https://imgix.femina.dk/media/11e3746b1645416f8a74df4a9055f6eb.jpg
Træning og kost

Sådan løber du efteråret i møde

6. september 2011
af Trine Fisker, alive.dk
Foto: All Over Press
Få løbeekspertens 3 råd til, hvordan du fastholder de gode løbevaner i efteråret

Selvom rigtig mange motionister har et ønske om at fortsætte de gode løbetakter fra foråret og sommeren, er der mange, der falder fra og lader løbeskoene stå, når det bliver efterår.

Men der alle mulige sunde argumenter for at fortsætte med at løbe ind gennem efteråret og vinteren, lyder det fra idrætsfysiolog Henrik Deleuran Vahr fra Danish Sports Academy.

- Det er et benhårdt faktum, at hvis man smider løbeskoene på hylden, og man først tager dem frem igen, når solen begynder at skinne, og det bliver forår igen, så er man tilbage ved et absolut nul. Alt det, man har bygget op hen over sommeren, er væk. Så derfor er det en rigtig god idé at holde formen ved lige, siger han.

Opbyg grundform i løbet af efteråret
- Faktisk er der mange eliteløbere, der bruger efteråret og vinteren til virkelig at få grundtrænet, så de bliver bedre til at absorbere den hårde træning op til de store løb i løbet af foråret og sommeren. Så hvis man har planer om at deltage i forskellige løb til foråret eller sommeren, så har man altså et langt bedre udgangspunkt, hvis man træner igennem efteråret og vinteren, end hvis man først går i gang til marts, siger Henrik Deleuran Vahr.

Men at komme af sted er lettere sagt end gjort, når det river og rusker i træerne, der er ild i brændeovnen, og der bliver vist en god film i fjernsynet. Og her kommer Henrik Deleuran Vahr ind i billedet igen, for han har tre råd til, hvordan du holder fast i de ugentlige løbeture.

Prøv Feminas løbeplanner

Sæt dig nye mål
- Der er en stor tendens til, at man sætter skoene på hylden, efter man har nået sit mål. Det kan være at man har haft et mål om at gennemføre et løb, tabe sig eller løbe ti kilometer på en bestemt tid. Derfor er det utrolig vigtigt at sætte sig nye mål. Særligt når vi kommer til efteråret, for nye mål gør det bare lettere at holde motivationen. Det handler i høj grad om, at konkurrenceelementet driver os frem, og det er også det, der driver os ud af døren, lyder det første råd.

Find en løbepartner
- Det kan også være en rigtig god ide at få sig en løbepartner, så man har faste aftaler om, at vi to træner sammen om at nå det her mål. Det kan være, at man laver en aftale med sin kæreste, en veninde, ens mand eller en kollega. Og ellers kan man også melde sig ind i en løbeklub. På den måde forpligtiger man sig, og det er bare lettere at sige nej, hvis det kun er en selv, man siger nej til, siger Henrik Deleuran Vahr til alive.dk.

Gå ikke ned på udstyr
- Når man nu er kommet af sted, så er det også vigtigt ikke at gå ned på udstyr. Man skal sørge for at have noget løbetøj, der kan holde en varm, men faktisk er det vigtigste, at man har noget, der er vindtæt. Langt de fleste tager for meget tøj på, men man kan sagtens nøjes med to lag, hvis man har en god svedtransporterende skiundertrøje på og en vindtæt og varm jakke. Og når det kommer til løbeskoene, så kan man sagtens fortsætte med at løbe i de sko, man har brugt i løbet af sommeren. Dog skal man have noget ekstra udstyr til skoene, hvis det bliver glat, eller der ligger sne, siger Henrik Deleuran Vahr.

Læs også: Træn dig til en flad mave

Læs også