgryder og underbetalte sekretærjobs, hvis vi siger ja tak til at en mand holder døren for os. Let alone blindfolder os og hundser rundt med os som en anden Mickey Rourke i 1986.

>> Se traileren (og meget andet) fra Fifty Shades of Grey hos TidensKvinder.dk

I skyggearbejdet handler det om at favne paradokserne. At rumme både/og. Og bevæge sig væk fra enten/eller.
Så ... kan man være hardcore feminist med et soft spot for Christian Grey? Kan man dyrke stor, sofistikeret kunst og samtidig give plads til det trivielle, banale og provinselle?

Jeg håber det. Jeg tror, livet bliver lidt sjovere sådan.

Indlægget er skrevet af Pernille Melsted og først publiceret på hendes facebook. Se mere om Pernille og hendes arbejde som skyggecoach på PernilleMelsted.com . Artiklen indeholder affiliate links

Læs også