https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/2015/februar/tandboerste612.jpg
Sundhed

Så mange glemmer at børste tænder

20. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Zendium har fået Voxmeter til at undersøge danskernes tandbørstningsvaner - og det ser ikke godt ud!

Mest læste artikler på MAMA.dk

Denne aldersgruppe fødte mest i 2014

Her er hemmeligheden bag velopdragne børn

Problematisk at tale om en gennemsnitsfødsel

Hver femte dansker børster ikke altid tænder de anbefalede 2x2 minutter om dagen. Træthed, dovenskab og glemsomhed er de største årsager til danskernes dårlige mundhygiejne.

Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Zendium blandt 1000 danske respondenter - ligeligt fordelt blandt køn, alder og bopæl.

Træthed får den største skyld

For 6 ud af 10 danskere er det om aftenen, at tandbørstningen glipper. Og undskyldningen for 43 % er, at de ganske enkelt er for trætte til at svinge tandbørsten.

32 % siger, at de er for dovne og derfor dropper mundrengøringen, når mørket er faldet på. Og 24 % glemmer 'bare' aftenritualet med tandbørsten.

Unge og singler er de værste

Ifølge Zendiums undersøgelse er det især danskere mellem 18-30 år, der er de værste til at springe tandbørstningen over.

Her er det 58 %, som indimellem springer tandbørstningen over - i modsætning til 21 % i aldersgruppen 51-60 år og kun 12 % af de 60-årige og derover.

Gifte danskere eller folk i parforhold ser også ud til at være en smule bedre end de danske singler til at børste bisserne. 38 % af singlerne hævder, at de har tendens til at springe tandbørstningen over, mens det samme kun er gældende for 22 % af de samlevende.

Risici for huller, tandkødsproblemer - og større tandlægeregninger!

Og det er både bekymrende og uforståeligt, mener Lene Heilskov, der er klinisk konsulent fra Zendium.

- Det er paradoksalt, at så mange danskere ikke børster tænder to gange om dagen. Plak skal børstes væk dagligt. Sjusker vi med det, er der øget risici for at få både huller og tandkødsproblemer. På den lange bane kan dårlig mundhygiejne have alvorlige sygdomskonsekvenser. Små kariesangreb kan over tid udvikle sig til store huller og måske endda kræve rodbehandling. Når det gælder tandkødssygdom vil det ofte også forværres, så betændelse der startede i det yderste væv breder sig til knoglen, hvor tandens rod er forankret. 4 minutter om dagen er ikke meget, og den ekstra indsats med tandbørsten vil ofte medføre billigere og færre besøg hos tandlægen, siger hun.

Læs også